"GODINAMA SAM TRAŽIO ĐAVOLA U ĐOKOVIĆU, A ONO ŠTO SAM NAŠAO..." Reči Novakovog kolege ODZVANJAJU PLANETOM
Milman i Đoković, Foto: KIYOSHI OTA/EPA

au!

"GODINAMA SAM TRAŽIO ĐAVOLA U ĐOKOVIĆU, A ONO ŠTO SAM NAŠAO..." Reči Novakovog kolege ODZVANJAJU PLANETOM

Sjajan tekst Australijanca o najboljem teniseru svih vremena

Objavljeno: 12:15h

Najbolji srpski teniser i pretendent na titulu GOAT-a "belog sporta" Novak Đoković je na konstantnom udaru javnosti uprkos nemerljivom uticaju u ovom sportu.

Zalagao se za ravnopravnost u tenisu, bolji status niže rangiranih tenisera, ali ni od kolega nije mogao da računa na podršku.

Međutim, svi oni će morati da se poklone najboljem svih vremena kada za to dođe vreme. To je upravo i uradio Australijanac Džon Milman koji je imao priliku tri puta da stane na crtu Novaku.

- Kada pogledate iza scene saznaćete ko je zapravo Novak Đoković- naslov je autorskog teksta australijskog tenisera Džona Milmana.

Novak Đoković
Novak Đokovićfoto: EPA/Yoan Valat

Nekada 33. reket sveta sada je ispao iz prvih 200 na svetu, a dok pokušava da se vrati na najveću scenu, on ističe koliko je tenisu kao sportu Novak neophodan.

- Kao i svaki superherojski film, sportu su potrebni heroji i zlikovci. Tenis nije izuzetak. Poslednjih 15 godina Rodžer i Rafa su bili naši ratnici sa plaštom koje publika obožava. Ali da bi ta priča funkcionisala potreban nam je anti heroj jednake snage. Tu nastupa Novak Đoković- navodi Milman.

- Verovatno najveći koji je ikada igrao, neverovatno je kako je njegov karakter više u centru pažnje nego njegov učinak na terenu. On je redefinisao granice u sportu, a opet se naslovi više koncentrišu na njegov stav o vakcinaciji. Umesto da pričamo o njegovom neverovatnom pokrivanju terena, mi pričamo o njegovom sindikatu tenisera- navodi Milman.

On je dobro upoznao Novaka i 2019. godine u finalu turnira u Japanu je poražen od njega, a što ga je viđe upoznavao sve je više shvatao sa kim ima posla.

- Godinama sam tražio đavola, ali što sam ga više tražio više sam shvatao da teniser koji najviše deli javnost izgleda nije negativac nego skriveni heroj. Lično sam uvek smatrao da je Novak neko kome je lako prići. On je neko koga sam jako poštovao samo zbog njegove igre- naglasio je on.

Istakao je da tokom godina sve više ima onih koji nešto zameraju Novaku, ali da on želi sa svoje strane da otkrije neke stvari koje se o Đokoviću ne znaju.

Džon Milman
Džon Milmanfoto: Starsport

- Novaka kontroverze prate tokom cele karijere. Često su se svi pitali šta je to u bočicama koje mu daju članovi tima. Loša osećanja prema njemu su se samo povećala tokom kovida, jer je njegovo odbijanje da se vakciniše razbesnelo mnoge. Kada mu nije doozvoljeno da igra na Australijan openu 2022. to je samo dolilo ulje na vatru, ali često zaboravimo kako Novak ne bi ni došao u zemlju da nije dobio izuzeće na prvom mestu. On je laka meta za frustracije, ali pre nego što opalimo po njemu možda mogu da vam otkrijem priču o Novaku, o jednom od brojnih puta kada je bio tu za nas igrače- istakao je on pa nastavio:

- Usred kovida, profesionalnim teniserima je bilo teško. Igrali smo u strogim karatinima, uz 80 odsto smanjene nagradne fondove. Finansijski smo gubili novac svake nedelje, a onda se pojavio Novak. Svojim novcem on je organizovao čelendžer i dva ATP turnira sa stoprocentnim nagradnim fondom. Za njega tu nije bilo ništa, ali to je radio tokom cele karijere. Kada su se desili požari u Australiji među prvima je donirao novac, osnovao je PTPA kako bi teniseri i teniserke imali bolje uslove, postao je UNICEF ambasador, tokom pandemije je donirao medicinsku opremu u vrednosti od više od 1.000.000 evra. I često je bio na udaru medija, a pomagao je iza kulisa- navodi Milman, a onda poentira:

- Novak će uvek biti neko ko deli mišljenja ljudi. Svakako ima vrlo čvrsta mišljenja i principe od kojih ne odustaje, a sa kojima se ne morate slagati. Za neke će uvek biti neko čijem se neuspehu nadaju. Verujem da će sa vremenom sve više ljudi shvatiti ono što njegove kolege več znaju. Novak je heroj preobučen u negativca. A to je baš ono što našem sportu treba - navodi se u sjajnom tekstu Džona Milmana.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.