Rodžere, dani su ti odbrojani: Espreso izračunao kada Nole može da pretekne Federera po broju nedelja na prvom mestu ATP liste!
Foto: ap/robert Deutsch, Reuter/Danielle Parhizkaran

POČELO ODBROJAVANJE

Rodžere, dani su ti odbrojani: Espreso izračunao kada Nole može da pretekne Federera po broju nedelja na prvom mestu ATP liste!

Pozicija ne zadovoljava ambicije nekoga ko želi da bude najbolji

Objavljeno:

Pobedom na US openu, Novak Đoković ove nedelje zauzima treće mesto ATP liste.

Svakako da ta pozicija ne zadovoljava nekoga čije su ambicije da postane najbolji svih vremena i da pretekne legende belog sporta. Na večnoj listi igrača po broju provedenih nedelja na prvom mestu ATP liste, Novak Đoković zauzima peto mesto sa 223 sedmice.

Time je pretekao Rafaela Nadala (189), a ispred srpskog asa su Džimi Konors (268), Ivan Lendl (270), Pit Sampras (286) i Rodžer Federer (310). Ukoliko Đoković nastavi sa igrama koje prikazao na Vimbldonu, mastersu u Sinsinatiju i US openu, nesumnjivo je da će se uskoro naći i na čelu ATP parade.

Trenutna razlika između Švajcarca i Srbina je svega 455 bodova, a između Đokovića i Nadala 2.315. Do kraja sezone, ostali su još turniri iz Masters serije u Šangaju (8. oktobar), Parizu (29. oktobar) i završni Masters u Londonu (12. novembar). Pobeda na svakom od njih donosi 1.000 bodova za ATP listu.

Šampion Šangaja je Rodžer Federer, a ukoliko ne uspe da odbrani titulu, a Đoković nastavi pobednički niz, Srbin bi mogao da do kraja godine postane i drugi na svetu. Sa druge strane, Nadal je predao polufinalni meč US opena Del Potru zbog povrede kolena zbog čega ga očekuje duža pauza. To znači da bi Novak Đoković trijumfima na preostalim turnirima mogao da završi 2018. godinu i na prvom mestu ATP liste.

Ukoliko bi sezona 2019 bila u rangu Đokovićevih najboljih iz 2011. i 2015. godine, Srbin bi mogao da pretekne Konorsa i Lendla na večnoj listi po broju provedenih sedmica na prvom mestu i da zauzme treće mesto iza Samprasa i Federera.

Rekordi Amerikanca i Švajcarca mogli bi da padnu tokom 2020. godine. Ta godina biće i šansa da Novak Đoković zacementira mesto u kamenu besmrtnih "belog sporta". Tada su na programu Olimpijske igre u Tokiju i prilika da Srbin osvoji "Zlatni slem", to jest da trijumfuje na sva četiri Gren slema i bude najbolji na Olimpijskim igrama. Takav uspeh u Open eri napravila je samo Štefi Graf 1988. godine.

Dakle, nekim ludim spletom okolnosti, Nole bi mogao da posle Olimpijskih igara 2020. godine, ali i US opena, mogao da postane i zvanično najbolji teniser svih vremena! Kakva bi to priča bila! Dečak iz ratom osiromašenog Balkana da postane najbolji u "najburžoaskijem" sportu na svetu!

Nole, ako to uradiš, bićemo ti zauvek zahvalni za šamar koji si lupio novom svetskom poretku!

BONUS VIDEO:

(Sofija Vrebac)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.