Susret koji je promenio sve: Đoković je posetio patrijarha Pavla na VMA, od tog momenta je postao najdominantniji teniser svih vremena!
Foto: Printscreen/Youtube/Mitropolija zagrebačka/AP

Smatrao ga je za živog sveca

Susret koji je promenio sve: Đoković je posetio patrijarha Pavla na VMA, od tog momenta je postao najdominantniji teniser svih vremena!

Malo ljudi zna pojedinosti ovog susreta koji se dogodio u jesen 2009. godine

Objavljeno:

Novak Đoković je pre dva dana osvojio svoj treći US open, a ukupno 14. Gren slem titulu u karijeri i time potvrdio da više nema razloga da se polemiše i sumnja u to da li se vratio onaj stari Nole nakon turbulentne 2017. godine koju je imao.

Nekako je sudbina namestila da Novak osvoji drugi uzastopni Gren slem ovog leta baš dva dana pred rođendan patrijarha Pavla, koji je za mnoge Srbe i pravoslavce predstavljao živog sveca, a želja mnogih je i da bude proglašen svecem.

Upokojeni patrijarh Pavle bi na današnji dan 11. septembra napunio 104. godine, i dok se većina stvari o njegovom životu ispunjenom pobožnošću, skromnošću, i svim onim najlepšim ljudskim vrlinama dosta toga zna, ipak, mnogi ne znaju za susret koji je on imao sa Novakom Đokovićem.

Bilo je to 2009. godine dok je patrijarh ležao u bolnici na VMA, kada je najbolji srpski sportista svih vremena zajedno sa porodicom došao da ga obiđe.

Patrijarh Pavle je imao velikog uticaja na Novaka Đokovića
Patrijarh Pavle je imao velikog uticaja na Novaka Đokovića foto: Youtube printscreen

Toga se u jednom intervjuu za "TV Hram" prisetio Srđan Đoković i ispričao šta se tom prilikom dogodilo.

- Novak je dete koje je rođeno sa anđelima. Ispričaću vam jednu priču iz vremena našeg patrijarha Pavla, koga mi svi u porodici smatramo za živog sveca. Patrijarh Pavle je bio na VMA. Mi kada smo ušli kod njega u sobu, on je sedeo u nekoj fotelji. Bila je cela porodica, sedeli smo na njegovom krevetu, a Novak je sedeo pored patrijarha na stolici. Patrijarh Pavle je bio u nekom stanju polusna. Đakon mu je govorio: "Stigao je Novak Đoković, blagoslovite ga." Patrijarh Pavle se u jednom trenutku okrenuo ka Novaku i rekao mu: "Sine, Bog te blagosiljao. Od tog momenta je krenula neverovatna ekspanzija njegovog uspeha u svakom pogledu. On je od tog momenta imao 44 pobede zaredom. Osvojio je ne znam koliko turnira, i postao broj jedan - ispričao je Srđan Đoković.

Doduše, ta serija pobeda i osvojenih turnira je stigla godinu dana kasnije kada je sve počelo u decembru 2010. osvajanjem Dejvis kupa sa reprezentacijom, a nastavilo se sve do polufinala Rolan Garosa, kada je izgubio od Federera u četiri seta.

Novak nikada nije krio da mu je patrijarh Pavle bio jedan od životni uzroa i često je i na konferencijama umeo da citira neke njegove misli i izreke.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.