SRBIJA IH NIKAD NEĆE UKAPIRATI: Šta povezuje Novaka Đokovića i Nikolu Teslu?
Isti svetonazori: Tesla i Novak, Novak i Tesla, Foto: Profimedia, Ilustracija/Espreso.co.rs

velikani u fokusu

SRBIJA IH NIKAD NEĆE UKAPIRATI: Šta povezuje Novaka Đokovića i Nikolu Teslu?

U karijerama i životu Novaka i Tesle ima dosta sličnosti, a neke od njih su i prilično šaljive

Objavljeno:
Dejan Katalina

Većeg naučnika od Tesle Srbija nikad nije imala. Ali bogme ni svet.

Većeg sportistu od Noleta Srbija nikad nije imala. Ali bogme ni svet.

Veće čudake Srbija nikad nije imala od Noleta i Tesle. Ali bogme ni svet.

Novak Đoković, najbolji teniser na planeti, čovek sa takvom fizičkom i mentalnog snagom na kojoj bi mu pozavideli i Spartanci, često ističe da mu je idol upravo veliki naučnik Nikola Tesla.

Njegov simbol golubice ima na patikama, nosi majicu sa njegovim likom, oženio se na Teslin rođendan i dao ime psu po naučniku. Kad god ima priliku hvali ga na sva usta, čak i vozi auto marke Tesla.

Novak je, dakle, svestan svega što je Tesla učinio za svet i modernu civilizaciju, ali takođe dobro zna šta znači kad nemaš konstatnu podršku u rodnoj zemlji, a u svetu te smatraju autsajderom uprkos rezultatima koje postižeš i trudu koji ulažeš da bi pomerao granice onoga čime se baviš.

U karijerama i životu Novaka i Tesle ima dosta sličnosti, a neke od njih su i prilično šaljive. Pokušali smo da uporedimo njih dvojicu i spojimo ih po čudnim navikama, bizarnim ritualima i ostalim neobičnostima koje ni najmanje ne umanjuju veličinu i jednog i drugog. Naprotiv.

foto: Fejsbuk

Teslin rival je praktično čitavu njegovu karijeru bio Tomas Edison, za kojeg je Tesla neko vreme i radio, a ovaj ga zavrnuo za skoro milion dolara današnjih para. Edison se trudio da uveri svet kako je korišćene naizmenične struje opasno, ali je Tesla na kraju bezbedno "osvetlio" planetu i potpuno demantovao nadmenog Edisona.

Tomas Edison
Tomas Edisonfoto: Printscreen

Novak rival Rodžer Federer je omiljen na planeti. Smatraju ga najvećim svih vremena, najelegantnijim ikada, navijaju za njega od Melburna preko Londona do Njujorka, ali… Novak je za njega postao neprelazan bedem. Svi veliki mečevi u poslednje vreme između njih dvojice pripali su Srbinu, pa i ovaj poslednji, epski - što se kaže, u finalu Vimbldona.

foto: EPA/Laurence Griffiths

Da li je Federer Noletu isto što i Tesli Edison?

Tesla je hranio golubove i često isticao da su mu najbolje društvo, daleko bolje od ljudi. Smatrali su da je lud. Voleo je jednu golubicu, koju je dugo hranio i pazio, a njena smrt ga je jako pogodila.

Novak, s druge strane, grli drveće, šeta pudlice, jede travu, trudi se da što više vremena provodi u prirodi gde radi jogu i meditira. Takođe za njega tvrde da je čudan jer se njegove kolege provode po noćnim klubovima, kupuju skupocene vile i voze besne automobile po mondenskim letovalištima okruženi golišavim lepoticama.

foto: Printscreen/Instagram/djokernole

Tesla je bio neverovatno opsednut brojem tri, kao i svim brojevima koji su deljivi sa tri. Morao je po tri puta zaredom oprati ruke ili isto toliko puta obići zgradu pre nego što uđe u nju. Mnogi su te njegove ’’rituale’’ povezivali sa opsesivno-kompulsivnim ponašanjem.

