ĐOKOVIĆ O NAJGORIM DANIMA KARIJERE: Prepoznao sam čoveka koji je bio tamo... Prevrnuo mi se stomak!
Novak Đoković, Foto: Lillian SUWANRUMPHA / AFP / Profimedia

mučno sećanje

ĐOKOVIĆ O NAJGORIM DANIMA KARIJERE: Prepoznao sam čoveka koji je bio tamo... Prevrnuo mi se stomak!

Novak je naširoko odgovarao na pitanja novinara na razne teme - Australijan open, deportaciju, ciljeve u 2024, kolege...

Objavljeno:

Novak Đoković je posle treninga ove subote na Rod Lejver areni na kom je pažnju skrenulo i prisustvo jedne crnokose lepotice, održao konferenciju za medije.

Svetski broj jedan je naširoko odgovarao na pitanja novinara na razne teme.

Prvo pitanje za Novaka bilo je vezano za to ko mu je najveća pretnja na ovosezonskom Australijan openu, na šta je Đoković jasno poručio:

- Ja! Prvo ja, a onda svi ostali. Mnogi ovde pokazuju želju da osvoje grend slem. Neki idu malo više napred od drugih, ali je žreb ogroman, znamo šta znači grend slem. Uzbuđujuće je biti deo svega ovoga.

O novom rasporedu i danu više za mečeve.

- To su sada momenti kada mečevi počinju u nedelju. Neki mečevi će biti "sklonjeni", bolji će raspored biti jer je uvek gužva. Neki mečevi će se završiti na vreme, videćemo kako će to funkcionisati.

Ovih dana je bilo očigledno koliko Đoković uživa u pažnji navijača i medija, pa i kolega. Ali on kaže da ipak voli i da se osami i tako pronađe mir.

- Nisam sujeveran, ali volim da posećujem mesta koja mi donose sreću. Na primer botaničku baštu, prelepo mesto, tu nađem mir, stojim pored drveta, penjem se na drvo... Volim da hodam po plaži, tamo je možda malo tiše, pošto tokom grend slema imate dosta izazova, dosta aktivnosti i kada nemate mečeve. Dobro je imati mesto gde možete da povratite snagu, da se izolujete. Kada sam u Njujorku, odsedam u Nju Džerziju kod prijatelja gde je mirno. Grend slemovi su drugačiji turniri nego svi ostali na Turu.

Novak Đoković
foto: Lillian SUWANRUMPHA / AFP / Profimedia

Pitali su japanski novinari o Keiju Nišikoriju.

- Nadam se da će proći bez povreda u nastavku, da vidimo Keija više na turu. On je jedan od najuspešnijih tenisera u poslednjoj dekadi. Bio je prisutan u vrhu, fantastična karijera. Nadam se da želi da uradi još više, ali povrede su njegov najveći kamen spoticanja. Igrali smo nekoliko veoma bitnih i velikih mečeva, pobedio me je na Ju-Es openu, mislim da je to bilo 2014. godine... Vreme leti. Bitan je igrač za tenis, nadam se da će se vratiti. Sjajan igrač za gledanje, bekhend, njegov rad nogu, nadam se povratku.

Otkrio je Đoković i kakvo je stanje sa zglobom i domaćoj nadi Aleksu de Minauru koji mu je prekinuo nepobedivi niz u Australiji od 2018. i 43 meča.

- Zglob je dobro. Imao sam veoma težak meč sa De Minaurom. Treninzi idu dobro, sve izgleda dobro, pa ćemo videti. De Minaur je došao do Top 10, velika priča za njega. Nije to veliko iznenađenje za mene, on je jedan od najbržih, ako ne najbrži teniser na Turu. Jednako dobar u ofanzivi i defanzivi, Lejton Hjuit mu je mentor i pomaže mu dosta u ovom procesu. Znam da su očekivanja velika kada se igra kući, a i velika je šansa da ode daleko. U odličnoj je formi.

Ciljevi za 2024?

- Nije tajna da izgovorim svoje ciljeve, da hoću da osvojim sve turnire na kojim igram. Mnoge sezone koje sam igrao sam pobeđivao i u Australiji. Nadam se da ću biti spreman da budem makar blizu nivoa kao prošle godine. Hajde da vidimo kako će to izgledati. Imamo Olimpijske igre ove sezone, moram razmišljati jedno po jedno kako bude dolazilo.

Novak Đoković
foto: Lillian SUWANRUMPHA / AFP / Profimedia

Karlos "Čarli" Gomes sada ima veću ulogu u njegovom timu.

- Čarli je sada u ulozi tim-menadžera. To je promena. I dalje učestvuje u ulozi trenera asistenta treneru Goranu. Dosta dobro obavlja tu ulogu iako nema puno iskustva. Brzo uči i neko je kome mogu da verujem, ko mi je prijatelj. Odličan je u timu sa Markom Madenom koji je moj menadžer. Elektra, ona se priključila takođe menadžmentu, biće još ljudi u širem timu, neće biti svi tu, ali na grend slemu gledamo da budemo u punom sastavu zbog zahtevnosti oko brenda i moje karijere.

O deportaciji 2022. i kako se oseća sad po tom pitanju i da li je išao u hotel u kom je bio u kućnom pritvoru.

- Nisam bio tamo. Kada sam se vraćao u Melburn, došao sam na terminal gde sam bio pre dve godine. Video sam celu onu putanju koju sam tada prošao i taj imigracioni deo, čak i prepoznao čoveka koji je bio tu. Bio je loš osećaj, prevrnuo mi se stomak. Nisam bio do hotela, razmisliću. Ne što imam strah, ali možda budem otišao. Ne znam da li je više iko tamo. Čovek sa 15 godina došao, ostao devet godina tamo, ali sada živi u Minesoti. Osećam neku povezanost sa njim. Razumem da je većina puštena iz tog hotela. Ako je nešto pozitivno izašlo iz toga, to je što sam privukao dosta medijske pažnje. On je rekao da je zahvalan.

Novak Đoković
foto: Lillian SUWANRUMPHA / AFP / Profimedia

Dotakao se i Hamada Međedovića koji nije prošao kvalifikacije.

- Hamad je igrao protiv momka koji je bio talentovan, igrao je u Arabiji sa njim. Šteta. Očekivanja su velika, od javnosti, od njega samog. Pokazao je da ide uzlaznom putanjom, samo je pitanje vremena kada će se probiti u Top 100. Što puno pomaže i psihički i ovako na Turu gledano. On je jedan od igrača koji poseduje neverovatnu snagu u servisu, forhendu. Razbija tu lopticu, ali mora da napreduje u kretnji i fizički. Izdržljivost, prvi korak, balans. Viktor to vrlo dobro zna, kao i njegov otac, ja sam tu uvek za njega, kao i za Olgu, oni to svi znaju, koji god je potreban savet. Svaki dan na Junajted kupu moji fizio i kiropraktičar su radili sa njima. Uvek gledam da budem na raspolaganju kako mi vreme dozvoljava, ali, jedno veliko "ali", mora da zapne i da preuzme odgovornost za odluke da bi došao do vrha. Znam da želi i da može - poručio je Novak.

Bonus video:

00:03

Novak, navijači, Srbija, zastava

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.