NIJE ZNAO GDE SE NALAZI: Novakov trener otkriva u kakvom je teškom stanju bio Đoković! Sumnjao je čak i sam u sebe!
Fil Gebhard Grič i Novak Đoković na treningu na terenima na 25. maju, Foto: Marina Lopičić

Nije mu bilo lako

NIJE ZNAO GDE SE NALAZI: Novakov trener otkriva u kakvom je teškom stanju bio Đoković! Sumnjao je čak i sam u sebe!

Gebhard Grič je ispričao da niko ni u timu nije verovao da će godinu zavšiti kako je završio

Objavljeno:

Novak Đoković je ove godine pokazao da je šampionskog kova rođen, jer ne da, recimo u maju, niko nije verovao da srpski teniser može da se vrati na stare staze uspeha, nego čak ni u njegovom timu nikome nije bilo ni na kraj pameti da može da osvoji dva Gren slema i vrati se na prvo mesto ATP liste do kraja godine.

To je otvoreno priznao i njegov kondicioni trener Fil Gebhard Grič, koji se zajedno sa Marijanom Vajdom, vratio u tim srpskog tenisera uoči sezone na šljaci.

Marijan Vajda, Fil Gebhard Grič i Novak Đoković
Marijan Vajda, Fil Gebhard Grič i Novak Đoković foto: AP

- U maju niko od nas nije mislio da je ovo moguće. Novak je bio u problemu, mnogo toga je nedostajalo, nije bio fizički spreman, niti je radio na pojedinostima. Pre svega, imao je mentalni problem, jer nije znao gde je. Radili smo naporno na svakom aspektu, a što je najvažnije pronašao je inspiraciju, fokus. Znao je da mora da uloži više, to je i uradio. Živeo je po pravilima tenisa, znao je da, ako želi da sruši rekorde, to mora da uradi uskoro. Na kraju krajeva, ima 31 godinu - ispričao je Grič.

Austrijanac se prisetio kako je u jednom momentu i Novak posumnjao u sebe.

FIl Gebhard Grič otkriva i kako je Đoković posumnjao u samog sebe u jednom momentu
FIl Gebhard Grič otkriva i kako je Đoković posumnjao u samog sebe u jednom momentu foto: Marina Lopičić

- Nekoliko nedelja pošto smo se ponovo ujedinili, Đoković me je pitao hoće li imati šansu da ponovo osvoji gren slem. Cilj je bio da se vrati do US opena. Dobar je bio u Parizu, a onda je došao Vimbldon i sjajni osećaj se vratio. Ponovo je pokazao mentalnu snagu - ispričao je Grič.

On se potom prisetio i momenta kada je Novak u jednom momentu bio raspustio ceo stručni štab i počeo da radi sa Andreom Agasijem.

Novak Đoković i Fil Gebhard Grič na treningu u Košutnjaku
Novak Đoković i Fil Gebhard Grič na treningu u Košutnjaku foto: Dragan Kadić

- Proveli smo zajedno toliko godina, nedelja, dana, sati. Svi smo bili iscrpljeni. Napravljeno je i nekoliko grešaka. Bio je umoran 2016. pre Rolan Garosa. Onda je skupio snagu i sve uložio u jedini grend slem koji mu je nedostajao. Postao je šampion svih najvećih turnira. Bilo mu je potrebno nekoliko meseci da se odmori posle toga.

Sada su pred srpskim teniserom novi izazovi i nastavak u 2019. godini tamo gde je stao ove sezone, a prvi izazov će biti Australijan open na kome je osvojio čak 6 titula.

- Pokušaćemo da osvojimo Australijan open, ali Rafael Nadal će se sigurno vratiti jači posle povrede. Što se tiče Rodžera Federera, mislim da mu nedostaje mentalna svežina - smatra Austrijanac.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.