PRVA ĐOKOVIĆEVA FUNKCIONERSKA POBEDA: Biće to revolucija u tenisu! (FOTO) (VIDEO)
Foto: AP

Umesto dejvis kupa

PRVA ĐOKOVIĆEVA FUNKCIONERSKA POBEDA: Biće to revolucija u tenisu! (FOTO) (VIDEO)

Naš as je predsednik Saveta igrača i sa te pozicije se izborio da se vrati takmičenje koje je nekada postojalo

Objavljeno: 16:36h

Srpski teniser Novak Đoković, osim što je među najboljim teniserima sveta, ima i funkcionersku ulogu na ATP turu.

Srbin je predsednik Saveta igrača ATP, a sa te funkcije dao je nekoliko zanimljivih izjava. Prema Đokovićevim rečima, najponosniji je na to što je učestvovao u oživljavanju teniskog Svetskog kupa.

Novak Đoković i Marjan Vajda
Novak Đoković i Marjan Vajda foto: Profimedia

Prema najavama Svetske teniske organizacije (ITF) to takmičenje bi trebalo da zaživi 2020. godine i da bude održan u Australiji. U prethodnih 35 godina, domaćin Svetskog kupa bio je Dizeldorf, ali nikada nije privlačio pažnju šire sportske javnosti.

Lagano Đoković prolazi prepreke u Torontu, a sada ga čeka Cicipas, koji je iznenadio Tima u prethodnom kolu. Kvota da će Novak slaviti sa 2:0 je 1,75. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za meč Đoković - Cicipas.

Na novom takmičenju, koje bi trebalo da bude zamena za Dejvis kup, učestvovaće 24 ekipe, a ukupni nagradni fond biće 15 miliona dolara. Bodovi koji takmičari osvoje na Svetskom kupu, ućiće u zvanično rangiranje što bi dodatno motivisalo tenisere da učestvuju.

Ponosan na Svetski kup
Ponosan na Svetski kup foto: AP

- Svetski kup je nešto na šta sam ponosan. Radili smo naporno sa čelnicima ATP da bi se to ostvarilo. Nije sve 100 odsto završeno, ali izgleda da će se ostvariti. Takmičenje će biti revolucionarno za naš sport - rekao je Novak Đoković.

Novčane nagrade će se vremenom uvećavati.

- Nagrade na gren slemovima su povećane, ali za tako nešto je potrebno vreme. Tri godine nisu dovoljne da se to promeni. Imali smo mnogo manjih promena u nedeljama održavanja određenih turnira i bilo je potrebno da se promene podloge da bi turniri ekonomski preživeli - naglasio je srpski as.

foto: AP

O izmenama u tenisu ne pita se samo Savet igrača.

- U našem sportu treba imati u vidu različite interese. Ne odlučuju samo igrači. Mi smo deo organizacije koju polovinu čine igrači, a drugu turniri. Moramo prvo da razgovaramo, da odemo na sastanka i glasamo, a to je dug proces. Mnogo je bolje u poslednjih nekoliko godina, nego pre 10 ili 15 - dodao je Đoković.

Srpski teniser bi mogao da bude reizabran na funkciju predsednika Saveta igrača, a sastanak je planiran pre početka US opena.

- Biću u Savetu i sledeće tri godine, bilo kao predsednik ili kao član. O tome ćemo da pričamo na US openu za nekoliko nedelja. Poredeći prve dane u Savetu i poslednje tri godine ima mnogo više volje za učešće u diskusijama, komunikacije i aktivnosti igrača - zaključio je Đoković.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.