Nole je počeo da se druži sa čudnim tipom Pepeom Imazom i da posećuje njegovu tenisku akademiju u Marbelji, prihvativši geslo: ljubav i mir. Publici šalje srca na kraju meča, nosi dve brojanice, po jednu na svakoj ruci – crnu i crvenu, zahvaljuje se Bogu na dobrim poenima… Kažu da ima čudne rituale, ali – pogledajte semafor.

foto: EPA/Nic Bothma

Tesla je bio zagovornik vegetarijanstva kao etički, ekološki, ekonomski i zdravstveno opravdane ishrane i po tome pokazao kao „prorok“. Još 1900. godine rekao je: „Namera povećanja broja stoke da bi se dobilo više hrane čini se… ispravna, ali tako se mnoštvo može prehraniti samo na ’kratki dah’. Svakako je važnije uzgajati povrće i žitarice, a isto tako smatram da je vegetarijanstvo preporučljiva polazna tačka za odricanje od uvreženih varvarskih navika. Mnogi narodi koji žive skoro isključivo vegetarijanski pokazuju veću snagu i telesnu spremnost. Neke biljke, kao što je zob, su isplativije od mesa i bolje za duševno i telesno zdravlje. Treba učiniti sve da bi se zaustavilo obesno i okrutno klanje životinja koje može biti pogubno i za ljudski moral. Da se oslobodimo životinjskih nagona i apetita, koji nas unazađuju. Treba da napravimo potpuni rez u načinu ishrane.“

foto: Printscreen/Instagram/djokernole

U mladosti je, nakon kratkotrajnog i bolnog prepuštanja porocima, postao dosledan promoter zdravog života bez alkohola, kafe, cigareta, uz redovno vežbanje. Sve to, kao i bezmesna i umerena ishrana (u zrelim godinama jeo je vrlo malo, poput ptičice), uticala je i na Teslinu izuzetnu vrednoću (spavao je ne više od četiri sata dnevno) do duboke starosti. Doživeo je 87 godina.

Novak je, što je opšte poznato, odlučio da krene Teslinim putem, pa je jednom prilikom svoju ishranu objasnio bez želje da ulazi u detalje:

Ishrana mi je uglavnom bazirana na biljnoj osnovi, s tim što jedem ribu i jaja kao izvore proteina. Da ne ulazim u detalje, ali u biljnoj hrani ima dosta izvora proteina, iako mnogi znaju samo za meso, koje je u našoj kulturi nezaobilazna namirnica. U avgustu 2015. godine sam odlučio da ne jedem meso. Imam svoje razloge, što etičke, što zdravstvene. Ne želim uopšte da se vraćam na meso niti da podležem tom pritisku. Ne želim to uopšte da komentarišem, pošto mi je potpuno besmisleno. Ljudi koji nisu dovoljno informisani izvlače zaključke koji nemaju osnova“.

Po priči Teslinih prijatelja i onih koji su imali prilike da se zateknu u restorane koje je posećivao, pre nego što bi zalogaj prineo ustima morao je izračunati njegovu zapreminu, jer u suprotnom ne bi osećao nikakvo zadovoljstvo u jelu. Računao je čak i zapreminu šoljice kafe, tanjira supe… Kažu da je zbog svega toga uglavnom voleo da jede sam.

foto: Printscreen

Kad god su na redu neki veoma bitni poeni za koje je potrebna dodatna koncentracija, Novak dugo tapka lopticu pre nego što servira. Neke njegove rivale ovo dugo tapkanje loptice totalno izluđuje, a Nole tvrdi da mu ej neophodno kako bi se što bolje skoncentrisao. Od tog rituala ne odustaje čitavu karijeru i rezultati su više nego očigledni. Takođe, ukoliko je jako sunce i Nole igra sa kačketom, uvek ga skida na par trenutaka kako bi bez njega odigrao one vrlo bitne poene. Ovo je takođe ritual od kojeg ne odustaje i – pogledajte semafor!

foto: AP

U ranoj mladosti Tesli su počele da se javljaju slike i prizori, propraćene blještavom svetlošću, koja mu je maglila pogled na stvarne prizore i predmete. Objašnjavao je da to nije halucinacija, već da u tom momentu stvarno može da uoči slike, u toj meri jasne i živopisne, da nekada nije mogao da razjasni šta je stvarno, a šta ne. Kasnije je tu ’’moć’’ pokušao da iskoristi i prilikom svog rada i stvaranja.

foto: Profimedia

Kada je osvojio prvi Vimbldon 2011. godine, Nole je ispričao kako je kao dete, još kad je počeo da trenira, zamišljao kako podiže pehar u Vimbdlonu i vežbao je za taj trenutak. Bio je to njegov san, njegova vizija, njegov cilj – osvojiti najvažniji turnir u istoriji belog sporta. Znao je da će ga jednog dana dostići, mada verovatno niko osim njega nije u to verovao.

