ĐOKOVIĆ NE KRIJE VIŠE NIŠTA: Nije to nikakva tajna! Hoću da prestignem Nadala i Federera i postanem rekorder!
Novak Đoković jasno stavlja do znanja da je cilj da postane rekorder po broju Gren slem titula, Foto: EPA/Dave Hunt

To je moj cilj

ĐOKOVIĆ NE KRIJE VIŠE NIŠTA: Nije to nikakva tajna! Hoću da prestignem Nadala i Federera i postanem rekorder!

Srpski teniser je poručio da sada pred sobom ima dva cilja

Objavljeno:

Novak Đoković je odbranio titulu na Australijan openu i stigao do svog 17. Gren slem trofeja u karijeri.

Upravo je to većim delom bila tema na njegovoj konferenciji za novinare koja je održana dobrih dva i nešto sata nakon završetka finala na "Rod Lejver areni".

- Zahvalan sam što imam priliku da osvojim još jedan trofej na Australijan openu. Logično, ja sam u periodu karijere kada se Gren slemovi najviše cene i oni su mi prioritet. I pre početka sezone ja svoju formu tempiram da na Gren slemovima budem u najboljoj formi, mentalnoj i fizičkoj. Ponosan sam na statistiku, ali ona ne diktira moju karijeru. Mnogo je istorije u igri. Imam svoje profesionalne ciljeve. Gren slemovi su glavni razlog što se i dalje takmičim i što igram cele sezone, jer pokušavam da dođem do istorijskog prvog mesta (po broju Gren slem titula prim. aut.) što mi je najveći cilj. Stavio sam sebe u odličnu poziciju u ovom trenutku i presrećan sam zbog toga. Dobro sam počeo sezonu i pozicionirao se dobro za njen nastavak. Privilegija je osvojiti ovaj trofej po osmi put. Početi sezonu osvajanjem Gren slem titule podiže samopouzdanje i očekivanja postaju viša. Ali šta god da se desi, sezona je već uspešna. I dalje mogu mnogo toga da popravim na teniskom terenu i na tome radim svakog dana, treniram i izlazim na teren i to me motiviše - rekao je Đoković na početku posle uobičajene šale sa italijanskim novinarom Ubaldom Skanagatom.

Novak Đoković je osvojio svoj 17. Gren slem trofej
Novak Đoković je osvojio svoj 17. Gren slem trofejfoto: EPA/Dave Hunt

Novak je i ovom prilikom ponovio da ne može da govori o tome kroz koje sve emocije prolazi kada ostvaruje ovakve uspehe i osvaja Gren slem titule i da će to moći tek kad bude imao vremena za sebe.

- Bio je ovo uspešan, ali izuzetno dug mesec za mene u Australiji. Verovatno neću biti u stanju da shvatim dostignuća koja sam ostvario u karijeri, posebno na Gren slemovima, sve dok se ne budem penzionisao. Intenzitet teniske sezone, posebno ako ste posvećeni da igrate celu sezonu kao ja godinama unazad, vam ne dozvoljava se osvrćete nazad i uživate u uspehu zbog osvajanja Gren slemova. Ništa ne uzimam zdravo za gotovo, srećan sam i zahvalan i blagosloven, ali u isto vreme neću moći da prođem kroz sve emocije dok ne budem imao vremena i opustim se sa svojom porodicom i gledam u horizont kopajući po emocijama.

Novak Đoković kaže da nije svestan svih emocija kroz koje prolazi
Novak Đoković kaže da nije svestan svih emocija kroz koje prolazifoto: EPA/Francis Malasig

S obzirom da je imao određenih fizičkih problema tokom meča zbog čega je uzimao i dve pauze za toalet i tokom njih uzimao određene preparate, a kasnije i tokom meča pio neke napitke, novinare je zanimalo da li može da im otkrije kakvi su to napici koje je njegov tim pripremao i skupljači loptica mu ih donosili u pauzi između gemova?!

- Ta tečnost je magični napitak koji moj fizioterapeut Uli (Ulises Badio prim. aut.) priprema u svojoj laboratoriji. To je sve što mogu da ti kažem - kroz smeh je rekao Đoković.

Novak Đoković je pričao o svom magičnom napitku
Novak Đoković je pričao o svom magičnom napitkufoto: EPA/Dave Hunt

Novak sada zaostaje dve Gren slem titule za Rafaelom Nadalom i 3 za Rodžerom Federerom, tako da je cilj da ih prestigne i postane rekorder i po broju osvojenih najvećih trofeja u karijeri.

- U prvom delu svoje karijere sam se koncentrisao da osvojim što više Gren slemova, ali kada sam počeo da svake godine osvajam po nekoliko Gren slemova tada sam osetio da mogu da pokušam da prestignem Rodžera i Samprasa po broju titula. Da budem rekorder po broju titula na Gren slemovima nije bilo u mojoj "jednačini" i ne mogu da definišem tačan momenat kada sam osetio da mogu da i ja postanem najtrofejniji. To je jedan od dva moja najveća cilja, svakako. Nema nikakve tajne.

Novak Đoković ne zna u kom trenutku je shvatio da može biti bolji od Rodžera
Novak Đoković ne zna u kom trenutku je shvatio da može biti bolji od Rodžerafoto: EPA/Dave Hunt

S obzirom da je pio neku crvenu tečnost na konferenciji neki su pomislili da nije u pitanju neki alkohol uz koji će proslaviti trofej.

- Nije to vino, to je samo hidrirajući napitak sa puno oksidansa. Neću piti alkohol, jer ne pijem, ne volim. Ali moja braća verovatno hoće.

Neizostavno je bilo i da se postavi pitanje o svađi sa sudijom u stolici u pauzi između drugog i trećeg seta nakon što ga je najpre dva puta upozorio da je prekoračio vreme za pripremu servisa i potom mu oduzeo i poen.

- Mislim da drugo upozorenje nije bilo potrebno. Za prvo je okej, ali drugo baš nije bilo potrebno u takvim okolnostima. Po mom mišljenju je mogao bolje da reaguje u toj situaciji. Znate kako to promeni momentum u meču, bilo je 4:4, bio je važan gem. Napravio sam brejk i vratio se u drugi set i onda sam izgubio taj gem i Tim je osvojio drugi set i to je promenilo momentum u meču.

Novak Đoković je razjasnio situaciju sa sudijom
Novak Đoković je razjasnio situaciju sa sudijomfoto: EPA/Dave Hunt

Novak ističe da nije znao da je zabranjen dodir sudije i da se to kažnjava.

- A to što sam ga dodirnuo, njegovu cipelu. Nisam znao da je to zabranjeno. Mislio sam da je to lep, prijateljski dodir, nisam bio agresivan ili ga gizički uznemiravao, samo nisam mogao da verujem da me je kaznio i to me je uznemirilo. Razmenili smo neke reči, nije bilo uvreda, jer da sam ga upozorio dobih bih upozorenje. Sada kada ste mi rekli to, hvala mu što mi nije dao upozorenje zbog dodirivanja njegove patike - poručio je srpski teniser.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.