TENIS I KORONA - ŠTA ĆE BITI POSLE? Nole i Vavrinka načeli bitno pitanje za sudbinu 'belog sporta'!
Nole i Sten, Foto: EPA/Justin Lane

TO SVE ZANIMA

TENIS I KORONA - ŠTA ĆE BITI POSLE? Nole i Vavrinka načeli bitno pitanje za sudbinu 'belog sporta'!

- Šta ćemo mi da radimo sa niže rangiranim igračima koji jedva krpe kraj s krajem, a sada zbog nemogućnosti da igraju (i bilo šta zarade) razmišljaju da napuste tenis? - zapitao se Srbin

Objavljeno:

Tokom ovog subotnjeg popodneva koje Srbija provodi u obaveznom karantinu, Novak Đoković i Sten Vavrinka su se pobrinuli da nas malo razonode Instagram "lajvom" u kom su učestvovali.

Dotakli su se raznih tema, o čemu smo vam veći pisalI.

A, pričalo se i o koronavirusu, tačnije, vremenu posle prestanka pandemije:

- Nole, prvo pitanje je - kad će biti to "posle korone"? - počeo je Sten.

- Da, to većina na svetu ne zna... - odgovorio je Nole.

- Mislim, evo, da pogledamo kako bi se turniri odvijali. Mi dolazimo sa raznih meridijana, šta će biti s tim ulascima u zemlje, da li će se posmatrati da li neko stiže iz određenih žarišta pandemije? Ili, čak i kad nema publike, na Vimbldonu bude po 2.000 radnika. Mnogo ima otvorenih pitanja i teško je pretpostaviti šta će se desiti - nadovezao se Sten, na šta je Đoković rekao:.

- Da, ova nepredvidivost je za nas potpuno nova stvar. Uvek smo mogli da planiramo godinu unapred, sve smo znali - kad, šta... Ovo sada je sve vrlo zanimljivo, ali istovremeno i uznemirujuće za sve nas. Mnogo je znakova pitanja... Recimo, šta će biti sa vakcinama, da li ćemo morati svi da obavezno budemo vakcinisani da bismo mogli da putujemo i igramo? Mnogo toga se za sada ne zna. Nadam se da se neće sve svoditi na igranje samo na nekoliko lokacija, jer je naš sport međunarodnog tipa, kako po akterima i odakle sve dolaze, tako i po turnirima, koji se održavaju širom planete. Ali, ima još mnogo velikih pitanja tu, ne samo ova koja smo spomenuli - istakao je Novak pa dodao:

- Šta ćemo mi da radimo sa niže rangiranim igračima koji jedva krpe kraj s krajem, a sada zbog nemogućnosti da igraju (i bilo šta zarade) razmišljaju da napuste tenis? Evo, pričao sam sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom pre neki dan, gledali smo kako da pomognemo igračima koji su, recimo, od 200. do 1.000 mesta na ATP listi. Ti momci nemaju podršku svojih Saveza, nemaju ni sponzore, oni su skroz samostalni i, što je još važnije, ostavljeni su da budu sami sada. Neke priče već vodimo i... ATP će, a nadam se i da će se igrači koji to mogu priključiti, pomoći na određene načine, naravno uz prave kriterijume. Jer, neki su možda trenutno nisko na ATP listi zato što su sada povređeni, a inače su u Top50, pa im finansijska pomoć i nije toliko potrebna kao drugima. Ali, između tri i i 4,5 miliona dolara će se dati niže rangiranim teniserima, kao podrška da prebrode ovu situaciju... Kako i kada, videće se, radi se na tome. Možda se bude odvajao deo fonda od predstojećeg Australijan opena. Ali, ono što je najvažnije je - da se ovaj naš, 'teniski ekosistem' budi. I, zaista mislim da je jako potrebno da svima pomenutima pokažemo da smo tu, da ih nismo zaboravili. Istovremeno, jako je bitno da pošaljemo poruku mladim generacijama da je i tenis tu 'za njih', da se dotle razvio, da čak i kada se dešavaju ovako ozbiljne stvari, kao što je pandemija, da znaju da neće biti ostavljeni na milost i nemilost situacije - zaključio je Đoković.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.