"ĐOKOVIĆA NIJE BRIGA, ON IMA SVOJU VIZIJU!" Britanac opleo po zemljacima što ne vole NAJBOLJEG na svetu
Novak Đoković, Foto: Dave Shopland / Shutterstock Editorial / Profimedia

njemu nije dosadan

"ĐOKOVIĆA NIJE BRIGA, ON IMA SVOJU VIZIJU!" Britanac opleo po zemljacima što ne vole NAJBOLJEG na svetu

Da li stereotipno gledamo Đokovića kao strogog i dosadnog Istočnoevropljanina? - pita se Hetfild

Objavljeno: 08:15h

Novak Đoković ovog utorka izlazi na Centralni teren Vimbldona oko 16 časova za meč četvrtfinala sa redovnom grend slem "žrtvom", Andrejom Rubljovom.

Njihov meč sigurno neće mnogo kasniti jer će se pre toga na glavnom stadionu Vimbldona igrati samo jedan ženski singl - Švjontek protiv Svitoline.

U međuvremenu, svetski mediji nastavljaju sa opširnim tekstovima o Novaku Đokoviću, a primetno je da se narativ stručnjaka sve više menja i da se sve više odaje priznanje srpskom asu, ali i pokušava da objasni činjenica da ga vimbldonska publika i dalje ne prihvata kao prošle velike šampione.

"Novaka Đokovića nije briga šta mislimo o njemu, to je ono što ga čini tako zanimljivim", piše Stefano Hetfild, dugogodišnji urednik brojnih engleskih medija poput "Metroa", a sada kolumnista na portalu "Inews". Hetfild poručuje Englezima da, ma šta oni radili, Srbin neće želeti da im se pokori.

"On neće žrtvovati svoja mišljenja da se dopadne publici i ne juri popularnost - navodi Stefano Hetfild na početku svog teksta, ali nije se ovako činilo kada je mikrofon snimio Novaka posle meča sa Vavrinkom kako se žali Jeleni da ga provociraju i čuje se kako mu to smeta.

Novak Đoković
foto: Adam Davy / PA Images / Profimedia

- Ima nečega u tome čemu se treba diviti. Novak Đoković je najopsesivnije predan elitni sportista na svetu. To ga čini i najfascinantnijim. Molim vas, čujte me. Znam da kolutate očima i pasivno agresivno uzdišete jer sam "tako dosadan". Izgleda da nikako ne možemo da zavolimo najboljeg tenisera sveta, čoveka koji je na putu da osvoji svoju osmu titulu Vimbldona, petu zaredom", piše dalje Hetfild.

On podseća da je Rafael Nadal dobio nagradu za najpopularnijeg tenisera na svetu i to nakon što je Rodžer Federer 19 godina uzimao taj trofej, a da je jako teško zamisliti da Đoković dođe do te titule.

"Da, znam da je antivakser koji je odbio da se vakciniše kako bi igrao na Australijan openu i drugim turnirima (čudna primedba jer je baš to otežalo/sprečilo nastup Đokoviću, prim.aut.). I naravno, ovo će naljutiti mnoge navijače. Ja se apsolutno ne slažem sa njim, ali mogu da vidim kako je njegova vera u sebe dovela do tog stava koji je deo njegove šire filozofije. Njegovo je telo zaista njegov hram. On neće ništa od svojih uverenja žrtvovati kako bi bio popularan", ističe Hetfild.

Novak Đoković
foto: Dave Shopland / Shutterstock Editorial / Profimedia

On podseća da je mnogima neverovatna i njegova ishrana, pa vidimo ipak da i te kako daje rezultate. Od svih tenisera na ATP turu on se najmanje povređuje i neverovatno je izdržljiv, fleksibilan, a već ima 36 godina.

"Đoković je na dijeti koja se sastoju samo od povrća, orašastih plodova, semenki, belog mesa, ribe, voća i zdravih ulja. Ne unosi gluten jer je jednom pao na nekom naučno neutemeljenom testu i to je za njega bilo dovoljno. Dodajte tome jogu i tai-či, vidite kako je Rajan Gigs imao karijeru bez povreda pošto je krenuo da se bavi tim stvarima", dodaje engleski novinar.

Podsetio je Hetfild na onu čuvenu izjavu Đokovića da je tenis igra nerava i glave jer su danas svi u formi i svi imaju sjajne forhende i bekhende, a onda je udario pravo u metu:

"Da li stereotipno gledamo Đokovića kao strogog i dosadnog Istočnoevropljanina i propuštamo da vidimo koliko je duhovit? Njegov srpski pogled na balkansku politiku nas takođe ostavlja u nelagodi. Đokovića nije briga, on ima svoju viziju. Sve to ga čini teškim čovekom da ga zavolite, šta god da se desi na Centralnom terenu. Ali ga takođe čini i najzanimljivijim sportistom sveta", navodi Stefano Hetfild na kraju svog teksta.

Bonus video:

00:11

Novak Đoković se sprema za izlazak na teren

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.