TENIS JE PRED NAJVEĆIM SKANDALOM U ISTORIJI: Osvajač tri ATP titule pod sumnjom da je nameštao mečeve!
U toku je ogromna istraga koja traje već godinu dana, Foto: AP

Uzdrmaće same temelje

TENIS JE PRED NAJVEĆIM SKANDALOM U ISTORIJI: Osvajač tri ATP titule pod sumnjom da je nameštao mečeve!

Mnogi su se setili i priče o Đokoviću koji je takođe dobio "nepristojnu ponudu" na početku karijere

Objavljeno:

Na pomolu je novi ogromni skandal u vezi sa nameštanjem teniskih mečeva koji bi mogao da uzdrma "beli sport" iz temelja.

Nemački mediji, "ZDF" i "WELT" došli su do saznanja da je u toku velika istraga u koju je umešan između ostalog i za sada nepoznati igrač koji se nalazi u Top 30 na ATP listi i ima osvojene tri ATP titule.

Istraga se između ostalog vodi i protiv nemačkog tenisera Maksa H. traje više od godinu dana, a njome je obuhvaćeno oko 135 igrača širom sveta uključujući i tenisere iz Belgije, Francuske, SAD i Španije.

Prema dosadašnjim informacijama reč je o jermenskoj mafiji koja stoji iza nameštanja teniskih mečeva, a FBI je obavestio već belgijske istražitelje o svojim saznanjima.

- Reč je o mreži jermenske mafije koja se masovno širi preko sedam zemalja u Evropi. Ona je jako inteligentna i varaju na veoma visokom nivou! Oni imaju ljude koji su odgovorni za račune, koji peru novac i koji uspostavljaju kontakt s igračima - priča zamenik javnog tužioca Belgije, Erik Biskop.

Eksperti procenjuju da se u tenisu vrti i preko 1.6 triliona evra! Kriminalci koriste ovo tržište za svoje dobro.

- Mafija i sindikati širom sveta koriste mečeve da bi oprali novac - rekao je Serđo D'Orsi iz Europola.

Kako dalje navodi ovaj portal, dva glavna razloga što je tenis idealan za nameštanje su ti što je mnogo lakše da se manipuliše individualnim sportom pošto su manje igrača umešana u nameštanja, a drugi razlog je ogromna svota novca koja je kao u fudbalu utiče na tržište!

Jedinica za integritet u tenisu (TIU) suspendovala je više od 20 tenisera i teniserki ove godine.

Za "WELT" je govorio Marko Trunđeliti, nekada 112. teniser sveta, koji je bio kontaktiran da namesti meč!

“Postoje profesionalci u najboljih 50 koji su nameštali mečeve. Ne možete da kažete da se namešta samo na manjim nivoima u tenisu. Ne, to se dešava na svim nivoima“, rekao je ovaj argentinski profesionalni teniser.

Andrea Petković je takođe govorila o nameštanju mečeva
Andrea Petković je takođe govorila o nameštanju mečevafoto: AP

Na ovu temu je progovorila i Nemica srpskog porekla Andrea Petković koja je otkrila da poznaje profesionalne tenisere kome su prilazili sa zahtevima da nameštaju meč.

Ona kaže da su uglavnom kontaktiraju muškarci i žene iz siromašnijih zemalja, tačnije "oni koji ne mogu da priušte da otputuju, oni koji zavise od novca"!

Mnogi su se posle objavljivanja ove vesti setili situacije koju je imao Novak Đoković na početku karijere i o čemu je javno govorio kada se pojavila svojevremeno vest da mu je nuđeno 200.000 dolara da namesti prvi meč na turniru u Sankt Peterburgu 2007. godine.

- Nisu me direktno pitali, već je bilo preko nekih ljudi koji su tada radili u mom timu. Naravno, odmah je odbačena ta mogućnost. To čak nije ni stiglo do mene, taj čovek je pokušao da razgovara sa mnom, ali nije uspeo. Od toga nije bilo ništa. Nažalost tada su kružile glasine ali to je sređeno, a u poslednjih šest, sedam godina nisam čuo ništa slično - rekao je Đoković 2016. godine na turniru u Australiji, a onda je osudio takvo ponašanje:

- Nema mesta nameštanju mečeva i korupciji u našem sportu. Trudimo se da ga održimo što čistijim. Mislim da je sport nadogradio programe a vlasti bi trebalo da se bave tim slučajevima.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.