POSLEDICE NOVAKOVE PREDAJE U NJUJORKU: Gubi prvo mesto za mesec i po dana?! Nadal i Federer mu opet beže s titulama
Novak Đoković je predao meč Stenu Vavrinki na US openu, Foto: AP

Mnogo toga povlači za sobom

POSLEDICE NOVAKOVE PREDAJE U NJUJORKU: Gubi prvo mesto za mesec i po dana?! Nadal i Federer mu opet beže s titulama

Pitanje svih pitanja je koliko će vremena biti potrebno za oporavak od povrede i da li će biti potpuno spreman da igra u finišu sezone

Objavljeno:

Novak Đoković je na njegovu žalost i razočarenje brojnih navijača prerano završio US open odlukom da preda meč osmine finala Stenu Vavrinki usled povrede ramena.

Nije da se nije očekivalo da bi ovo moglo da se desi tokom turnira jer je od drugog kola još bilo poznato da Srbin ima problema sa ramenom i ovakav ishod se mogao naslutiti.

Ali šta je tu je, srpskom teniseru sledi oporavak i pauza, a mi možemo da se pozabavimo koje su u stvari posledice njegove predaje na poslednjem Gren slemu sezone.

Novak Đoković je pretrpeti posledice zbog povrede ramena
Novak Đoković je pretrpeti posledice zbog povrede ramenafoto: AP

Prvi igrač planete je na "Flešing medouzu" branio titulu osvojenu prošle godine i jasno je da mu sledi gubitak ogromnog broja bodova čime će njegova prva pozicija na ATP listi biti veoma ugrožena.

Đoković će ispadanjem u osmini finala izgubiti čak 1.820 poena, što znači da će naredne nedelje imati 9.865 bodova na ATP listi.

Osim gubitka poena, najbolji teniser sveta je dao i priliku drugoplasiranom Nadalu da još više smanji zaostatak za njim, posebno ukoliko Španac bude osvojio titulu u Njujorku.

Rafael Nadal će imati možda priliku za mesec i po dana da prestigne Đokovića na ATP listi
Rafael Nadal će imati možda priliku za mesec i po dana da prestigne Đokovića na ATP listifoto: AP

Ukoliko "bik sa Majorke" prigrli šampionski pehar osvojiće novih 1.280 bodova na ATP listi, pa će tako ukupno imati 9.225 bodova, pa će Novak imati svega 640 bodova više u odnosu na njega.

Što znači da bi već početkom oktobra, na Mastersu u Šangaju bio u prilici da prestigne Đokovića i preuzme prvo mesto.

Ukoliko pak, Nadal ispadne ranije (tipa u narednom meču protiv Čilića što bi bilo idealno za Novaka), Rafa će zaostajati 2.460 bodova za njim te neće imati priliku pre kraja godine da ga prestigne.

Novak Đoković brani čak 2.600 bodova do kraja godine
Novak Đoković brani čak 2.600 bodova do kraja godinefoto: AP

Ono što je najveći problem za Srbina jeste što do kraja sezone brani veliki broj bodova (titulu na Mastersu u Šangaju, finale u Parizu i finale Završnog Mastersa sezone), što je ukupno 2.600 bodova.

Sa druge strane, Nadal ne brani ništa pošto je čitav deo sezone posle US opena prošle godine propustio zbog povrede pa tako ima priliku da osvaja nove poene, a ništa ne gubi.

A turniri do kraja sezone mnogo bodova donose (Tokio 500, Šangaj 1000, Peking 500, Pariz 1.000, London 1.000).

Pitanje je kada će se Novak Đoković oporaviti od povrede ramena
Pitanje je kada će se Novak Đoković oporaviti od povrede ramenafoto: EPA/Justin Lane

Svakako je pitanje svih pitanja je - kada će se Đoković oporaviti, odnosno, da li će mesec dana pauze biti dovoljno za oporavak od ove nezgodne povrede, jer je za tada prijavio učešće na turniru u Tokiju iz serije 500 (počinje 30. septembra).

- Ova sezona još nije završena. Jeste ona što se tiče Gren slem takmičenja. Osvojio sam dva Grend slema od četiri moguća, igrao polufinale u Parizu. Mislim da sam imao veoma dobru Gren slem sezonu. Ne mogu da se požalim, zaista. Videćemo, ostalo je još dosta velikih turnira. Što se tiče rang liste, čeka me odbrana priličnog broja poena kako bih sačuvao tu prvu poziciju na listi. Rafa oligledno igra dobro i Rodžer takođe, kao i drugi momci. Nadam se samo da ću imati šansu da se takmičim, jer kad sam zdrav, onda znam da imam prilično dobre šanse na turnirima u Aziji. Takođe i na turnirma u dvorani, nekako uvek dobro igram tih poslednjih nekoliko meseci sezone - rekao je Đoković posle predaje u Njujorku.

Osim mogućeg gubitka prvog mesta na ATP listi, ono što je možda i najvažnije jeste što bi Nadal i Federer sada mogli da uvećaju prednost u odnosu na Novaka kada je reč o broju Gren slem titula.

Novak Đoković će ostati na 16 osvojenih Gren slem titula
Novak Đoković će ostati na 16 osvojenih Gren slem titulafoto: EPA/Justin Lane

Posle Vimbldona, srpski igrač je prišao Nadalu na 2 Gren slema zaostatka, a Federeru na 4, ali ukoliko jedan od njih dvojice osvoji titulu na US openu ponovo bi mu pobegao za jednu titulu više, a dobro znamo da je Novaku trenutno najveći cilj da postane najtrofejniji igrač na Gren slemovima i samim time verovatno i najbolji u istoriji tenisa.

- Nije tajna da imam tu želju da dostignem Rodžerov rekord. Istovremeno, čeka me dug put do toga, nadam se. Verujem da ću igrati još mnogo godina, barem to planiram. Ne vidim kraj iza ugla, uopšte. Sada je bitno samo sačuvati svoje telo i ostati mentalno jak, te dostići vrhunac forme na tim najvećim turnirima koji su najznačajniji u napšem sportu - jasan je bio Đoković uprkos odustajanju od ovogodišnjeg US opena.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.