NIJE STIGAO DO KRAJA SINSINATIJA, ALI ZASLUŽUJE POŠTOVANJE: Ovo su Novakovi rekordi koji nikada neće biti srušeni!
Novak Đoković, Foto: Beta/Mark Zerof

REKORDI

NIJE STIGAO DO KRAJA SINSINATIJA, ALI ZASLUŽUJE POŠTOVANJE: Ovo su Novakovi rekordi koji nikada neće biti srušeni!

Iako mnogi tvrde da nikad neće biti popularan kao što su to Rodžer Federer i Rafael Nadal, Srbin se ravnopravno bori sa njima

Objavljeno:
Sofija Vrebac

Najbolji srpski i svetski teniser Novak Đoković već nekoliko godina je u vrhu svetskog tenisa.

Iako mnogi tvrde da nikad neće biti popularan kao što su to Rodžer Federer i Rafael Nadal, Srbin se ravnopravno bori sa njima za mesto najboljeg tenisera svih vremena. Po svemu sudeći, odgovor na pitanje ko je najbolji svih vremena dobićemo tek kad velika trojka okači rekete o klin, a do tada možemo ispitati koji su to rekordi koje je Đoković postavio, a koje Španac i Švajcarac nisu uspeli da ostvare.

Kada je 2018. godine osvojio Masters u Sinsinatiju posle oporavka od operacije lakta, Novak Đoković je postao prvi teniser koji je kompletirao Zlatni Masters, to jest osvojio svih devet turnira iz Serije 1000 bar jednom.

Srbin je takođe uspeo da u toku jedne kalendarske godine ostvari 31 pobedu protiv igrača iz TOP 10 na ATP listi. To je bilo 2015. godine, jednoj od najuspešnijih sezona u istoriji muškog tenisa, kada su redom pred Đokovićem padali: Endi Mari (šest puta), Rodžer Federer (pet puta), Rafael Nadal i Tomaš Berdih (po četiri puta), Sten Vavrinka, Marin Čilić i David Ferer (po tri puta), Kei Nišikori (dva puta) i Miloš Raonić (jednom).

Iako je najmlađi od velike trojke, Đoković je uspeo da uradi nešto što nisu ni Federer ni Nadal. On je tokom jedne sezone uspeo da sakupi najviše poena. Taj rekord je postavio 2016. godine kada je osvojio 16950 poena (na dan 6. juna 2016. godine).

Rekord Novaka Đokovića
Rekord Novaka Đokovića foto: Printscreen/Youtube

Kada je 2011. godine prvi put u karijeri uspeo da se domogne prvog mesta ATP liste, Đoković je postao igrač koji je najbrže ostvario plasman na Završni Masters u Londonu. To je učinio za 18 nedelja i šest dana.

Tokom 2015. i 2016. godine, Đoković je ostvario 30 uzastopnih pobeda na Gren slemu. Sve je počelo u prvom kolu Vimbldona 2015. godine, a završilo se porazom na istom turniru u trećoj rundi naredne godine kada je i počela kriza srpskog tenisera.

Uspeo je Đoković i da ostvari 18 uzastopnih plasmana u finale na najvećim turnirima. Sve je počelo Mastersom u Parizu 2014. godine, a završilo se Rolan Garosom 2016. godine. Srpski teniser je jedini igrač koji je uspeo da osvoji deset najvećih turnira u jednoj godini.

Možda i najvažnije što je Novak Đoković uspeo da uradi u karijeri, a što nije pošlo za rukom Federeru i Nadalu je osvajanje karijernog Gren slema. To znači da je u nizu osvojio sva četiri najveća turnira (Vimbldon 2015, US open 2015, Australijan open 2016 i Rolan Garos 2016).

Srpski teniser je jedini kome je pošlo za reketom da osvoji sve najveće turnire (četiri Gren slema, devet Mastersa i Završni Masters).

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.