TENISERI SE POBUNILI U MELBURNU: Đokovića i Federera ne biste terali da igraju u ovim uslovima!
Problemi sa zagađenim vazduhom i dimom u Melburnu, Foto: EPA/Michael Dodge

Stigla i naredba organizatorima

TENISERI SE POBUNILI U MELBURNU: Đokovića i Federera ne biste terali da igraju u ovim uslovima!

Mnogo problema imaju igrači i igračice koji moraju da igraju kvalifikacije, a napolju prosto ne može da se diše

Objavljeno:

Ogromni problemi sa zagađenošću vazduha i dimom u Melburnu zadaju ogromne probleme, a sada su i teniseri i teniserke odlučili da se pobune i protestuju kod organizatora.

Kvalifikacije za Australijan open su počele u ponedeljak, a već prvog dana je došlo do problema, jer su pojedini igrači i igračice imali teškoće sa disanjem, neki su se gušili, lekari su non-stop morali da izlaze na teren, neki su morali da predaju mečeve...

Jednostavno vazduh u Melburnu je, usled stravičnih požara koji su uništili 12 miliona hektara šume, uništili biljni i životinjski svet, domove i odneli ljudske živote, previše zagađen i pun dima.

Ljudi ne mogu da hodaju ulicama bez maske, ministarstvo zdravlja je preporučilo da se napolje ne izlazi bez preke potrebe, a ogranizatori na sve to teraju tenisere i teniserke da igraju mečeve kvalifikacija, egzibicije i treniraju i sve to je izazvalo revolt.

Nikola Mau je tražio da meč 1. kola kvalifikacija igra sa zaštitnom maskom.

Glas je podigla i Elina Svitolina koja je prozvala organizatore.

- Ne treba da čekamo da se desi nešto loše, da bismo napravili određene akcije - oglasila se Svitolina putem svog "Tviter" profila uz prikaz indeksa kvaliteta vazduha u Melburnu.

Eženi Bušar je posle meča rekla da bi trebalo razmotriti opciju da postoji pravilo o kvalitetu vazduha.

- Kao i pravilo za vrelinu, trebalo bi da postoji pravilo za kvalitet vazduha.

EženI Bušar je tražila medicinsku pomoć tokom svog meča u kvalifikacijama
EženI Bušar je tražila medicinsku pomoć tokom svog meča u kvalifikacijamafoto: EPA/Michael Dodge

Korak dalje je otišao malo poznati igrač Noa Rubin koji je raspalio po organizatorima i istakao da su pristrasni i da sumnja da bi na ovaj način tretirali najveće zvezde poput Đokovića i Federera i terali ih da igraju u ovim uslovima.

- Da su Federer ili Đoković igrali finale, da li bi stvari bile drugačije? To je pitanje koje moramo da postavimo i ono što možemo je da zaključimo da njih dvojica ne bi bili primorani da igraju u ovakvim uslovima - poručio je Rubin.

U međuvremenu se zbog cele situacije oglasilo Ministarstvo zdravlja i poručilo čelnicima Australijan opena da moraju da zaštite tenisere i teniserke.

- Teniska organizacija Australije mora da izađe sa novom politikom kvaliteta vazduha. Ne mogu još da odlučim koji bi to mogli biti pojedinačni pragovi, to zaista zavisi od toga koliko bi značilo da se zatvori prostor i koji bi filtracioni sistemi mogli da budu alternativa. Ali, mislim da bi organizatori trebalo da razmotriti sve opcije, od lošeg do opasnog kvaliteta vazduha i kakve bi im alternative mogle biti da bi se zaštitilo što više igrača - poručio je dr Bret Saton iz Ministarstva.

Ono što je sigurno pomoglo jeste što je u međuvremenu u Melburnu pala kiša, te će pomoći da se malo i raščisti dim, ali i u borbi sa gašenjem požara. Ipak, moraće da se preduzmu i neki konkretni koraci.

1 / 3 Foto: EPA/Scott Barbour

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.