STIŽE NOVA NAJBOLJA SRPSKA TENISERKA SVIH VREMENA: Gde su bile Ana Ivanović, Jelena Janković i Jelena Dokić u Olginim godinama? (FOTO) (VIDEO)
Foto: Profimedia

Zvezda je rođena

STIŽE NOVA NAJBOLJA SRPSKA TENISERKA SVIH VREMENA: Gde su bile Ana Ivanović, Jelena Janković i Jelena Dokić u Olginim godinama? (FOTO) (VIDEO)

Uporedili smo početke karijera drugih najboljih teniserki koje je Srbija imala i kako sada stoji najveća nada srpskog tenisa - Olga Danilović

Objavljeno: 16:36h

Mlada srpska teniserka Olga Danilović je u nedelju osvojila svoju prvu WTA titulu u karijeri pobedivši u finalu turnira u Moskvi Anastasiju Potapovu sa 2:1.

Uspeh ove devojčice je još veći kada se zna da je učešće na turniru obezbedila kao "srećna gubitnica" i da je ona prva teniserka rođena u 21. veku koja je podigla neki WTA trofej.

Nova nada srpskog tenisa ima samo 17 godina, a već je pokazala da ima potencijal da nadmaši rezultate Jelene Janković, Ane Ivanović i Jelene Dokić.

Proboj srpskog ženskog tenisa na WTA tur napravila je Jelena Janković. karijeru je počela u Crvenoj zvezdi, a sa 11 godina je bila državna šampionka u konkurenciji do 12 godina. Trenirala je u teniskoj akademiji Nika Bolitijerija.

Jedna je od retkih igračica koja je bila na prvom mestu WTA liste i juniorskoj i u seniorskoj konkurenciji. Iako je bila prva igračica sveta, Jelena Janković nikada u singlu nije osvojila Gren slem titulu uprkos brojnim polufinalima i jednom finalu (US open, 2008. godine, poražena od Serene Vilijams).

Jelena Janković je otvorila vrata ženskog srpskog tenisa
Jelena Janković je otvorila vrata ženskog srpskog tenisa foto: AP

Prvi veći uspeh Jankovićeve bio je osvajanje juniorskog Australijan opena 2001. godine kada je imala 16 godina, a iste godine počela je da se takmiči na WTA turu. Dve godine kasnije osvojila je ITF titulu u Dubaiju i plasirala se na 90. poziciju WTA liste.

Maj 2003. godine ostaće u lepom sećanju Jelene Janković, jer je tada osvojila prvu WTA titulu, na turniru u Budimpešti što joj je donelo 51. mesto na WTA listi, a sezonu je završila na 28. poziciji, a tada je imala samo osamnaest i po godina godina, dakle starija je bila od Olge.

Iz Srbije je potekla još jedna bivša prva igračica sveta. Sa 15 osvojenih WTA titula i Rolan Garosom 2008. godine, Ana Ivanović je najuspešnija srpska teniserka.

Za tenis se zainteresovala sa pet godina kada je na televiziji gledala Moniku Seleš, koja joj je i bila idol. Javnost je prvi put čula za Ivanoviću kada je sa 17 godina 2004. godine, igrala juniorsko finale Vimbldona i kada je imala 26 uzastopnih pobeda. Tu sezonu je završila na 97. mestu WTA liste.

Ana Ivnaović je najuspešnija srpska teniserka
Ana Ivnaović je najuspešnija srpska teniserka foto: Reuters

Početak sezone 2005. godine za Anu Ivanović je bio iz snova. Početkom te godine, osvojila je prvi WTA turnir u australijskom gradu Kanberi na koji se plasirala kroz kvalifikacije i to sa 17 godina i dva meseca.

Plasman na listi bio je sve bolji i bolji. O kakvoj igračici je reč, najbolje su se uverile Svetlana Kuznjecova, Nađa Petrova i Vera Zvonareva koje su bile među 10 najboljih na svetu te godine i koje Ivanovićeva pobeđivala. Najveće iznenađenje srpska teniserka je priredila na Rolan Garosu 2005. kada je u trećem kolu izbacila favorita turnira Ameli Morezmo. Te godine, Ivanovićeva je igrala polufinala Ciriha i Linca, uprkos povredi i sezonu je završila na 16. mestu WTA liste.

Već sa 15. godina, Australijanka srpskog porekla Jelena Dokić pokazala je da će biti opasna konkurencija rivalkama. Slavila je na juniorskom Australijen openu u singlu, a u paru sa jednom od najboljih igračica sveta Kim Klajsters trijumfovala je na Rolan Garosu. Sezonu 1998. godine, Dokićeva je završila kao prva juniorka sveta u singlu i sedma u koknkurenciji dublova.

Australijanka srpskog porekla Jelena Dokić
Australijanka srpskog porekla Jelena Dokić foto: Profimedia

Na Australijan openu 1999. godine, kada je imala nepunih 16 godina, izgubila je u trećem kolu od Martine Hingis, a istoj igračici se osvetila kasnije te godine u prvom kolu Vimbldona. Tada je bila 129. na svetu i najniže rangirana igračica koja je pobedila prvog nosioca turnira. Sezonu 1999. godine, Dokićeva je završila na 43. mestu.

Sledeća godina počela je porazom u prvom kolu Australijan opena, ali je usledio uspeh na Vimbldonu. Sa samo 17 godina i nekoliko meseci igrala je u polufinalu na "Ol Ingland klabu", i izgubila od Lindzi Devenport, a u četvrtom kolu US opena izgubila je od Serene Vilijams. Na Olimpijskim igrama 2000. godine, u meču za bronzu izgubila je od Monike Seleš, a tu godinu je završila na 26. mestu WTA liste.

Prve WTA trofeje, Dokićeva osvaja 2001. godine sa 18 godina. Slavila je na Mastersu u Rimu u maju, manje od mesec dana posle svog 18. rođendana.

Takođe je te godine igrala još pet finala i kolekciji dodala još dve titule - u Tokiju i Kup Kremlja u Moskvi. Te godine je počela da nastupa za Jugoslaviju, godinu je završila osma na svetu, a Jugoslovenski olimpijski komitet joj dodeljuje nagradu za sportistkinju godine.

BONUS VIDEO:

(Espreso. rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.