NENAD ZIMONJIĆ PRVI TENISER NA TURU SA OBA VEŠTAČKA KUKA: Hteo sam samo da živim bez bolova, a sad sam se vratio!
Nenad Zimonjić, Foto: Beta

VELIKI ŠAMPION

NENAD ZIMONJIĆ PRVI TENISER NA TURU SA OBA VEŠTAČKA KUKA: Hteo sam samo da živim bez bolova, a sad sam se vratio!

Bio je prvi na ATP listi čime je dodatno ugrozio zdravlje

Objavljeno:

Najbolji srpski dubl igrač i selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije Nenad Zimonjić se vratio aktivnom igranju tenisa.

On je u karijeri osvojio 54 ATP titule, poslednju pre dve godine u Sofiji sa Viktorom Troickim, i tri Gren slema, a zaradio je 8.405.192 dolara od turnirskih nagrada, a sada počinje novu kao jedini igrač sa oba veštačka kuka.

U intervjuu za sajt ATP tura ispričao je kako je došlo do toga.

- Te 2008. na Vimbldonu osetio sam veoma jak bol u preponama i ubrzo sam otišao na CT skener i rendgen. Saznao da imam veliki problem sa kukovima, posebno sa desnim, već tada sam imao ispod 50 posto hrskavice. Imao sam više opcija i sugestija šta da radim, ali sam izabrao da ne idem pod nož. Znao sam da ću morati kad-tad, ali ne još - rekao je Zimonjić.

Iste godine je u paru sa Danijelom Nestorom stigao do prvog mesta na ATP listi čime je dodatno ugrozio zdravlje. Isti problem ima i Endi Mari koji će po svoj prilici morati da završi karijeru.

- Kako su godine prolazile, tako se bol povećavao i počeo sam da živim sa njim 24 časa dnevno. Poslednje tri, četiri godine je bilo ekstremno teško i stigao sam do tačke kada mi samo operacija može pomoći. Stručnjaci nisu verovali da sa takvim problemom mogu da igram tenis profesionalno, da sedim na klupi, trčim satima... Ali, izbora više nije bilo pošto su mi rekli da sam potpuno izgubio hrskavicu. Onda sam uradio istraživanje i odlučio se na dvostruku operaciju u Garmiš Partenkirhenu koju su uradili dr Krisijan Fulgum i njegov saradnik Andreas Berger. Nešto pre nego što su me poslali na hirurški sto minulog juna pitali su me kada planiram da nastavim da igram tenis, što me je mnogo iznenadilo jer mi je cilj bio da počnem ponovo normalno da živim, bez konstantnog bola. Objasnili su mi potom da, ako sve prođe kako valja mogu ponovo da se bavim poslom. Bio je to veoma emotivan trenutak, pošto sam konačno video svetlo na kraju tunela - dodao je srpski selektor.

Operacija je protekla bez problema. To se videlo po tome što je Zimonjić prve korake napravio uz pomoć štaka samo dva dana posle zahvata. Posle sedam dana postoperativnog perioda usledila je rehabilitacija.

- Dve sedmice nakon operacije odjednom sam shvatio sa kakvim bolom sam živeo godinama... To mi je podiglo motivaciju i uživao sam u procesu. Bio je to dugačak put, počev od rehabilitacije u Nemačkoj. A kada sam sam vratio u Srbiju trenirao sam 10-11 sati dnevno. Svako jutro bih kretao u osam, imao polučasovnu pauzu za ručak i nastavljao punom parom do sedam uveče. Išao sam sve vreme na razne terapije i ispoštovao sve što su mi lekari rekli - izjavio je.

Pred Zimonjićem je 25. sezona u karijeri, a da i ne osvoji više nijedan trofej već je pokazao koliki je šampion.

- Vraćam se sebi! Vratio sam se sportu koji volim! Nadam se da će ova moja priča inspirisati ljude da nastave za svojim snovima. Biće teško narednih meseci, ali idem meč po meč, korak po korak. Lepo je igrati bez bolova - zaključio je Zimonjić.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.