NOVAK ĐOKOVIĆ - NAJVEĆI KOJI JE IKAD IGRAO TENIS: Srbin je već ostvario kolosalan uspeh, a tek ako osvoji London...
Novak Đoković, Foto: Reuter/Gonzalo Fuentes

OVO JE DOKAZ

NOVAK ĐOKOVIĆ - NAJVEĆI KOJI JE IKAD IGRAO TENIS: Srbin je već ostvario kolosalan uspeh, a tek ako osvoji London...

Samo mu jedan trofej nedostaje da pretekne idola

Objavljeno:

Najbolji srpski teniser Novak Đoković počinje učešće na Završnom Mastersu u Londonu.

Nema nikakve dileme da je Srbin rame uz rame sa najvećim imenima belog sporta, a ima odličnu priliku da postane i najbolji u istoriji. Za početak treba da osvoji trofej Završnog Mastersa u Londonu. Do sada je Đoković učestvovao šest puta na poslednjem turniru sezone i ima pet trofeja. Isti broj titula imaju i Ivan Lendl i Đokovićev idol Pit Sampras. Ukoliko bi Srbin osvojio pehar ove sezone prestigao bi Amerikanca i Čeha i izjednačio se sa rekorderom Rodžerom Federerom.

Čak iako ne uspe da podigne trofej na poslednjem ovosezonskom turniru, Đoković će godinu završiti na prvom mestu ATP liste. To znači da će sa 31 godinom i šest meseci biti najstariji igrač svih vremena koji je godinu završio na prvom mestu. Samo su Džimi Konors i Rodžer Federer po pet puta, koliko i Đoković, bili najbolji na kraju godine, dok je jedino Pitu Samprasu to pošlo za rukom šest puta.

Rekord švajcarskog tenisera je na dohvat ruke pošto je Đoković svaki put kada je učestvovao na Završnom Mastersu bio i finalista. Podsetićemo se svih Đokovićevih finala i rivala poslednjeg turnira sezone.

Nikolaj Davidenko - 2008. godina

Zahvaljujući prvom osvojenom Gren slemu, Australijan openu, titulama na mastersima u Indijan Velsu i Rimu, kao i finalima turnira u Kvinsu, Sinsinatiju i Tajlandu, i bronzi na Olimpijskim igrama u Pekingu Novak Đoković je prvi put učestvovao na Završnom Mastersu u Šangaju 2008. godine.

Odmah je pokazao kakav je igrač, jer je dospeo do finala i savladao Nikolaja Davidenka, tada četvrtog igrača sveta sa 2:0, po setovima 6:1 i 7:5.

Rodžer Federer - 2012. godina

Posle četiri godine posta, drugo učešće na Završnom Mastersu Đoković je obezbedio zahvaljajući trofejima na Australijan Openu, Majamiju, Rodžers kupu i Šangaju finalima Rolan Garosa, US Opena, Monte Karla, Rima i Sinsinatija.

U finalu Završnog Mastersa sastao se sa Rodžerom Federerom, već tada vlasnikom šest trofeja i gladnog sedmog. Srpski teniser je Švajcarcu pokvario plan pošto je pobedio sa 2:0 (7:6, 7:5) i došao do druge titule Završnog Mastersa. Tada počinje istorija.

Rafael Nadal - 2013. godina

Tada drugi igrač sveta Novak Đoković bez problema je obezbedio učešće na trećem Završnom Mastersu u karijeri. U finalu je bio bolji od Rafaela Nadala sa 2:0 (6:3, 6:4).

Tada je stao uz rame sa Samprasom koji je jednom bio dvostruki uzastopni šampion (1996/1997) i Federerom koji je u tri navrata vezivao po dve titule na Završnom Mastersu (2003/2004, 2006/2007, 2010/2011).

Rodžer Federer - 2014. godina

Prvi igrač sveta Novak Đoković je do treće uzastopne titule Završnog Mastersa došao na pomalo čudan način. Švajcarac se tada povukao pre finalnog meča zbog povrede.

Tako je omogućio Srbinu da izjednači rekord Ivana Lendla koji je tri pehara vezao 1985., 1986. i 1987. godine. Ostaje pitanje da je Federer zaista bio povređen ili se samo uplašio srpskog tenisera.

Rodžer Federer - 2015. godina

Možda i najuspešnija sezona u karijeri Novaka Đokovića bila je 2015. godina. Krunisana je na najbolji način. U finalu Završnog Mastersa Srbin je savladao Rodžera Federera sa 2:0, po setovima 6:3, 6:4 i još jednom sprečio Švajcarca da dođe do sedmog trofeja poslednjeg turnira sezone.

To je bila četvrta uzastopna Đokovićeva titula na Završnom Mastersu, uspeh koji niko nikada nije postigao. Najbliži tome pre srpskog tenisera bio je Ivan Lendl koji je izgubio u finalu 1988. godine.

Endi Mari - 2016. godina

Eh, taj drugi deo sezone 2016. godine. Posle osvajanja Rolan Garosa početkom juna, čime je kompletirao Gren slem karijere i prvi obezbedio plasman na Završni Masters, došlo je do zasićenja. Počeo je Đoković da gubi na turnirima od igrača koje je ranije "jeo za doručak i to kao predjelo", a kao vrhunac krize došao je poraz u prvom kolu Olimpijskih igara od Huana Martina del Potra iako je važio za prvog favorita za zlato.

Nekako se Srbin dokopao finala US opena i Završnog Mastersa, ali ga je u poslednjem meču sezone sačekao Endi Mari koji je slavio sa 2:0, po setovima 6:3 i 6:4.

Sezona 2017. godine bila je Đokoviću za zaborav pošto ga je osim poraza pratila i povreda lakta. Posle operacije u februaru 2018. godine i oporavka, srpski teniski kralj se vratio tamo gde mu je i mesto - na čelo ATP liste i sigurno je glavni favorit za titulu na Završnom Mastersu u Londonu. Prva prepreka biće mu Džon Izner u ponedeljak oko 21 sat.

BONUS VIDEO:

(Sofija Vebac)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.