VILANDER ZA ESPRESO: I kad Novak gubi, ne znači da je u krizi! Na Rolan Garosu je ubedljivi, apsolutni favorit!
Mars Vilander - intervju u Srbiji, Foto: Espreso.co.rs

SKROZ PROMENIO PLOČU

VILANDER ZA ESPRESO: I kad Novak gubi, ne znači da je u krizi! Na Rolan Garosu je ubedljivi, apsolutni favorit!

Otkrio je i zašto ga je konstantno pljuvao, a pričao je i o tome da može da postane najveći ikad

Objavljeno: 18:43h
Uroš Marjanović

Da smo samo pre par godina objavili intervju sa Matsom Vilanderom, rekli biste nam da smo izdajnički portal, s obzirom na to da je legendarni Šveđanin koristio svaku priliku da kaže nešto protiv Novaka Đokovića, omiljenog srpskog sportiste.

Međutim, vremena su se promenila, bivši teniser i voditelj na Eurosportu je postao jedan od najvećih ljubitelja lika i dela srpskog i svetskog broja 1. Promenio se i način na koji ga Srbi doživljavaju, pa je on odlučio da dođe u Beograd.

Tim povodom, mi smo ga pronašli i porazgovarali pokoju reč sa njim.

Ono što nas je najviše interesovalo je Vilanderova analiza Noletovog osvajanja turnira u Madridu, prve titule posle Australijan opena.

Mats Vilander
Mats Vilander foto: Espreso.co.rs

Kako ste vi videli njegov nastup u glavnom gradu Španije posle perioda u kom se mučio i zašto ga smatrate favoritom za Rolan Garos, kako ste već naglasili ovih dana?

- Ne gledam na njega kao na nekog ko se muči samo jer gubi. Gledam na to kao na nekog ko je osvojio sve tokom proteklih godina i ko se fokusirao na Grend slemove. Nije lako biti stalno potpuno skoncentrisan. Nemam pojma trenira li punom parom ili ne, ali očigledno je osvojio Madrid. Igra dobro, spreman je, želi da pobedi i tajming je savršen za "Frenč open". Mislim da je ubedljivi, apsolutni favorit za osvajanje Rolan Garosa - istakao je bivši švedski teniser.

Otvoreno prvenstvo Francuske u Parizu počinje 26. maja i trajaće do 10. juna, a najbolji srpski i svetski teniser na ovom turniru slavio je 2016.

- Novak je najbolji na svetu ne zato što ima najbolji forhend ili bekhend ili servis, već zato što je najbolji atleta i najjači u glavi- dodao je Vilander, koji se, kako kaže, "sjajno oseća u Srbiji, zemlji velikih šampiona".

Pored Novaka Đokovića, naša zemlja ima još nekoliko sjajnih tenisera, pre svih Lasla Đerea, Dušana Lajovića, Filipa Krajinovića i Miomira Kecmanovića. Ranije su to bili Janko Tipsarević, Viktor Troicki, Nenad Zimonjić, a kod žena Jelena Janković, Ana Ivanović i ostale. Da li ste mogli da pretpostavite da će svi oni osvojiti neki veliki turnir, ili bar igrati finale?

- Pre nego što se tako nešto dogodi, ne može da se očekuje, ali... Mislim da Novak Đoković utiče na promene kod ostalih srpskih tenisera samim načinom na koji se pored njega osećaju, jer oni izbliza imaju priliku da vide uspeh, da treniraju sa njim, jednostavno da budu u njegovom društvu. Sad kad su i sami ostvarili uspeh, to nimalo ne iznenađuje. Laslo, Krajinović, Lajović, da, jesam iznenađen zbog Ducijevog finala Monte Karla, ali oni su dobri igrači - istakao je Vilander

Kada se u narednih nekoliko godina penzioniše "velika trojka" Novak, Federer i Nadal, u kom će se pravcu kretati svetski tenis?

- Bio sam zabrinut pre nekoliko godina, i dalje sam malo zabrinut, ali mladi igrači koji se pojavljuju poput Stefanosa Cicipasa, koji je možda i najbolji od svih, ali i ostalih veoma su strastveni na terenu, grizu, žele da pobede. Primera radi, Cicipas je odrastao gledajući Rodžera, Rafu i Noleta i od svakog je naučio ponešto. Od Federera je "skinuo" gracioznost pri jednoručnom bekhendu, od Nadala je "uhvatio" strast, od Đokovića je preuzeo fizički pristup igranju tenisa. Mislim da je naredna generacija dobra, zdrava, ali nećemo imati igrače poput velike trojke - rekao je.

To znači da je ovo najbolja era koju je tenis doživeo?

- Jeste, jer najviše trče. Jeste, jer dominiraju na svim podlogama. Može se reći i da su njih trojica najbolji ikada, pošto su pobeđivali na apsolutno svim podlogama i odbijaju da izgube čak i na manjim turnirima. Ono što ih odvaja od ostalih je to što su došli na gotovo svaki meč u karijeri kao da je najvažniji. Nikad nisu izgledali umorno, nikad nisu bili bezvoljni. E, to je ono po čemu su oni posebni i zbog čega imaju najveći uticaj u istoriji - jasan je poznati voditelj Eurosporta.

Velika trojka osvaja Grend slemove u 30-im godinama, pa se svetska javnost pita dokle to može da traje. Hoće li kraj te ere doći ove sezone ili neke od sledećih?

- Nisam siguran oko Federera, možda ima još jedan Grend slem u sebi. Đoković će igrati možda na narednih 15-16 "slemova", osvojiće minimum 4, 5, možda čak i pola, dok Rafa u nogama ima još bar dva ili tri "slema". Ne verujem da bi uopšte bili na terenu da nemaju želju da osvajaju četiri najveća turnira. Mislim da je Rodžer malo drugačiji, voli da igra, da se nadmeće, za razliku od Rafe i Novaka koji vole i da igraju, ali posebno da pobeđuju. Dakle, oni ne bi ni bili tu, da ne veruju u još poneki veliki trofej - kaže Vilander i time donekle nagoveštava da bi Nole mogao i da prestigne Švajcarca na prvom mestu večne liste po broju osvojenih Grend slemova.

Voditelj emisije "Gejm, set i Mats" sa Barbarom Šet, osvajač sedam Grend slemova, takođe je naglasio da Noleta nikad nije "prozivao" jer ga nije voleo, već zato što mu se nije dopadao njegov govor tela. "Bio je drugačiji od Federerovog ili Nadalovog kada su oni imali po 18-19 godina", ali takođe kaže i da je promena tog segmenta u njegovoj igri možda i najveća promena nabolje u svetu "belog sporta", čak veća i od Federerovog bekhenda...

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.