Odgovor Šarapove se neće svideti Nadalu: Ja se bar nisam krila folirajući povredu!

Maša bez dlake na jeziku

Odgovor Šarapove se neće svideti Nadalu: Ja se bar nisam krila folirajući povredu!

Povodom optužbi da je čak pet puta upozoravana na nedozvoljena medicinska sredstva i napade kolega, ruska teniserka je odlučila da odgovori pismom upućenim svojim fanovima
Objavljeno: 20:21h

Teniski svet i dalje se trese nakon što je Marija Šarapova javno priznala da je "pala" na doping testu, jer je koristila nedozvoljenu supstancu meldonijum. Bivši i sadašnji teniseri i teniserke su je mahom osudili, iznoseći mišljenje da je sama kriva zbog toga i da zaslužuje kaznu, a jedan od najžešćih bio je Rafael Nadal, koji je rekao da "mora da plati za to, iako se nada da nije njena greška". Mnogi su Šarapovoj okrenuli leđa, ali ne i Novak Đoković! Zbog svega toga ruska teniserka je odlučila da napiše opširno pismo svojim fanovima, u kome je između ostalog i odgovorila Špancu i prozvala ga indirektno za foliranje povrede kako bi izbegao doping skandal, što je nedavno izjavila francuska ministarka sporta.

- Mojim fanovima, Želim da sa vama podelim neke informacije, prodiskutujem o najnovijim vestima i obavestim vas da je bilo stvari koje su pogrešno intepretirane u medijima, i ja sam odlučna da im uzvratim. Pružili ste mi ogromnu podršku i jako sam zahvalna za to. Ali sam takođe svesna da neki, ne svi, preuveličavaju i neprecizno izveštavaju o činjenicama o tome šta se dogodilo. U izveštajima piše da sam upozorena pet puta o predstojećoj zabrani leka koji sam uzimala. To nije tačno i to se nikada nije dogodilo. To je izvrtanje onoga što je bila stvarna "komunikacija", a komunikacija je linkovano i postavljeno obaveštenje na "web stranici". Ne tražim izgovor za to što nisam znala za zabranu. Već sam vas obavestila o mejlu koji sam dobila 22. decembra 2015. Naslov je bio: "glavne promene u anti-doping programu u tenisu za 2016." Trebalo je da obratim više pažnje na to. Ali druga vrsta "komunikacije"? Bila je zakopana u biltenima, vebsajtovima ili materijalima.
Reuters
Primila sam mejl 18. decembra sa naslovom "Novosti o igračima". U njemu je bio bilten sa sajta koji je sadržao tonu informacija o putovanjima, predstojećim turnirima, rangiranju, statistici, obaveštenjima, željama za srećan rođendan i naravno, informacije o dopingu. U tom mejlu, ukoliko je igrač želeo da pronađe konkretne činjenice o leku koji je dodat na anti-doping listu, morao je da otvori "novosti o igračima", pročita oko stotinak nerelevantnih linkova, pronađe "zona igrač" link, ukuca lozinku i korisničko ime, otvori stranicu sa više od tridesetak različitih linkova koji pokrivaju više tema, pronađe "promene u antidoping programu i informacije za tenis 2016", otvori ga i onda pročita informacije sa stranice koja ima još tridesetak različitih linkova i obaveštenja o anti-dopingu. Onda, morate da otvorite pravi link, skrolujete na drugu stranicu i pronađete ime za lek, i to pod drugim nazivom od onog koji vam je poznat.
Drugim rečima, da biste bili svesni ovog "upozorenja", morate da otvorite mejl sa naslovom koji nema nikakve veze sa anti-dopingom, kliknete na web stranicu, unosite lozinku i korisničko ime, klikćete i tražite bezbroj puta, "skrolujete" i pročitate. Pretpostavljam da neki mediji mogu to da nazovu upozorenjem. Mislim da bi većina ljudi to nazvala "suviše teško da se pronađe". Tu je i dokument distribuiran na različitim turnirima početkom 2016, nakon što je zabrana stupila na snagu. Ovaj dokument sadrži hiljade reči o tome, mnogo njih su tehničke i pisane malim slovima. Da li je trebalo da proučim? Da. Ali, kad biste videli taj dokument u "prilogu", bilo bi vam jasno šta mislim. Ponovo, nema opravdanja, ali potpuno je pogrešno reći da sam bila upozorena pet puta.
Fonet
Tu je i naslov "četiri do šest nedelja uobičajenog tretmana za lek u slučaju Marija Šarapova." Taj naslov preneli su mnogi mediji koji su propustili da otkriju ostatak priče. A to je citat mog proizvođača leka koji kaže: "tretman može da se ponovi dva ili tri puta godišnje. Samo lekari mogu da prate i procenjuju pacijentovo zdravstveno stanje i navedu da li treba da koristi meldonijum u dužem vremenskom periodu." To je upravo ono što sam radila. Nisam uzimala lek svakodnevno. Uzimala sam ga na način koji mi je prepisao doktor i uzimala sam ga u najmanjim dozama. Ponosna sam na to kako sam igrala. Bila sam poštena i iskrena. Nisam se pretvarala da sam povređena da bih mogla da sakrijem istinu o svom testiranju. Radujem se saslušanju pred ITF, kada će dobiti moj iscrpan lekarski karton. Nadam se da će mi ponovo biti dozvoljeno da igram. Ali bez obzira na sve, želim da vi, moji fanovi, znate istinu i sve činjenice. Marija - napisala je u svom pismu na Fejsbuku Šarapova. (Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.