Nameštanje u tenisu: Evo kako sudije šteluju mečeve! (FOTO)

Mehanizmi nečasnih radnji

Nameštanje u tenisu: Evo kako sudije šteluju mečeve! (FOTO)

Hrvatski sudija Denis Pitner je u avgustu prošle godine dobio kaznu od 12 meseci jer se prijavljivao na nalog sa kojeg su uplaćivane opklade na teniske mečeve
Objavljeno: 19:33h

Dvoje međunarodnih sudija kažnjeno je, dok je četvoro doživotno suspendovano iz sporta zbog korupcije, saopštila je Međunarodna teniska federacija (ITF). Kako se navodi u saopštenju, Kazahstanac Kiril Parfenov je u februaru 2015. godine doživotno suspendovan jer je putem Fejsbuka kontaktirao drugog sudiju kako bi manipulisao rezultatom mečeva.

Hrvatski sudija Denis Pitner je u avgustu prošle godine dobio kaznu od 12 meseci jer se prijavljivao na nalog sa kojeg su uplaćivane opklade na teniske mečeve. Britanski Gardijan je u utorak objavio ove informacije, a ITF ih u toku dana i potvrdio. Ipak, ITF nije izašao sa detaljima oko preostalih suspendovanih sudija, jer je istraga i dalje u toku. Sudije iz Kazahstana, Turske i Ukrajine su među onima koji su navodno primali mito kako bi manipulisali rezultatima na fjučers turnirima. To je omogućavalo kladiocima da uplaćuju novac znajući unapred ishod poena!
Gardijan je objasnio kako se namešta u Tenisu: Pre četiri godine ITF je potpisao ugovor sa kompanijom za prikupljanje podataka kako bi distribuirala rezultate uživo sa najmanjih turnira širom planete. Tako su kladionice mogle da izdaju "kvote" za te mečeve, posebno za vrlo unosno klađenje u toku mečeva, u kojima se "kvote" menjaju sa tokom igre. Sudije imaju obavezu da odmah po poenu upišu promenu rezultata kako bi se promena videla globalno. Kladionice onda mogu da prilagode svoje "kvote" u skladu sa momentumom meča. Međutim, sudije su namerno odlagale da "apdejtuju" rezultate čak i do 60 sekundi, omogućavajući kladiocima da uplaćuju novac znajući šta će se dogoditi. U nekim situacijama, prenosi sudije su čak slale poruke zainteresovanima pre nego što će promeniti rezultat. Ta praksa je učestala na fjučers turnirima u istočnoj Evropi, gde je televizijska pokrivenost mala ili nepostojeća i na kojima su slabo ili nikako plaćeni arbitri podložniji iskušenjima. (A.V./Gardijan/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.