KAKVA ĐOKOVIĆEVA NAJAVA FINALA: Rafa i ja ćemo eksplodirati na terenu, samo da sad ne traje dugo kao 2012. godine!
Novak Đoković je u finalu Australijan opena, Foto: EPA/Lukas Coch

Najveći rivali

KAKVA ĐOKOVIĆEVA NAJAVA FINALA: Rafa i ja ćemo eksplodirati na terenu, samo da sad ne traje dugo kao 2012. godine!

Srbin je priznao da mu je Španac najveći rival na ATP turu

Objavljeno:

Teniski klasik i još jedan epski meč nas gotovo sigurno očekuje u finalu Australijan opena.

Novak Đoković je na brzinu odradio posao protiv Luke Puja u polufinalu i spreman izlazi na megdan Rafaelu Nadalu.

- Danas sam imao savršen meč od prvog do poslednjeg poena. Izvršio sam sve što sam nameravao, čak i više nego što sam očekivao. Prilagođavam godine igri. Ne osećam trenutno da je moje telo može značajno da utiče na moju igru. I dalje je prilično ista. Naravno, tražim napredak kao i svi. Ali generalno pogled i osećaj igre su slični onome što sam imao tokom cele karijere. Trenutno ništa ne menjam - rekao je Đoković posle polufinala na konferenciji.

Novak Đoković je oduševljen svojom igrom protiv Luke Puja
Novak Đoković je oduševljen svojom igrom protiv Luke Pujafoto: EPA/LYNN BO BO

Upravo su i on i Nadal u svojim polufinalnim mečevima pokazali da im trenutno nema ravnih u teniskom svetu. Obojica su vrlo lako i brzo izašli na kraj sa svojim protivnicima.

- Bilo je teško to uraditi, ali sam nekako uspeo. On je igrao impresivno tokom celog turnira. Nije izgubio nijedan set. Izgledao je dobro kao i uvek na tvrdoj podlozi. Ni ja nisam igrao loše poslednjih nekoliko mečeva. Mislim da ovo finale dolazi u idealnom trenutku za obojicu. Uveren sam da ćemo eksplodirati na terenu - rekao je kroz smeh Đoković u odgovoru na pitanje da li je želeo da odigra manje gemova od Španca.

Novak Đoković će u finalu igrati protiv Rafaela Nadala
Novak Đoković će u finalu igrati protiv Rafaela Nadalafoto: EPA/Hamish Blair

Za njih dvojicu kažu da je to najveće rivalstvo u istoriji tenisa, do sada su igrali međusobno 52. puta i Đoković vodi 27:25 u pobedama.

- Možemo obećati jednu stvar, poznajući nas da ćemo dati sve što možemo. Mislim da će ljudi uživati. Trudiću se da odigram dobro kao do sada. Naravno, meč sa Rafom zahteva drugačiji taktički pristup. Siguran sam da je tako i sa njegove strane. On mi je najveći rival u karijeri. Igrali smo mnogo mečeva, epskih na ovom terenu. Naravno da se ističe finale od šest sati 2012. Nadam se da sada neće trajati toliko dugo. Ali sam siguran da će biti dobro finale - najavio je ovako duel u borbi za trofej Đoković.

Novak Đoković kaže da neće terati decu da gledaju njegove mečeve sa Nadalom
Novak Đoković kaže da neće terati decu da gledaju njegove mečeve sa Nadalomfoto: EPA/LYNN BO BO

Njih dvojica su jedini put u Australiji igrali finale 2012. godine i to je epski meč koji je proglašen i za najbolje Gren slem finale ikada. Trajalo je 5 sati i 54 minuta, a na kraju je slavio Novak.

Novinare je zanimalo da li će svojoj deci i unucima jednog dana puštati taj meč da gledaju.

- Verovatno ih neću staviti da gledaju jer ne volim da moja deca i unuci gledaju TV toliko dugo. Verovatno bih to predstavio kao šlag na torti našeg rivalstva. Kao što sam rekao, Nadal mi je najveći rival protiv koga sam igrao na svim podlogama tokom karijere. Neki naši mečevi su bili prelomna tačka u mojoj karijeri. Naterali su me da razmotrim svoju igru. Imao sam neke razočaravajuće trenutke kada sam gubio od njega. Mislim da sam do sada izgubio devet puta na grend slemovima, izgubio sam neke teške finale i polufinale Rolan Garosa i US Opena. Takođe sam dobio neke sjajne mečeve. Takvi dueli su me napravili igračem kakava sam danas, bez sumnje. Ovo je tip mečeva za koje se živi. Finala Slemova, igranje protiv najvećih rivala na njihovom vrhuncu. Šta mogu više da poželim?

