Mekinro kipti od besa, hoće da pojede sudiju: A Boba Živojinović se zavalio u loži, digao noge i jede sendvič!
Boba Živojinović je usred meča sa Mekinroom otišao da jede sendvič, Foto: Printscreen/vimeo/Milos Markovic

Čuvena teniska priča

Mekinro kipti od besa, hoće da pojede sudiju: A Boba Živojinović se zavalio u loži, digao noge i jede sendvič!

Zbog toga što se desilo na tom meču pao je u zaborav i pravi osvajač tog Australijan opena

Objavljeno:

Tenis je tokom svoje istorije imao brojne epizode i anegdote, pogotovo na gren slemovima, koje se pamte i prepričavaju decenijama kasnije, a zbog kojih ponekada i šampioni ostanu u senci.

Tako je bilo i sa Australijan openom te 1985. godine koji je osvojio Štefan Edberg, ali Gren slem u Melburnu retko ko pamti po tome, već svi pamte po čuvenom četvrtfinalnom meču između legendi Bobe Živojinovića i Džona Mekinroa.

To je ta priča o čuvenom sendviču koja se i dan danas prepričava u teniskim krugovima i koja je na neki način od Živojinovića, osim pobede u ovom meču, stvorila i svetsku zvezdu.

U četvrtom setu (Mekinro je vodio sa 2:1 u setovima) Boba Živojinović je vodio sa 2:0 i na servisu je bio Mekinro. Džon je osvojio lako prvi poen u gemu, da bi onda u drugom poenu posle jedne sudijske korekcije vidno iznerviran tom odlukom velika prznica Džon Patrik Mekinro, krenuo da se raspravlja sa glavnim sudijom tog meča. Kako je Džon to često radio da bi pre svega malo poremetio protivnike i kako je znao da će se to odužiti, Boba Živojinović se odlučio na nesvakidašan, ali veoma originalan potez. Otišao je u ložu, seo, prekrstio noge i poslužio se sendvičem i vodom (nudili su mu i šampanjac, ali je Boba to odbio). Taj njegov potez je dodatno iznervirao Mekinroa koji sigurno nije očekivao da će mu neko „ukrasti“ predstavu i do kraja meča je odigrao jako loše, što je Boba iskoristio i napravio preokret, dobivši prvo četvrti, a potom i peti set (poslednji set je dobio čak sa 6:0). - Ah, taj sendvič… Neverovatna je stvar da bilo gde da odem, ne samo kod nas ili u bivšoj Jugoslaviji, već širom sveta, taj sedvič me prati. Verovatno je simbol moje teniske karijere… Kada sam ja uhvatio ritam i počeo da vladam na terenu, Mekinro je to osetio i onda je, kako to kažu u teniskom žargonu, hteo malo da me ‘ohladi’. On je mislio da ću ja sad tu da stojim, on će malo kod sudije, nešto tobož da mu objasni i tako to. Međutim, shvatio sam šta je želeo - prisetio se u jednom intervjuu Živojinović i potom nastavio priču:

- Poštujem Džona kao jednog od najboljih tenisera na svetu, ali ja sam odrastao na beogradskom asfaltu da budem deo njegove predstave. Odmah sam se povukao sa terena, bilo mi je super – dobijem stolicu, sednem i dignem noge, uzmem i sendvič. Bio sam gladan je li, dugo smo igrali. Neki Australijanac pored mi dodaje i šampanjac, ali mu se zahvaljujem jer moram da nastavim. Sendvič je bio super. I, onda odjednom se digao ceo stadion – aplauz, energija… Tu energiju televizija ne može da prenese, nešto fascinantno. Ta slika je obišla svet. Mekinro se tu našao u čudu. On je završio svoju priču kod sudije, ja se vratim na teren, kad ono – aplauz. Ogroman aplauz. Dolazim na liniju, on servira, treba da nastavimo, udari lopticu onako nekoliko puta, stane, pogleda me i kaže – ‘You’re gonna pay for this’ (platićeš mi za ovo). Onda krene da servira, a ja samo kažem ‘not ready’ – nisam spreman da vratim servis. E, sad ja idem kod sudije. Kažem mu: ‘Izvinite, molim vas, jeste li čuli šta mi je rek’o? On meni preti! Kako ću ja da nastavim da igram meč? Opomenite ga molim Vas’. I, tu je bio kraj – zato je peti set završen 6:0 za mene. Poslednji ritern mu je otišao van stadiona. Dobio je i kaznu zato što se nije pojavio na konferenciji za štampu posle meča, bio je i suspendovan na tri meseca - ispričao je Boba Živojinović mnogo godina kasnije za beogradske medije o čuvenoj sutaciji iz meča sa Mekinroom.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Sportska sećanja)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.