NADAL JE HTEO, ĐOKOVIĆ NIJE DAO: Sudija otkrio pozadinu epskog duela Novaka i Rafe!
Rafael Nadal i Novak Đoković, Foto: EPA/Nic Bothma

sukob van terena

NADAL JE HTEO, ĐOKOVIĆ NIJE DAO: Sudija otkrio pozadinu epskog duela Novaka i Rafe!

Dva najduža polufinala u istoriji "Ol Inglend čempionšipa"

Objavljeno: 08:13h

Novak Đoković i Rafael Nadal su odigrali rekordnih 59 međusobnih mečeva - Srbin je slavio u 30, a Španac u 29. Jedan od onih koji su definitivno među najkvalitetnijim, ali je često zanemaren, jeste njihov duel u polufinalu Vimbldona 2018.

Nekadašnji teniski sudija Endrju Džeret, koji je bio supervizor Vimbldona od 2006. do 2019. godine, nedavno je izdao knjigu "Championship Points" u kojoj je, između ostalog, otkrio zanimljive detalje sa ovog susreta.

Đoković je iza sebe imao težak period jer je nakon osvajanja prvog Rolan Garosa 2016. po sopstvenom priznanju privremeno izgubio motivaciju i glad koju je imao, a na sve se nadovezala povreda lakta koja ga je na duže izbacila iz ritma i pune dve godine nije osvojio grend slem.

Ali, Nole se kao i više puta u karijeri, vratio na Vimbdlonu.

Novak Đoković
foto: EPA/Neil Hall

Rodžer Federer je te 2018. branio titulu, ali je šokantno eliminisan u četvrtfinalu od Kevina Andersona, iako je vodio 2:0 u setovima.

Nadal se vratio na mesto broj 1 na ATP listi čim je izborio polufinale sa Novakom, a onda su usledila dva najduža polufinala u istoriji "Ol Inglend čempionšipa".

Nole je protiv Rafe vodio 2:1 u setovima kada je meč prekinut jer je otišao kasno u noć i nastavljen je sledećeg dana. Uprkos tome što je sunce "pržilo", Džeret je odlučio da krov ostane zatvoren.

Vimbldon
foto: Profimedia

Ta odluka je iznervirala Nadala koji je želeo da se krov otvori, dok sudija nije menjao odluku s obzirom na to da je Đoković želeo da se zadrže dvoranski uslovi koji su njemu i Federeru uvek više odgovarali nego "Kralju šljake".

- Najveći problem je bio da se dogovore uslovi oko krova, a zatim da ljudi shvate zašto su odluke donesene. Mislio sam da je najpoštenije da vidim da li oba igrača mogu da se slože da ponovo bude otvoren, a nije bilo iznenađujuće što su imali različite stavove - napisao je Džeret i dodao:

- Pravila su bila takva da ako započnete meč sa zatvorenim krovom, morate tako i da ga završite. Već sledeće godine je to pravilo promenjeno.

Rafa je ipak izborio pet set koji se igrao na razliku, a Novak je bio čvršćih živaca i slavio sa 10:8 posle pet sati i 17 minuta igre.

Nadal je na konferenciji za medije objasnio da ne vidi logiku u pravilu, ali nije pominjao Đokovića.

- To je turnir na otvorenom. U redu, počinjemo u zatvorenom prostoru. Ali ne razumem to da danas nismo mogli da počnemo na otvorenom. Mislim da to nije u redu - rekao je Španac, dok je Đoković imao suprotan stav:

- Organizatori su rekli da krov mora da se zatvori, jer smo meč počeli sa zatvorenim krovom. Bio sam za krov, jer smo počeli da igramo pod njim. Želeo sam da igram u istim uslovima.

Drugo polufinale je bilo još duže. Anderson i Džon Izner su odigrali drugi najduži meč u istoriji Vimbldona. Južnoafrikanac je slavio posle šest sati i 36 minuta, ali su oni igrali bez prekida i Anderson je u finalu bio preumoran za jači otpor Đokoviću.

Novak Đoković, Vimbldon 2018
foto: AP

Novak je osvojio svoj četvrti Vimbldon, a pet godina kasnije, izraziti je favorit za osvajanje osmog čime bi izjednačio rekord Federera.

Bonus video:

00:48

Novak Đoković

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.