DA MI ŽIVOT VISI O KONCU, NOVAKA BIH IZABRAO DA SE BORI ZA MENE! Ali i dalje nije najbolji svih vremena!
Novak Đoković, Foto: AP/Kin Cheung

KO JE NAJBOLJI IKADA?

DA MI ŽIVOT VISI O KONCU, NOVAKA BIH IZABRAO DA SE BORI ZA MENE! Ali i dalje nije najbolji svih vremena!

Ne mora Đoković da bude prvi u svim parametrima da bi bio najbolji na svetu

Objavljeno:

Najbolji srpski i svetski teniser Novak Đoković napravio je 2018. godine veliki povratak na tenisku scenu posle pauze i igračke krize koja ga je zadesila u drugoj polovini 2016. godine.

Zahvaljujući Vimbldonu i US openu, Srbin je dodao još dva gren slema na svoj konto i sada ih ima ukupno 14. Na večnoj listi najboljih svih vremena po najvećim turnirima ispred Đokovića su Rodžer Federer sa 20 i Rafael Nadal sa 17 pehara.

Međutim, večno pitanje kada se bira najbolji igrač svih vremena je da li su samo titule na gren slemovima važne ili na to utiču i drugi faktori.

- Novak mora da nastavi da pobeđuje kako bi ostao u ovoj konverzaciji. Razlika u broju slemova je takva da se GOAT trka trenutno vodi između Rafe i Rodžera. Ali, dobra vest za Srbina je da on sad ima najbolje izglede od njih trojice za najveće trofeje. Federer polako bledi, godine će ga kad-tad stići. Nadal ima velikih problema sa povredama. Đoković je taj koji dodaje gas. Slemovi nisu jedini faktor, ali su prvi i najvažniji kriterijum. Ne gledam ko je kad osvojio, pobeda je pobeda, ko god da je bio u žrebu. Nećete oduzeti titulu Novaku ako nije morao da se sastane sa njima na putu do trona - rekao je Piter Bodo, analitičar ESPN za "Večernje novosti".

Postoji mogućnost i da 20 pehara sa najvećih turnira ostanu neprelazna prepreka.

- Igrač koji osvoji tri slema više od drugih za mene je GOAT. Dakle, u ovom trenutku to je Federer. Ako je razlika samo u jednom ili dva, otvorio bih debatu. Sledeći kriterijum bi bio međusobni bilans. Potom, završni Mastersi i turniri iz serije 1.000, procenat pobeda i poraza, pa broj titula u karijeri. Pogledao bih i Gren slem procenat. Na primer, Nadalova dominacija u Parizu bi mu naškodila u GOAT priči, iako ga ona čini “kraljem šljake" - dodao je stručnjak.

Ne mora Đoković da bude prvi u svim parametrima da bi bio najbolji na svetu.

- Đoković mora samo da se vrati na onu konstantnost. Naneo je sebi dosta štete dvogodišnjom krizom. Imao je povredu lakta, ali znamo da su njegovi problemi bili dublji. Propustio je mnogo prilika, ali se vraća. Njegova dominacija ne zavisi od vrste podloge, što je velika prednost. Ako bih morao da izaberem tenisera koji će igrati za moj život, a podlogu određuje točak sreće, to bi bio Novak. Rodžerov bekhend je ranjiv na šljaci, Nadalova igra daleko od osnovne linije mu škodi na brzim podlogama. Đoković nema takvu slabost. Sa još dva-tri slema biće opet u srcu debate. Ali, posle 30-ih je mnogo teže osvajati ih - zaključio je Piter Bodo za "Novosti".

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.