ONI NE MOGU DA PODNESU TO ŠTO JE NOVAK SRBIN I SRPSKOG RODA: Samo se Srbima patriotizam ubraja u grehe!
Novak Đoković i Srđan Đoković, Foto: Beta/Branislav Božić

Na svaku temu

ONI NE MOGU DA PODNESU TO ŠTO JE NOVAK SRBIN I SRPSKOG RODA: Samo se Srbima patriotizam ubraja u grehe!

Srđan Đoković o odnosu anglosaksonskog sveta prema srpskom teniseru

Objavljeno:

Otac Novaka Đokovića, Srđan Đoković, govorio je ponovo o tome kako se veliki deo svetske javnosti odnosi prema njegovom sinu i da i dalje nije dovoljno cenjen u svetu uprkos svim uspesima i tome što je sigurno jedan od najboljih tenisera u istoriji.

Glava porodice Đoković je dao intervju za "Novosti" u kome se osvrnuo čak i na odnos Srba prema njegovom sinu, pa je pričao i o tome kako Srbi s jedne strane veličaju svoje heroje, a s druge njihov uspeh minimalizuju.

- To je verovatno neka falinka iz naše prošlosti, neki genetski problem koji vučemo već vekovima. Ljudi se na prvi pogled oduševe nečijim uspehom, ali već na drugi pokazuju podozrenje, zavist, ljubomoru. Razmišljao sam mnogo o tome, o čemu se tu radi, pošto se kao porodica s tim stalno susrećemo. Jedini zaključak do kog sam došao je sledeći: umesto da vaš uspeh i meni bude stimulans da nešto napravim u životu, ja nipodaštavanjem vašeg uspeha pravdam svoj neuspeh. Nemam drugo objašnjenje - rekao je Srđan Đoković.

Srđan Đoković o odnosu anglosaksonskog sveta prema Novaku
Srđan Đoković o odnosu anglosaksonskog sveta prema Novakufoto: Printscreen/RTS

Ono što je evidentno jeste da Novak pre svega nije dovoljno cenjen u anglosaksonskom svetu i za Engleze recimo nikada neće biti ono što je Federer.

- Ne bih da ulazim u to, ali verovatno to vuče korene iz naše prošlosti, iz političkih i drugih odnosa. Novak jednostavno ne daje ni jedan jedini razlog da ga ne volite. Uljudan je, fin, kulturan, obrazovan, svima se obrati na jeziku domaćina, obožavan je svuda u svetu, sem u tom anglosaksonskom. Ali ovaj sport su oni izmislili. I sad tamo neki momak iz siromašne, male zemlje, pripadnik naroda koji je deo stare evropske civilizacije i nema čega da se stidi, već 15 godina im pokazuje da to nije samo njihov sport, nego i naš i celog sveta.

Srđan Đoković sa suprugom Dijanom i sinom Novakom i Jelenom Đoković
Srđan Đoković sa suprugom Dijanom i sinom Novakom i Jelenom Đokovićfoto: Profimedia

Čak ni to što je Novak osvojio osmu titulu u Australiji nije sprečilo publiku da navija protiv njega.

- Svaki taj primer pojedinačno, nažalost, potvrđuje ovo opšte pravilo o kojem sam govorio. Zamislite, Novak kao sedmostruki prvak Australijan opena igra svoje osmo finale i 90 odsto publike navija za protivnika! A zašto? Čime je Novak to zaslužio?!

Nakon što je sa drugovima iz reprezentacije osvojio titulu svetskog prvaka u Brizbejnu, mnogi su ga osudili što je pevao srpske pesme. A kako na sve to gleda njegov otac?

- Ključ svega je u toj neverovatnoj netrpeljivosti i nepodnošenju da se neko tako sjajan, u svakom pogledu, rodio u Srbiji, da je Srbin i srpskoga roda. Novak i njegove kolege, prijatelji, postali su svetski prvaci u tenisu i pevali su rodoljubive pesme koje nisu nikoga vređale, već su bile na radost i podstrek da i u budućnosti napreduju. Samo se Srbima patriotizam ubraja u grehe, kad to rade drugi, onda je to vrlina. Novak ne da nije šovinista, ne da ne mrzi tuđe, nego sve države bivše Jugoslavije, sve te narode smatra za svoje. Nikada među njima nije pravio razlike, pogotovo kad je trebalo da se pomogne ljudima i u Hrvatskoj, Bosni, Srbiji... Pokazao je da je svetski čovek.

Srđan Đoković
Srđan Đokovićfoto: Dado Đilas

Srđan Đoković je između ostalog još jednom potvrdio da će njegov sin po završetku karijere živeti u Srbiji, a dotakao se i teme koja se s vremena na vreme provlači u javnosti o tome da li bi Novak jednog dana mogao čak i politički da se angažuje.

- Bilo je već primera vrhunskih sportista koji su pokušali da nešto kroz politiku pomognu svom narodu, i šta se desilo? Bili su odbačeni kao krpe. Prema tome, to se neće dogoditi kad je reč o Novaku. On je to što jeste i takav će i ostati. Ne znam tačno šta će Novak raditi posle završetka teniske karijere, mislim da ni on to trenutno ne zna, ali sam siguran da će, čime god se bude bavio, biti isto toliko uspešan kao i u tenisu. Razlika između njega i ostalih tenisera je u tome što su oni samo teniseri, a Novak je samo trenutno teniser - zaključio je Srđan Đoković.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.