NOVA MAGIČNA BROJKA JE 400! Novak Đoković je čovek rekord - ne zaboravite na ova ISTORIJSKA DOSTIGNUĆA!
Novak Đoković, Foto: EPA/James Ross

KAPA DOLE, MAJSTORE!

NOVA MAGIČNA BROJKA JE 400! Novak Đoković je čovek rekord - ne zaboravite na ova ISTORIJSKA DOSTIGNUĆA!

Srpski teniser je sam sebi motivacija, a u 378 nedelja je stalo mnogo rekorda

Objavljeno: 09:20h

Najbolji teniser Novak Đoković je oborio rekord Štefi Graf po broju nedelja provedenih na čelu teniskog karavana, a na putu do ovog apsolutnog dostignuća je bilo ješ dosta usputnih stanica, ali nimalo manje bitnih.

Rodžer Federer je ostao u prašini sa 310 sedmica provednih na prvom mestu ATP liste, a videćemo koliko će Novak uvećati ovaj neverovatan podvig.

Zanimljiv podatak je da je Srbin osvojio 13 od svoje 22 Grend slem titule kao svetski broj 1, a njegov najduži uzastopni period na vrhu je bio 122 nedelje.

MAGIČNA BROJKA 378

Đoković je nadmašio redom Graf, Federera, Navratilovu, Vilijams i Pita Samprasa. Ima 169 nedelja više kao broj 1 od Rafaela Nadala i više je nego udvostručio ukupnih 170 nedelja Džona Mekinroa.

Đoković je prvi put postao prvi teniser sveta u leto 2011. godine, pošto je veći deo prethodne tri godine proveo iza Federera i Nadala na rang listi.

Držao je prvo mesto godinu dana, pa ga je izgubio od Federera, pa ga vratio, pa izgubio, pa ga je ponovo dobio i imao svoj najduži niz od 122 nedelje kao svetski broj 1. Kada je njegov niz prekinut 2016. Endi Marej je bio taj koji je preuzeo, a nakon toga je mesto broj 1 promenilo vlasnika između Nadala i Federera pre nego što je Đoković ponovo postao broj 1 u novembru 2018. Sve ovo daje na značaju kada uzmemo u obzir velikane sa kojima se nadmetao.

Od kada je Đoković 2011. prvi put postao svetski broj 1, Federer je na vrhu liste proveo samo 25 nedelja. Nadal je imao 107 sedmica kao broj 1 u istom vremenskom periodu, a Marej 41 sedmicu. U verovatno najkvalitetnijoj eri u istoriji tenisa, Đoković je proveo mnogo više vremena kao svetski broj 1 od svih njegovih glavnih rivala.

Đokovićeva sposobnost da pobeđuje na svim terenima bila je ključna u tome da postavi novi rekord u svetu tenisa,. On je jedini igrač koji je osvojio svih devet ATP Masters 1000 turnira, i to dva puta. On je jedan od samo tri igrača koji su osvojili Otvoreno prvenstvo Francuske više od jednom u ovom veku – zajedno sa Nadalom i Gustavom Kuertenom, i briljirao je na travi i tvrdim terenima.

Čini se da bi Đoković proveo još više vremena na vrhu da nije propustio nekoliko turnira u poslednje dve godine zbog dobro poznate situacije oko vakcinacije.

Đoković je takođe proveo 147 nedelja kao broj 2 i 152 nedelje kao broj 3.

122 NEDELJE NA PRVOM MESTU ATP LISTE

Đoković je najduže proveo na prvom mestu između jula 2014. i novembra 2016. godine. Zauzeo je vrh nakon što je osvojio svoju sedmu grend slem titulu na Vimbldonu.

Sezonu 2014. zaokružio je osvajanjem China Opena, Paris Mastersa i ATP finala. Bio je broj 1 tokom cele sezone 2015, koja se smatra jednom od najboljih u njegovoj karijeri jer je osvojio tri grend slem titule i ATP finale, kao i finale Otvorenog prvenstva Francuske.

Novak Đoković
Novak Đokovićfoto: Juergen Hasenkopf / imago sportfotodienst / Profimedia

NAJKRAĆI BORAVAK NA PRVOM MESTU - 12 NEDELJA

Početak 2022. godine je bio najteži period za Novaka u karijeri i ostaće pitanje šta bi bilo da je u toj sezoni igrao na svim turnirima na kojima je planirao.

Đoković je ostao broj 1 uprkos tome što nije igrao na Australijan Openu, ali ga je potom izgubio po povratku u Dubai. Vreme Daniila Medvedeva kao broj 1 trajalo je samo tri nedelje pre nego što je šokantan poraz od Gaela Monfisa u Indijan Velsu vraćen Đokoviću, koji ponovo nije igrao na turniru zbog toga što nije vakcinisan.. Đoković je proveo 12 nedelja kao broj 1 pre nego što je pao na broj 3 nakon poraza u četvrtfinalu na Otvorenom prvenstvu Francuske. Medvedev je vratio prvo mesto sa Aleksandrom Zverevim na 2. mestu, što je prvi put od novembra 2003. da niko od "velike četvorke" nije zauzeo prva dva mesta na rang listi.

GREND SLEM TITULE OSVOJENE KAO SVETSKI BR. 1 - 13

Đoković je osvojio 13 od svoje 22 grend slem titule nakon što je na turniru počeo kao 1. svetski broj. Prvi slem koji je osvojio kao svetski broj 1 bio je US Open 2011. kada je u finalu pobedio Nadala u četiri seta.

Đoković je počeo na 5. mestu pohod na rekordni 10. Australijan open, dok je najslabije rangiran kada je osvojio grend slem na Vimbldonu 2018.

Đoković je na turnir otišao kao 21. svetski broj i postao najniže rangirani teniser koji je osvojio Vimbldon od Gorana Ivaniševića, sada Đokovićevog trenera, 2001. godine, kada je bio 125. broj sveta. Đoković se nekoliko puta vraćao na svetsku poziciju broj 1 nakon što je osvojio grend slem, uključujući posle ovogodišnji Australijan opena, Australijan opena 2020. i Vimbldon 2014.

Novak Đoković
Novak Đokovićfoto: Stefan Stojanović/Kurir

DA LI ĆE ĐOKOVIĆ DOĆI DO 400 NEDELJA KAO BR. 1?

Danil Medvedev je početkom 2021. rekao da je Đoković "definitivno sposoban da uhvati 400 nedelja" kao svetski broj 1, i da se približava prekretnici.

Đoković je imao 311 nedelja kada je Medvedev rekao da može da stigne do 400, a sada mu je potrebno još samo 28 da bi to dostigao. Ono što će se desiti u narednih šest nedelja moglo bi da bude značajno jer Đoković nije siguran da će igrati na Indijan Velsu ili Majami Openu jer nije vakcinisan, pa ne može da uđe u Sjedinjene Države. On je rekao da se nada pozitivnim vestima, ali neće očajavati ako se to ne dogodi jer se već navikao na ovakve situacije.

Podsetimo, Đoković drži ATP rekord po broju završenih sezona na prvom mestu sveta.

Sa 35 godina i devet meseci, Đoković je trenutno drugi najstariji svetski broj 1 u istoriji. Federer drži rekord kao najstariji jer je imao 36 godina i 10 meseci kada je poslednji put pomeren sa prve pozicije 18. juna. Da bi Đoković prošao Federera, trebalo bi da ponovo bude broj 1 posle aprila 2024. godine. Dok Vilijamsova drži rekord za najstariju VTA broj 1 sa 35 godina i četiri meseca.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.