TEKST O ĐOKOVIĆU KOJI VAS NEĆE OSTAVITI RAVNODUŠNIM: Švajcarci ishvalili Novaka kao niko do sada!
Novak Đoković, Foto: AP

sjajno

TEKST O ĐOKOVIĆU KOJI VAS NEĆE OSTAVITI RAVNODUŠNIM: Švajcarci ishvalili Novaka kao niko do sada!

Novak Đoković ima samo 32 godine. Posle pobede u Vimbldonu u julu nije ostavio mesta sumnjama da hoće da napadne i rekorde Rodžera Federera od 20 grend slem titula

Objavljeno: 16:57h

Uoči odlučujućeg polufinalnog susreta na Završnog turnira u Londonu, u kome Novak Đoković za rivala ima Rodžera Federera, švajcarski list „Noje cirher cajtung“ donosi tekst indikativnog naslova: „Treći čovek“.

- Novak Đoković nikad nije krio da ga zanima samo da bude najbolji. Njegova rana mladost je obeležena ambicijama koje su bili gotovo bolesne. Grabio je za pobedama, grabio za priznanjem. I tada, na vrhu uspeha, survao se u prazninu. Mučen sumnjom u sebe, vratio se na Kopaonik u srpskim brdima gde je njegova karijera nekada počinjala. Pokazao se pred zidom u koji je udarao prve teniske loptice i koji je sada pun rupa. Na jednom video-snimku, on vidno dirnut kaže: „Rupe u zidu potiču od bombi. To je potresno. S druge strane, lepo je videti da zid i pored toga još stoji“.

- Kopaonik se nalazi na srpsko-kosovskoj 'granici'. Za vreme rata su jedinice NATO tri meseca prekrivale taj kraj tepihom od bombi. Ožiljci do danas nisu izlečeni. Niti na terenu, na kojem je Đoković udarao svoje prve lopte, ni u njegovoj duši. Đoković korača terenom, beleži neutešnu sliku kamerom mobilnog telefona. Pred jednom kolibom koja jedva stoji, zaustavlja se: „Ovde smo imali mali prostor na kojem bismo se odmarali, gde smo palili vatru“. A onda prelazi sa engleskog na srpski jezik. Onaj ko hoće da zna ko je Đoković, šta ga pokreće i zašto mu je uspeh za nijansu važniji nego svim njegovim takmacima, mora da pogleda taj video-snimak. U njemu je sažeta esencija njegove egzistencije“, ističe u svom prevodu "Dojče vele".

foto: Profimedia

- Đoković ne igra samo za sebe. On igra za Srbiju. Zato je u svojoj zemlji heroj, a u ostatku sveta autsajder. Nema drugog igrača koji ima dva tako različita lica kao on. Pored terena Đoković može da bude najšarmantniji čovek. A na terenu postaje ratnik. Taj nemilosrdan, neumoljiv deo svog bića simboliše scena sa Otvorenog prvenstva Australije 2012, kada je pobedio Nadala u najdužem grend slem finalu u istoriji, posle 5 sati i 53 minuta, i pobedu proslavio cepanjem dresa sa grudi.

Teniski klasik večeras (21.05) na završnom Mastersu u Londonu. Đoković protiv Federera u direktnom dvoboju za prolaz u polufinale. Ko izgubi, ide kući. Kvota na Novaka je 1,40, dok pobeda Federera nosi kvotu 2,95. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za duel Đoković - Federer.

foto: EPA/Will Oliver

Novak Đoković je najbolji igrač tenisa u ovom trenutku. Niko u deceniji nije osvojio više velikih turnira od njega. Od 2010. naovamo je osvojio 15 od svojih 16 grend slem titula i 29 od svoje 34 masters-1000 titule. Između 2012. I 2015. je četiri puta uzastopce pobedio u finalima ATP. Posle prvog trijumfa u Vimbldonu 2011. je prvi put postao broj 1. Otada je imao taj rang tokom 275 nedelja. Ako Đoković ove nedelje u Londonu bude bolji od Nadala, završiće šesti put godinu kao najbolji u sezoni i tako izjednačiti rekord Amerikanca Pita Samprasa.

To je statistika jednog izuzetnog igrača. Pri tome Novak Đoković ima samo 32 godine. Posle pobede u Vimbldonu u julu nije ostavio mesta sumnjama da hoće da napadne i rekorde Rodžera Federera od 20 grend slem titula i 310 nedelja na prvoj poziciji. Ako ostane unekoliko zdrav, moguće je, čak je i verovatno, da će mu to uspeti.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.