ŠARAPOVA ZAVRŠILA KARIJERU! Ruskinja iznenadila svetsku javnost: Lepa Mašo, mnogo ćeš nam nedostajati!
marija Šarapova je završila tenisku karijeru, Foto: EPA/Scott Barbour

Konačna odluka

ŠARAPOVA ZAVRŠILA KARIJERU! Ruskinja iznenadila svetsku javnost: Lepa Mašo, mnogo ćeš nam nedostajati!

Svoju odluku je saopštila u autorskom tekstu za "Veniti fer"

Objavljeno: 14:46h

Tenis je ostao bez još jedne velike šampionke koja je odlučila da kaže zbogom profesionalnoj igračkoj karijeri.

Marija Šarapova je i definitivno odlučila da se penzioniše što je objavila u časopisu "Veniti fer" kroz autorski tekst koji predstavlja njen oproštaj od tenisa.

Pod naslovom "Tenise, zbogom" lepa Ruskinja je odlučila da posle 5 osvojenih Gren slemova i 28 godina igranja, računajući od trenutka kada je prvi put uzela reket u ruke "okači reket i patike o klin".

Marija Šarapova je u 33. godini završila karijeru
Marija Šarapova je u 33. godini završila karijerufoto: AP

- Kako da ostaviš iza sebe jedini život koji si poznavala? Kako da odšetaš sa terena na kojima si trenirala još kad si bila devojčica, od igre koju voliš - one koja ti je donela neizrecive suze i neopisivu radost, zajedno sa navijačima koji su te podržavali više od 28 godina?! Ovo je novo za mene, tako da oprostite mi. Tenise, kažem ti zbogom! - napisala je u uvodu svog teksta Šarapova.

Šarapova je sa samo 17 godina osvojila Vimbldon pobedom nad Serenom Vilijams sada već davne 2004. godine, iako je svet za čudo od deteta iz Rusije saznao godinu dana ranije baš na jedinom Gren slemu na travi kada je kao 16-godišnja devojčica izbacila Jelenu Dokić i stigla do osmine finala.

- Vimbldon je delovao kao dobro mesto za početak. Bila sam naivna 17-godišnjakinja, koja i dalje sakuplja markice i nije shvatala veličinu moje pobede dok nisam postala starija i drago mi je što nisam - piše Šarapova.

- US open mi je pokazao kako da prevaziđem prepreke i očekivanja. Ako ne možete da izađete na kraj sa onime što donosi Njujork, aerodrom vam je preko puta. Dosvidanja.

- Australijan open me je odveo do mesta gde deo mene nikad nije bio - do ekstremnog samopouzdanja koje neki ljudi nazivaju "biti u zoni". Stvarno to ne mogu da objasnim, ali to je mesto na kome želite da budete. Šljaka Rolan Gaorsa je razotkrila sve moje virtuelne slabosti, za početak nesposobnost da klizam na njoj i naterala me da ih prevaziđem. To je bio dobar osećaj.

Marija Šarapova je osvojila sva 4 Gren slema i ukupno ima 5 titula
Marija Šarapova je osvojila sva 4 Gren slema i ukupno ima 5 titulafoto: EPA/Darren England

- Tenis mi je pokazao svet i pokazao mi od čega sam sazdana. Kroz njega sam testirala sebe i kroz njega sam merila svoj napredak. I šta god budem odabrala kao sledeće poglavlje u svom životu, moju sledeću planinu da se uspenjem, ići ću samo napred. Penjaću se i rasti - poručila je između ostalog Šarapova.

Šarapova je jedna od retkih teniserki koja je uspela da osvoji sva četiri Gren slema, po jednom Australijan open, Vimbldon i US open, a dva puta je bila najbolja na Rolan Garosu.

Ima i srebrnu medalju sa Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine, ukupno je osvojila 36 trofeja, a od zarade na turnirima je inkasirala preko 40.000.000 dolara.

Marija Šarapova je jedna od najvećih sportskih zvezdi na planeti
Marija Šarapova je jedna od najvećih sportskih zvezdi na planetifoto: AP

Bila je svojevremeno suspendovana zbog dopinga kada je 2016. godine na Australijan openu bila pozitivna na meldonijum, a na teren se vratila u aprilu 2017. godine nakon što joj je dvogodišnja zabrana igranja tenisa smanjena na 15 meseci, ali to više nije bila ista igračica.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.