ĐOKOVIĆ JE JEDNOM ODBIO DA IGRA U HRVATSKOJ: Razlog za to je tek sada otkriven i oduševio je čitav region!
Novak Đoković je odbio da igra u Umagu, Foto: Profimedia

malo ljudi je to znalo

ĐOKOVIĆ JE JEDNOM ODBIO DA IGRA U HRVATSKOJ: Razlog za to je tek sada otkriven i oduševio je čitav region!

To je bilo u trenutku nakon osvajanja prvog Vimbldona

Objavljeno:

Novak Đoković osvojio je svoj 16. Gren slem u ludom meču protiv Rodžera Federera na Vimbldonu. Švajcarac je u petom setu imao dve meč lopte i dve brejk lopte, ali Đoković je izdržao pritisak i stigao do petog trofeja na terenima "Ol Ingland Klaba".

Posle ovog epskog spektakla mediji širom sveta pišu o srpskom teniseru kao najboljem svih vremena, a posebno je takav slučaj u komšiluku, u Hrvatskoj, gde "Index" donosi priču o Đokovićevim počecima koji su prilično vezani i za tu državu.

Novak Đoković sa šampionskim peharom na Vimbldonu
Novak Đoković sa šampionskim peharom na Vimbldonufoto: EPA

Na početku karijere Đoković je imao jake veze s Hrvatskom, a one su žive i danas. Svoj drugi ATP turnir u karijeri igrao je u Hrvatskoj, 2006. godine na Zagreb Indorsu gde je u polufinalu izgubio od Ivana Ljubičića. Iste godine predao je Vavrinku u finalu Umaga. Godinu dana kasnije poražen je u drugom kolu Umaga od našeg Viktora Troickog, a 2009. godine nastupio je na jedinom hrvatskom ATP turniru u konkurenciji parova sa svojim bratom Markom.

- Zagrebačka publika nagradila je Novaka velikim aplauzom, iako je izgubio od Ivana Ljubičića"

Prvih profesionalnih mečeva u Novakovoj karijeri za "Index.hr" se prisetio direktor nekadašnjeg zagrebačkog ATP-a Branko Horvat. Već tada, tvrdi, videli smo da će Novak napraviti nešto veliko u karijeri.

Novak Đoković je u stručnom štabu imao i Gorana Ivaniševića na Instagramu
Novak Đoković je u stručnom štabu imao i Gorana Ivaniševića na Instagramufoto: EPA/Peter Klaunzer

- Znali smo od početka da je Novak talentovan i da će od njega sigurno nešto biti u budućnosti, ali tad nam je glavna zvezda turnira bio Ivan Ljubičić. Ljubin trener Rikardo Pjati nešto je pokušao raditi s Novakom, ali su ubrzo odustali od te ideje jer je Đoković već tada tražio potpuni angažman na šta Pjati nije bio spreman jer je Ljubičić bio treći igrač sveta i bio je potpuno koncentrisan na njega. Ali sećam se tog meča, baš mi je ostao urezan u pamćenje, kad je Novak dosta namučio Ljubičića u polufinalu Zagreb Indorsa. Ivan je tada jedva dobio, bio je to odličan meč, a svi mi koji smo ga gledali, pa i publika, bili smo zadivljeni kako je Novak tada odigrao. Aplauz koji je na kraju meča Novak dobio, kao da se već tada osećalo koliko će biti dobar, ali zapravo ga je zaslužio sjajnim nastupom pred zagrebačkom publikom iako je poražen - rekao je za "Index.hr" Horvat, pa se dotakao odnosa s Đokovićem i njegovom porodicom:

- Nije pitanje hoće li još osvajati Gren slemove, nego koliko će ih osvojiti?! Uvek smo bili u dobrim odnosima, to su jedni susretljivi i fini ljudi. Uvek su prema nama i ostalim teniserima bili otvoreni, pozitivni i prijateljski nastrojeni ljudi. I kasnije, kad je Novak već postao svetska zvezda i kad je počeo da osvaja turnire, razgovarali smo o njegovom dolasku u Zagreb, ali se to, nažalost, nikad nije realizovalo zbog previše njegovih obaveza koje je kao vrhunski teniser tada imao - dodao je bivši šef Zagreb Indorsa, pa zaključio:

- Gledao sam na preskoke finale Vimbldona. Fantastičan meč, velika borba do kraja, ali je presudila ta Novakova istrajnost, iako je Federer imao više šansi za pobedu.

