AMERIKANAC BEZ PARDONA HRVATIMA SASUO ISTINU U LICE! "Možete da mrzite Đokovića, ali..." - NIJE ŠTEDEO REČI!
Novak Đoković, Foto: EPA/MAST IRHAM

OGLASIO SE

AMERIKANAC BEZ PARDONA HRVATIMA SASUO ISTINU U LICE! "Možete da mrzite Đokovića, ali..." - NIJE ŠTEDEO REČI!

On nikad neće razbiti nekoga Samprasovim servisom ili Rafinim forhendom, već na drugi način

Objavljeno: 11:20h

Australijan open ulazi u završnu fazu. Na rasporedu su polufinalni mečevi između Novaka Đokovića i Jannka Sinera, Danila Medvedeva i Aleksandra Zvereva. Tokom turnira Index.hr je dobio prilku da kratko porazgovara sa Džon Mekinrom, stručnim komentatorom Eurosporta, televizije na kojoj možete pratiti Australian Open.

Bivši svetski broj jedan i sedmerostruki osvajač Grand Slam naslova za Index.hr je prokomentirao stanje u današnjem tenisu, kao i sjajan nastup Dine Prižmića. On je u prvom kolu dobro namučio Novaka Đokovića, koji je morao da se potrudi da osigura prolazak u drugo kolo, što se na kraju i dogodilo.

Novak Đoković
foto: EPA/Lukas Coch

Kako ste videli nastup mladog Prižmića?

Danas u tenisu postoji puno dobrih tenisa, a vaš sunarodnik je jedan od njih. Protiv Đokovića je dobijao poene koje je morao dobiti i Đoković je morao jako dobro da razmišlja kako bi ga pobedio. No, upravo u tome je Srbin najjači. Novak savršeno bira udarce i teško je nositi se s tim. On nikad neće razbiti nekoga Samprasovim servisom ili Rafinim forhendom, već na drugi način.

Đoković je jedan od najomraženijih najboljih igrača na svetu. Zašto je tako?

Mogu ga ljudi mrzeti ili voleti, ali za mene je on jedan od najvećih, ne tenisera, nego sportista u istoriji. Ima neverovatne fizičke predispozicije, a takvih mentalno spremnih sportista bilo je jako, jako malo.

Novak Đoković, Džon Mekinro
foto: William WEST / AFP / Profimedia

Ta želja za pobeđivanjem, intenzitet u njegovoj igri, to je impresivno. Nema puno sportaša u istoriji koji su čitavu karijeru bili tako intenzivni na terenu kao Novak. Za mene on ulazi u istu kategoriju kao Majkl Džordan.

Je li vam tenis danas dosadan s obzirom na to da su igrači dosta slični?

Više bih rekao da je predvidljiv, a za to je kriv Đoković, najbolji teniser svih vremena. Neću reći najveći, ali najbolji sigurno. On je tenis podigao na neki drugi nivo i mislim da smo to tek sada počeli da cenimo.

Tu su bili Rodžer i Rafa, koji su se činili nedodirljivima, a onda je došao Novak i sve poremetio. Svi su želeli da Federer i Nadal budu na tom nivou, a do tog nivoa na kraju je došao Đoković. To moramo ceniti. Ja ne znam kako on održava taj nivo, ali znam da ne može zauvek trajati.

Đoković, Federer i Nadal najbolji su igrači u istoriji. Je li njihova dominacija rezultat nedostatka konkurencije kao što ste je vi imali u osamdesetima i devedesetima? Koji period se vama više sviđao?

Đoković - Nadal Vimbldon 2018, Novak Đoković, Rafael Nadal
foto: EPA/Nic Bothma

Danas je mnogo igrača koji bi mogli osvojiti Grend slem, ali su ga većinom osvojili Rodžer, Rafa i Novak. Oni su napredovali iz godine u godinu, što najviše cenim kod njih, a u mojoj generaciji to niko nije radio.

Ja nisam napredovao i fenomenalno je gledati njih kako u tome uspevaju. Beker je eksplodirao sa 17 godina, a Sampras je završio karijeru s 32 godine. Danas su teniske karijere puno duže i samim time je teže toliko dugo biti tako dobar.

S druge strane, njih trojica bili su toliko bolji od svih ostalih da je Zverevu, Cicipasu ili Medvedevu bilo strašno teško osvojiti nešto. Karlos Alkaraz može apsolutno sve i on je najbolje što se dogodilo tenisu.

Karlos Alkaras, Karlos Alkaraz, Australijan open
foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Meni se jako sviđa Grigor Dimitrov koji je jako napredovao. Jako mi je drago za njega jer je dobar dečko, ali je imao problema u karijeri s povredama i samopouzdanjem. Za njega ću ove sezone najviše navijati i nadam se da će imati sjajnu godinu jer je to zaslužio svojim radom u zadnje vreme.

Bonus video:

00:20

Melburn, Australijan open, navijači, tenis

(Espreso/Index Sport/Prenela: N.J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.