foto: Printscreen/Twitter

Kad je taj trenutak konačno došao i omogućio mu da uz titulu na turniru prvi put u karijeri postane i najbolji na svetu, tačno je znao šta treba da radi. Takođe, Nole je često suočen sa publikom koja navija protiv njega, specijalno kada igra protiv Federera ili Nadala. Nakon ovogodišnjeg Vimbldona, na pitanje novinara kako se osećao dok je slušao publiku koja uzvikuje protivnikovo ime, uz osmeh je odgovorio: „Ne mogu to da vam objasnim i znam da će zvučati glupo, ali ja sam podesio mozak da svaki put kada viknu Rodžer ja čujem Novak“.

foto: AP

Ono što je najviše zanimalo svetsku javnost jeste Teslin ljubavni život. Novinari su se utrkivali da saznaju da li postoji žena koja okupira njegove misli, i da li će neka od njih uspeti da ga ’’smiri’’. No, uprkos nagađanjima, Tesla je ostao sam, i nije pokazivao neku veliku zainteresovanost da nađe životnu saputnicu i da se oženi. Navodi savremenika idu dotle da postoji priča da je Tesla smatrao da celibat bolje utiče na njegovo stvaralaštvo.

foto: Printscreen

Novaka su mediji spajali sa raznim lepoticama, kako našim, tako i svetskim, međutim on je u srećnom braku sa Jelenom eks-Ristić sa kojom ima dvoje dece – sina Stefana i ćerku Taru. O svojoj supruzi ima samo pozitivne reči:

foto: Profimedia

„Jelena mi je velika podrška. Drago mi je da sam je upoznao i da smo počeli da se zabavljamo pre nego što sam stekao slavu. Tako sam siguran da je sa mnom iz ljubavi. Zahvalan sam joj na svemu što je uradila kako bi naša veza opstala. Ona me je upoznala sa jogom, još u danima kada je studirala. Ona mnogo čita, čita sve i svašta, voli i da piše, zanima je novinarstvo. Sećam se kada sam bio mlad, od svojih roditelja i svoje teniske majke (Jelena Genčić) naučio sam kako da stvari stavim na papir. To je bilo lepo, ali je vremenom iščezlo. Jelena me podseća na to, počeo sam to opet da radim i osetio sam se veoma dobro. Osetio sam da na taj način mogu da izbacim mnogo toga što se nalazi u meni“.

Sa Jelenom, Novak je pronašao mir uz pomoć kojeg je dospeo na sam vrh teniskog sporta, ali i počeo da se ostvaruje i u drugim sferama života kao što su humanitarni rad, rad na sebi i svojoj duhovnosti, pisanje knjiga, putovanja…

foto: Printscreen/Instagram

Nije celibat, kao kod Tesle, ali jeste monogamija, za koju kažu da je sve ređa i sve manje održiva u modernom društvu.

Jedini boravak Nikole Tesle u Beogradu bio je od 1. - 3. juna 1892. godine. Došao je na poziv Đorđa Stanojevića u Beograd 1. juna. Sledećeg dana je primljen u audijenciju kod kralja Aleksandra Obrenovića kojom prilikom je odlikovan ordenom Svetog Save. Potom je Tesla održao čuveni pozdravni govor u današnjoj zgradi rektorata, studentima i profesorima beogradske Velike škole. Na početku govora, kazao je:

Ja sam, kao što vidite i čujete ostao Srbin i preko mora, gde se ispitivanjima bavim. To isto treba da budete i vi i da svojim znanjem i radom podižete slavu Srpstva u svetu.”

foto: Profimedia

Novakov doprinos Srbiji je nešto o čemu se mnogo i često pisalo. Evo kako on to vidi:

foto: Printscreen

Čast mi je i privilegija da predstavljam svoju zemlju gde god da budem – teniser može da bude primer deci u Srbiji, ali i bilo gde drugo. Moja zemlja prošla je kroz mnoge teškoće u poslednje tri decenije i zaista cenim tu ulogu koju sport omogućuje, da se zemlja predstavlja na drugačiji način. Kroz sport mogu da pokažem karakter i snagu Srba, snagu koja nam je omogućila da prebrodimo teške periode rata i sankcija. Ponosan sam što sam Srbin i ponosan sam na to što me zemljaci vide kao uzora svojoj deci, trudim se da uvek imam to na umu jer to nosi i veliku odgovornost. Pokušavam da budem svestan da ono što radim na terenu i van njega ima uticaj“.

BONUS VIDEO:

NOVAK ĐOKOVIĆ OMILJEN I MEĐU ŽIVOTINJAMA! Mali zlatni retriver pažljivo prati meč i navija za Noleta! (VIDEO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.