ĐOKOVIĆ, NADAL, FEDERER, MARI... Kada bi Rafa mogao da pretekne Noleta na ATP listi?
Federer, Đoković, Nadal, Foto: Reuter/Andrew Cooldridge, Reuter/Tony O'Brien, AP/Adam Hunger

RAT u NAJAVI

ĐOKOVIĆ, NADAL, FEDERER, MARI... Kada bi Rafa mogao da pretekne Noleta na ATP listi?

Pored vodeće trojke, šansu za prvo mesto tražiće Zverev, Del Potro, osokoljeni Čilić, ali i Endi Mari koji vreba šansu iz prikrajka

Objavljeno:

Tenisku sezonu 2018 obeležio je povratak Novaka Đokovića na prvo mesto ATP liste u drugom delu godine. Ako je suditi prema ranijoj deceniji, godine kada je apsolutno dominirao bile su 2011. i 2015. pa bi trebalo da Srbin bude nepobediva mašina i u 2019. godini.

Njegovi glavni konkurenti Rafael Nadal, Rodžer Federer i Endi Mari želeće da mu pomrse konce i u tome ga spreče, pre svih Španac i Švajcarac. Na dan 24. decembra, Srbin je imao 9045 poena, 1565 više od Nadala (7480) i 2625 u odnosu na Federera (6420).

Srpski teniser Novak Đoković je u 2018. godini osvojio četiri trofeja. Prednost Srbina je u tome što ne mora da brani mnogo poena u prvoj polovini 2019. godine što će biti dobra pilika da se odlepi od prvih pratilaca već na startu nove sezone. Tokom 2018. godine, srpski teniser je na Australijan Openu ispao u četvrtom kolu, a na turnirima Masters serije u Indijan Velsu, Majamiju, Monte Karlu i Madridu kao i na Rolan Garosu nije stizao do polufinala.

Jedini plasman među četiri najbolja u prvoj polovini godine ostvario je na Mastersu u Rimu. Problem za Đokovića mogao bi da nastane u drugoj polovini sezone imajući u vidu da će morati da brani poene osvojene učešćem u finalu Kvinsa, trofeje na Vimbldonu, Sinsinatiju, US openu i Šangaju kao i finala Mastersa u Parizu i završnog mastersa u Londonu.

Prvi Đokovićev pratilac Rafael Nadal tokom cele prethodne sezone je kuburio sa povredama. Imao je problema sa kukom, abdomenom, člankom i kolenom pa je odigrao samo devet turnira, najmanji broj od 2002. godine. Uprkos tome, uspeo je da osvojio pet titula. Tokom prvog dela sezone, Španac je došao do četvrtfinala Australijan opena u kome je morao da preda duel zbog povrede kuka, a isto je učinio i u Meksiku dok na mastersima u Indijan Velsu i Majamiju nije učestvovao.

Španski teniser je briljirao na šljaci gde je osvojio pehare u Monte Karlu, Barseloni, Rimu i na Rolan Garosu. Na Vimbldonu je stigao do polufinala gde ga je pobedio Đoković. Poslednju titulu u 2018. Nadal je osvojio na Mastersu u Torontu, a u Sinsinatiju nije učestovao. Zbog povrede je predao polufinalni meč US opena, a povukao se sa Mastersa u Parizu. Španac može da prestigne Đokovića već na Australijan Openu ukoliko osvoji titulu, a Srbin ne popravi rezultat iz 2018. godine.

Iako je kao i Đoković osvojio četiri pehara, Rodžer Federer imaće teži zadatak od Srbina u 2019. godini. Prvi izazov za Švajcarca biće odbrana titule na Australijan openu. Osim u Australiji, švajcarski teniser moraće da odbrani titule sa turnira u Roterdamu, Bazelu i Štutgartu kao i finala Indijan Velsa, Halea i Sinsinatija i polufinala Mastersa u Šangaju, Parizu i završnog Mastersa u Londonu, dok je preskočio sezonu na šljaci.

Imajući u vidu da je razlika između Đokovića i Federera 2625 poena, Švajcarac bi, u slučaju ponovljenih rezultata u Melburnu, Roterdamu, Indijan Velsu i popravljenog učinka u Majamiju (2018. je ispao u drugom kolu), mogao da preotme prvo mesto Đokoviću ukoliko Srbin ne stigne bar do polufinala nijednog od ovih turnira.

Opasnost za svu trojicu najboljih mogli bi da predstavljaju Aleksandar Zverev, mladi lav svetskog tenisa (ima 21 godinu) koji je osvojio Završni masters u Londonu pobedivši u finalu Đokovića i koji je četvrti na ATP listi (6385 bodova), Huan Martin del Potro i Kevin Anderson kao i Marin Čilić, kome je osvajanje Dejvis kupa sa reprezentacijom Hrvatske dalo krila i koji je već izjavio da se nikoga ne plaši i da će se boriti za vrh.

Šansu iz prikrajka za povratak među najboljih 10, a možda i među prva četiri čeka Endi Mari. Škot je trenutno 259. na ATP listi sa samo 200 bodova. Prvi deo sezone 2018. Mari je propustio zbog operacije kuka. Igrao je na Vimbldonu i US openu, a poslednje turnire u 2018. godini odigrao je u Šenženu i Pekingu posle čega je objavio kraj sezone i propustio masterse u Šangaju i Parizu. Ukoliko povrati formu koju je imao pre operacije, moguće je da će Mari uspeti da se umeša u borbu za vrh ATP liste.

BONUS VIDEO:

(S. V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.