Zašto se poeni u tenisu računaju sa 15, 30 i 40, a ne sa 1, 2, 3? (GIF) (FOTO) (VIDEO)

Poeni u tenisu se tako čudno broje!

Zašto se poeni u tenisu računaju sa 15, 30 i 40, a ne sa 1, 2, 3? (GIF) (FOTO) (VIDEO)

Odgovor leži u nastanku tenisa, njegovim samim počecima
Objavljeno:

Odbranu titule na Otvorenom prvenstvu Australije srpski teniser Novak Đoković počeće duelom protiv 51. igrača sveta Hjong Čunga iz Južne Koreje, odlučeno je noćas žrebom u Melburnu. Novaku teško: Na Federera u polufinalu, ali ima još nagaznih mina!

Zašto se u tenisu poeni računaju 15, 30 i 40, a ne 1:0, 2:0, 1:2?
Odgovor leži u nastanku tenisa, njegovim samim počecima. Naime, ukoliko niste znali, ovo pravilo je nastalo po ugledu na sat, te je zato 15, 30 i 45!
U prošlosti, na pojedinim stadionima za brojanje korišćeni semafori u obliku časovnika. Svaki poen je označavan pomeranjem kazaljke za jednu četvrtinu kruga, gde je pun gem osvajan kada kazaljka obiđe čitav krug na semaforu.
I ko prvi dođe do 60, osvojio je gem. Pošto se igra na razliku, gem ne može biti osvojen jednim poenom razlike, onda je odlučeno da umesto 45, bude brojka 40. Tako da bi se za prednost dobijalo 10 i to bi bilo vođstvo 50-40, a osvojeni gem 60-40.
Postoji i druga storija. Računanje poena - 15, 30 i 40 potiče od francuskih "quinze", "trente" i "quarante", brojeva koji su veoma zvučni u francuskom jeziku. Naziv tenis potiče od francuske reči "tenez" (glagola tenir - držati u imperativu) - "držite" ili "prihvatite", koju je izgovarao igrač pre servisa.

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.