O Novakovim počecima i nastupu na jedinom hrvatskom ATP turniru u Umagu govorio je i Slavko Rasberger, čovek koji je uvrstio Umag na svetsku kartu teniskih turnira i veliki Đokovićev prijatelj. Rasberger je u Umag doveo mnoštvo velikih teniskih imena, od Rafaela Nadala, Gustava Kuertena, Tomasa Mustera, Karlosa Moje, Marsela Riosa, Novaka Đokovića i Huana Karlosa Ferera, sedmorke koja je bila na poziciji broj jedan svetskoga tenisa, do brojeva dva Gorana Ivaniševića i Magnusa Normana ili broja tri Ivana Ljubičića...

- On je oduvek bio pozitivan. Izuzetan čovek i sportista. Sećam se jednog njegovog rođendana na kojem sam bio u Beogradu na jednom teniskom igralištu. Svirao je jedan muzički sastav i Novak je u jednom trenutku otišao do pevača, uzeo mu mikrofon iz ruke i nastavio pjevati umesto njega. Da ste slučajno došli na zabavu u tom trenutku i niste znali da je to Nole, ne biste nikad mogli pomisliti da to nije pevač tog sastava. Takav je bio Nole. Poznajem ga od malih nogu, uvek je bio vrlo fin i pristojan - priseća se jedne zgodne anegdote Slavko na početku razgovora.

Rasberger se prisetio i zanimljive situacije iz 2009. godine kada je Novak Đoković odbio da dođe u Umag nastupiti u pojedinačnoj konkurenciji jer nije hteo svom prijatelju bezveze uzimati veliki novac.

- Tada je bio na vrhu svetskog tenisa i mi smo imali ugovor s njim jer je poslednji put igrao u Umagu kad je bio četvrti na svetu. Godinu dana nakon toga već je bio prvi. Bio je tu dosta veliki novac u pitanju, ali vrlo mala svota u odnosu na ono što je već počeo dobijati. Nekoliko dana pre turnira u Umagu on me zove i kaže da neće doći. Ja mu odgovaram: "Pa kako nećeš doći? Ne mogu da verujem, Nole?!"

- Objasnio mi je da nakon Vimbldona ide dve nedelje na more, te da mu se već dogodilo da je došao u Umag i izgubio u prvom kolu. (op. a. 2007. godine kad je ispao u prvom kolu od Viktora Troickog) Nije sebi mogao da dozvoli da dođe opet nespreman i izgubi u prvom kolu Umaga, te pokupi novac. Obećao je da će doći u Umag i biti mi na raspolaganju sve vreme. To je i uradio. Igrao je s bratom Markom parove, a kasnije je učestvovao na otvaranju novog igrališta s tvrdom podlogom - prisjeća se Rasberger koji navodi još jednu zanimljivu anegdotu:

- Taj dan kad smo otvarali novi teren tamo je bio on, Almagro, Davidenko, Ferer, Ljubičić... Dogovorili smo se u podne, a pet do podne on uleće u moju kancelariju i nalazi moju sekretaricu: "Gde je Slavko?!" upitao ju je sav zadihan, a ona mu odgovara da smo mi već na terenu. "Ubiće me, evo trčim tamo!", on će joj i dolazi u poslednjem trenutku na otvaranje. Eto, to vam je Nole - smeje se bivši direktor ATP turnira u Umagu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.