Novak Đoković je otkrio i deo taktike za finale
Novak Đoković je otkrio i deo taktike za finalefoto: EPA/LYNN BO BO

Đoković je na konferenciji i otkrio neke taktičke momente koje će pokušati da primeni u finalu protiv Nadala.

- Ne želim nužno da imam dužu razmenu udaraca sa Nadalom. Mislim da su moji kratki poeni dobro funkcionisali tokom turnira. Dobra stvar je što se osećam prijatno dok udaram lopticu na terenu. Mogu da uđem u teren, udaljim se, da se branim. Prijatno mi je šta god radim. Pokušaću da diktiram igru. Ali to je lakše reći nego uraditi protiv Nadala. Zavisi kako ćemo obojica početi meč. Tokom igre moraš da pratiš kako se razvija. Nekad je potrebno više strpljenja sa boljom konstrukcijom poena, nekad je bolje više napadati. Videćemo - rekao je Novak, a potom se osvrnuo i na igru svog protivnika.

- On je unapredio svoj servis, vidim da ima malo drugačiji pokret na servisu i da dobro funkcioniše. Sa svim kvalitetima koje poseduje u svojoj igri, dodavanje dosta poena iz servisa na to ga čini mnogo težim protivnikom. Mislim da je zbog toga imao dosta uspeha sa kraćim poenima, zbog servisa. Mislim da je pojačao svoj prvi udarac sjajnim servisom, čuva energiju, a onda može da priži više prilikom vraćanja udarca. Istovremeno je drugačija igra protiv mene, kao i moja protiv njega. To dodaje malo pritiska na servis, kao i na moj, jer odbojica odlično riterniramo. Dobro smo igrali. Biće interesantno. Možemo pretpostaviti kako će biti na osnovu iskustva.

Rafael Nadal i Novak Đoković su poslednji meč igrali u polufinalu Vimbldona
Rafael Nadal i Novak Đoković su poslednji meč igrali u polufinalu Vimbldonafoto: Reuter/Andrew Boyers

Njih dvojica su poslednji međusobni meč odigrali u polufinalu Vimbldona i to je možda bio prelomni momenat u Đokovićevom povratku na vrh posle operacije i pauze.

- Taj meč je preokrenuo stvari na mentalnom planu. Počeo sam dobro sezonu na travi, igrao finale Kvinsa, stigao do polufinala Vimbldona. Pobeda nad Nadakom 10:8 u petom setu me katapultirala. Dobio sam samopouzdanje. Omogućilo mi je da podižem igru u narednim mesecima.

U šest finala u Melburnu Đoković je dobio svih 6, a u nedelju će imati priliku da postane rekorder po broju titula na Australijan openu sa 7 trofeja.

Novak Đoković ima šansu da postane rekorder po broju titula u Melburnu
Novak Đoković ima šansu da postane rekorder po broju titula u Melburnufoto: EPA/LYNN BO BO

- Veliki je ulog, teško je izabrati. Naravno da je pisanje istorije sporta čast i privilegija. To je ogromna motivacija. Istovremeno je sa druge strane mreže Nadal. Igramo finale Gren slema za rekordnu sedmu titulu na tom mestu. Ako te stvari ne motivišu dovoljno, onda nešto nije u redu.

A koliko je moguće da igrači uživaju u takvom meču sa tolikim ulogom?

- Sigurno, ako pobeđujem. Polufinale Vimbldona prošle godine, finale AO 2012. su mečevi koji mi prvi padaju na pamet za koje osećam da nije fer što je samo jedan pobednik. Takvi mečevi te teraju da do krajnjih granica. Naravno da želiš da ih dobiješ, ali zbog same činjenice da si dao sve što si mogao od sebe, ostavio srce na terenu, možeš da budeš zadovoljan. Zbog toga više uživaš u meču, jer ne žališ ni za čim niti osećaš da nisu pružio maksimum. Kada se potpuno isprazniš emotivno, fizički, psihički, možeš takođe da uživaš - zaključio je Novak.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.