NOLE I RAFA PRED TEŠKOM ODLUKOM: Ogroman pritisak na dvojicu najboljih posle nestanka i mogućeg ubistva novinara!
Novak Đoković i Rafael Nadal su bili dogovorili egzibicioni meč u Saudijskoj Arabiji, Foto: AP

ozbiljna je situacija

NOLE I RAFA PRED TEŠKOM ODLUKOM: Ogroman pritisak na dvojicu najboljih posle nestanka i mogućeg ubistva novinara!

Svetska javnost tvrdi da na ovaj način arabijske vlasti žele da poprave svoj imidž i skrenu pažnju sa onoga što rade u državi

Objavljeno:

Planirana egzibicija između Novaka Đokovića i Rafaela Nadala u Saudijskoj Arabiji mogla bi da bude otkazana, pošto svetska javnost vrši veliki pritisak da obojica odustanu od meča ili da ga iskoriste kako bi skrenuli pažnju na katastrofalno stanje po pitanju ljudskih prava u toj zemlji.

Srbin i Španac su dogovorili da odigraju egzibicioni meč u Džedi kako bi navodno doprineli popularisanju tenisa u Arabiji, koja nema nijednog profesionalnog tenisera, ali mnogi misle da je to samo pokušaj tamošnjih vlasti da zamaskiraju pravu situaciju u državi i poprave svoj imidž u svetu.

Rafael Nadal i Novak Đoković su sada pred ozbiljnom dilemom i odluku
Rafael Nadal i Novak Đoković su sada pred ozbiljnom dilemom i odluku foto: EPA/ Andrew Couldridge Pool

Razlog zašto su se pritisci na njih dvojicu pojačali jeste najnoviji slučaj nestanka, a možda i ubistva novinara Džamala Kašogija, a organizacija za zaštitu ljudskih i drugih prava "Amnesty international" poziva Noleta i Rafu da dobro razmisle koji će naredni potez povući.

- Na Nadalu i Đokoviću je da odluče gde će igrati svoje egzibicione mečeve, ali ako već idu u Džedu voleli bismo da iskoriste svoju popularnost da skrenu pažnju na ugrožavanje ljudskih prava. Makar jedan tvit o hrabrim borcima za ljudska prava u toj zemlji bio bi dovoljan za početak - zaključio je Alan Hogart iz britanskog ogranka ove organizacije.

Organizacija velikih sportskih događaja je plan vlasti da skrene pažnju sa ugnjetavanja i ugrožavanja ljudskih prava
Organizacija velikih sportskih događaja je plan vlasti da skrene pažnju sa ugnjetavanja i ugrožavanja ljudskih prava foto: Reuters

Arabijske vlasti sve češćče pribegavaju organizaciji velikih sportskih događaja u svojoj zemlji i mnogi misle da je to samo želja za popravljanjem imidža. Nedavno su Brazil i Argentina odigrali prijateljski meč baš u Džedi, najavljeno je da će se Superkup Italije između Juventusa i Milana tamo odigrati u januaru, kao i jedan veliki golf turnir.

- Nije na nama da određujemo koje zemlje bi trebalo da organizuju sportske događaje, a koje ne. Isto tako, jasno je da je organizacija takvih događaja pokušaj maskiranja stvarne situacije. Čak i pre ekstremnog slučaja sa novinarom Džamalom Kašogijem imali smo izuzetno loše stanje ljudskih prava i sportisti bi morali da shvate da bi njihovo učešće u svemu moglo da služi samo tome da popravlja imidž vlastima - dodao je Hogart.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.