TO BI BIO NAJGORI UDARAC ZA TENIS! Doping ekspert sumnja da je Nadal dopingovan: Primećujem abnormalnosti kod njega
Ekspert za doping ističe da kod Rafaela Nadala primećuje određene abnormalnosti, Foto: AP

Jake reči

TO BI BIO NAJGORI UDARAC ZA TENIS! Doping ekspert sumnja da je Nadal dopingovan: Primećujem abnormalnosti kod njega

On tvrdi da Španci slabo "prate," odnosno testiraju, svoje sportske heroje

Objavljeno:

Doping je i dalje ogroman problem u današnjem sportu i nije više nimalo retka situacija da su sportisti bili kažnjavani i otkriveni u korišćenju nedozvoljenih sredstava bilo da su znali šta rade ili nisu.

Poslednji takav slučaj se dogodio u tenisu kada je prvi igrač sveta u dublu Robert Fara morao da se povuče sa Australijan opena zato što je bio pozitivan na antidoping testu u oktobru prošle godine.

Nemački mediji su odlučili da se malo bolje pozabave ovom temom, pre svega slučajevima dopinga u tenisu, pa su u pomoć pozvali doping eksperta Frica Zorgela sa Instituta za biomedicinska i farmaceutska istraživanja u Nirnbergu koji je govorio o korišćenju nedozvoljenih sredstava.

Robert Fara je poslednje veliko ime tenisa uhvaćeno u dopingu
Robert Fara je poslednje veliko ime tenisa uhvaćeno u dopingufoto: AP

U slučaju Faraha koji je za sve okrivio meso koje je jeo (?!), Zorgel kaže da je to običan izgovor.

- To su sve izgovori, "deža vu" u tenisu. Standardni izgovor je da se nešto slučajno konzumiralo. Bilo je mnogo slučajeva kada su teniseri prolazili nekažnjeno posle tog izgovora, čak i pored komisije. Činjenica je da su mnogi pravili greške. Na primer, ne izračunaju dobro vreme kada treba da budu ponovo "čisti" - rekao je Zorgel.

Potom je Zorgel rekao nešto što je zaparalo uši, a to je da je njemu Rafael Nadal, najbolji igrač sveta i jedan od najboljih u istoriji, veoma sumnjiv kada je reč o dopingu.

Rafael Nadal je pod konstantnom sumnjom da koristi doping
Rafael Nadal je pod konstantnom sumnjom da koristi dopingfoto: AP

- Anabolički steroidi su klasika u tenisu. Tako da nisam iznenađen. Decenijama pratim dešavanja i imam jasnu sliku svega. Tenis spada među Top 4 sporta kada je reč o dopingu, pored zimskih sportova i biciklizma. Rafael Nadal pokazuje znake abnormalnosti. Imam stalnu sumnju. Imajući u vidu sav njegov atleticizam. Takođe, on dolazi iz Španije, zemlje koja nije poznata po tome da adekvatno "prati" svoje heroje.

U prošlosti imali smo dosta slučajeva korišćenja nedozvoljenih sredstava u tenisu, pre nekoliko godina je bio slučaj Marije Šarapove koja je skupo platila cenu, a neki su se opet izvukli poput Matsa Vilandera i Andrea Agasija.

Mats Vilander je svojevremeno uhvaćen da je koristio kokain
Mats Vilander je svojevremeno uhvaćen da je koristio kokainfoto: Starsport©

- Bilo je slučajeva u prošlosti. Mats Vilander i Martina Higins su uhvaćeni da koriste kokain, a Vilander je imao samo tromesečnu zabranu. Higinsova je rekla je mešala kokain sa sokom od narandže pa je imala dvogodišnju zabranu. A Andre Agasi? Koristio je kristal met i nije uopšte kažnjen - prisetio se Zorgel.

Na kraju je zaključio da su najveće teniske zvezde zaštićene kada je u pitanju doping.

- Sve njih dobro paze i savetuju, tako da ne dođe do nepravilnosti. Uz to i asocijacija štiti svoje zvezde. Nikada se ne sazna, nikada ne dospe u javnost i nikada ne možeš da komentarišeš, samo da sumnjaš - zaključio je Zorgel.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.