LEGENDA DALA PROGNOZU PRED START VIMBLDONA: "Novak ne oseća nikakvu vrstu pritiska!"
Novak Đoković, Foto: Profimedia

ISKRENO

LEGENDA DALA PROGNOZU PRED START VIMBLDONA: "Novak ne oseća nikakvu vrstu pritiska!"

Osvajač sedam grend slem titula pomenuo je i Karlosa Alkarasa

Objavljeno: 16:28h

Mats Vilander, osvajač sedam grend slem titula, dao je prognozu za predstojeći Vimbldon.

On je za Eurosport rekao kako je branilac trofeja Novak Đoković veliki favorit, uz dodatak da je Karlos Alkaras konačno naučio kako da igra na travi.

Novak je u pohodu na treću uzastopnu grend slem titulu u sezoni, pošto je slavio i u Melburnu i u Parizu.

- Po meni, Novak Đoković je svakako veliki favorit. I razlog zašto verujem da je veliki favorit je taj što još nisam video bilo koga da je tako dobar sa osnovne linije a da servira kao Novak. Tokom godina, servis mu je napredovao svaki put. Na Rolan Garosu protiv Alkarasa, videli smo koliko mu je servis moćan, koliko je važno da dobije tri poena posle prvih servisa, posebno kada je rezultat tesan kada sevirate. Ne vidim da su Karlos Alkaras, Holger Rune, Aleks de Minor ili neko od mlađih igrača pretnja. Dakle Novak i ostalih 127 igrača? Tu je vrlo tesno. Rekao bih da su 50-50 odsto šanse da to bude Novak ili bilo ko od ostalih - smatra Vilander.

Bez obzira na sve, Mats kaže da Novak ne oseća nikakvu vrstu pritiska kada je reč o kalendarskom slemu, sada kada je prvi po broju grend slemova.

- Pritisak je u smislu toga da, ako pobedi, može da se izjednači sa Margaret Kort po broju titula. Opet, ako osvoji trofej, na jedan je od kalendarskog slema. Dobije li, napraviće distancu u odnosu na Rafu Nadala i smanji mu izglede da pripreti njegovom rekordu. Težina očekivanja je tu, ali i nije. I mislim da je naučio strahovito mnogo iz tog poraza od Danila Medvedeva kada je bio na ivici ispisivanja istorije i osvajanja kalendarskog slema. To se dešavalo ranije, ali Novak bi se mogao odvojiti od Rodžera i Rafe - dodao je Mats.

Šveđanin je rekao i ovo:

- Mislim da će mu Vimbldon sada biti malo opušteniji. Mislim da ulazi u turnir razmišljajući u stilu, u redu, trava je nezgodna za mnoge igrače. Barem ja to tako vidim. Po meni, ima par igrača od kojih može da izgubi, ali ne vidim mnogo onih koji mogu da osvoje turnir. Kada vidite US Open i Australijan open imate mnogo više igrača koji mogu da imaju sjajne dve nedelje i pobede. Niko se na travi ne oseća komforno osim Novaka Đokovića. I razlog što je tako je u tome što on zna da je drugima nelagodno.

Karlos Alkaras je osvojio Kvins nedavno, samim tim je najavio kandidaturu da će biti favorit i na Vimbldonu.

- Naravno, to što je Alkaras trijumfovao na Vimbldonu je veoma opasno. Ipak, da li je samo za godinu dana mogao da nauči da igra na travi bez mnogo mečeva? Da li je naučio dovoljno da zapreti Novaku? Ne verujem. I pritisak je na njemu. Mlad je i zdrav. Mislim da može da osvoji Vimbldon sledeće godine ako ne uradi to ove. Ima više vremena na svojoj strani nego što svi to shvatamo, jer nije normalno da imate 36 godina i imate više vremena kada ste osvojili bukvalno sve.

Neki su mišljenja da bi Đoković mogao da ima problem sa igračima koji odlično serviraju, ali Vilander smatra drugačije.

- Ne vidim da neko poput Novaka može da ima problem sa velikim serverima jer i on servira tako dobro. Alkaras ima dobar servis, ali teško je napraviti poen na travi preciznim prvim servisom i potom ga zavaršiti narednim udarcem. Potrebni su vam laki poeni na travi jer loptica posle reterna može loše da odskoči i nemate situaciju kakvu želite. Mislim da je Alkaras shvatio kako da gra na travi. Neko ko se kreće dobro i vraća lopticu nije njemu pretnja. Neko kao De Minor, a ima vrlo malo igrača koji mogu da se nose sa njim kada je reč o varijaciji udaraca. Ipak, Alkaras treba da se pazi velikih servera, iako je shvatio kako treba da se kreće. Ne možete da idete tako brzo na travi. Morate da se zaustavite i imate te sitne korake. Ne možete proklizavati jer nećete moći da se zaustavite. Shvatio je skoro sve za igru na traavi što je za mene ipak pomalo iznenađujuće - zaključio je Vilander.

BONUS VIDEO:

00:05

Francuskinja luda za Novakom

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.