DECO, JEDITE ZDRAVO! Fondacija Novak Đoković vas poziva u borbu protiv gojaznosti!
Foto: Promo

ZDRAVA PRIČA!

DECO, JEDITE ZDRAVO! Fondacija Novak Đoković vas poziva u borbu protiv gojaznosti!

Predstavljen projekat Fondacije Novak Đoković za uspostavljanje balansirane ishrane dece

Objavljeno:

Bašta vrtića Kanarinac na Kanarevom brdu, u kojoj deca sama uzgajaju jagode, grašak, krompir, blitvu i zelenu salatu, jedna je od retkih u Beogradu u kojoj se voće i povrće gaji po principima organske poljoprivrede. Usvajanje pravilnih navika u ishrani u ovom uzrastu, kroz lično angažovanje mališana, deo je projekta Azbuka dobrih navika, koji Fondacija Novak Đoković, pored Beograda, sprovodi u Svilajncu i na Ubu.

Prema poslednjem istraživanju Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanovic Batut, Srbija iz godine u godinu beleži porast broja gojazne dece, a samo 50 odsto njih svakodnevno konzumira voće i povrće. Kako je predškolski period ključan za sticanje pravilnih navika u ishrani, cilj Fondacije je da deca i njihovi roditelji saznaju više o zdravim namirnicama i njihovom uzgajanju, sastavu hrane i metodama njihove pripreme.

Azbuka dobrih navika
Azbuka dobrih navika foto: Promo

U prvoj fazi projekta koja je trajala od marta do juna, kroz program edukacije prošlo je oko 150 dece uzrasta pet i šest godina u Beogradu, Svilajncu i Ubu. Predškolci su tri meseca u okviru radionica sa roditeljima, vaspitačima i zaposlenima u ovim ustanovama učili o značaju i načinima balansirane ishrane, kroz njima blizak svet novih otkrića, istraživanja i kreativnosti.

- Okupili smo tim sačinjen od stručnjaka iz Batuta i Udruženja dijetetetičara-nutricionista, kao i edukatora i volontera, kako bismo pružili podršku naporima institucija da predškolske ustanove budu prva stepenica učenja i zdravih navika koje deca stiču“, istakla je Maja Kremić, rukovodilac odeljenja za donatorske programe Fondacije Novak Đoković. „Imajući u vidu da kvalitet prehrambenih navika svih kategorija stanovništva iz godine u godinu opada, Fondacija Novak Đoković kroz ovaj projekat želi da podigne svest o važnosti uravnotežene ishrane u predškolskom uzrastu - dodala je ona.

Azbuka dobrih navika
Azbuka dobrih navika foto: Promo

Osim teorijsko-edukativnog dela, u okviru Azbuke dobrih navika mališani su imali priliku da stečeno znanje primene i učestvuju i u procesu podizanja sopstvenih bašti, koje funkcionišu po principima organske poljoprivrede.

- Omogućeno nam je da na pravi način deci pokažemo šta su pravilne navike u ishrani. Od samog početka deca su učestvovala u svim fazama – od formiranja bašte sa organskim zemljištem, sadnje, praćenja rasta, do radionica na kojima su sa roditeljima spremali i probali jela od povrća ubranog u bašti. Timskim i kontinuiranim radom decu smo svakodnevno sa različitih aspekata upoznavali sa pravilnim navikama i značajem zdrave ishrane - navela je Radmila Aranđelović, direktorka Predškolske ustanove Rakovica. „Mališani su od papira pravili voće i povrće, svakodnevno obilazili i brinuli o bašti. Pričali smo o značaju i delovima biljaka koji se koriste u ishrani“, napomenula je Aranđelović.

U drugoj polovini projekta, decu koja neguju bašte u svojim vrtićima, očekuje poseta lokalnim organskim gazdinstvima, gde će imati priliku da prošire svoje istraživanje prirodnih procesa i da vide kako to funkcioniše u velikim organskim ekosistemima.

Azbuka dobrih navika
Azbuka dobrih navika foto: Promo

Značajan doprinos Azbuci dobrih navika dala je i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, u okviru projekta Nemačko-srpske razvojne saradnje, Razvoj privatnog sektora u Srbiji (PSD), koja je podržala sve faze programa.

- Već duži niz godina se u okviru Nemačko-srpske razvojne saradnje podržava razvoj održive poljoprivrede. Vrlo rado smo prihvatili poziv Fondacije Novak Đoković da se pridružimo realizaciji projekta Azbuka dobrih navika i da zajednički promovišemo zdrave, dobre navike u ishrani. Nama je ovo prvi put da radimo sa najmlađim članovima našeg društva i njihovim roditeljima, gde ih podstičemo na razmišljanje o tome šta jedemo, kako i ko tu hranu proizvodi, gde je nabavljamo, ali ih i upoznajemo sa lokalnim proizvođačima organske hrane i na taj način razvijamo domaće tržište - istakla je Tanja Cupać iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.

Azbuka dobrih navika
Azbuka dobrih navika foto: Promo

Projekat Azbuka dobrih navika trenutno je u pilot fazi i sprovodi se u tri predškolske ustanove. Pored GIZ-a i Batuta, u kreiranju i sprovođenju projekta učestvuje i Vesna Zečević iz Udruženja dijetetičara-nutricionista, i organizacija Serbia Organica, a projekat je podržalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Fondacija Novak Đoković osnovana je 2007. godine kao organizacija koja ulaže u predškolsko obrazovanje u Srbiji, zemlji u kojoj tek svako drugo dete ima pristup predškolskom obrazovanju. Rad Fondacije temelji se na uverenju da se predškolskim obrazovanjem mogu promeniti životi dece i cele zajednice. To se postiže stvaranjem najkvalitetnijih programa i okruženja za učenje, u kojima je priliku da se usavršava imalo više od 600 vaspitača i učitelja. NDF je do sada rekonstuisala i izgradila 37 vrtića, pomogla više od 680 porodica i preko 20.000 dece. Do sada je otvorila 12 Školica života i to u Deronjama, Jaloviku, Donjem Tovarniku, Ljigu, Raškoj, Kniću, Merošini, Kraljevu, Vladičinom Hanu, Lučanima i Šidu.

Vesti o projektima koje Fondacija Novak Đoković radi za decu u svim krajevima Srbije pratite prijavljivanjem na ovom LINK-u.

BONUS VIDEO ESPRESO ANKETA: Za koga će Srbi navijati na Mundijalu posle ispadanja srpske reprezentacije?

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.