BALAŠEVIĆ POSVETIO PESMU MONIKI SELEŠ! Desilo se upravo ono što je predosetio - TEŠKA sudbina Male Mo!
Monika Seleš, Foto: Profimedia

obožavao je

BALAŠEVIĆ POSVETIO PESMU MONIKI SELEŠ! Desilo se upravo ono što je predosetio - TEŠKA sudbina Male Mo!

Monika Seleš ima jednu on najživopisnijih karijera u istoriji tenisa

Objavljeno: 20:08h

Za Amerikance je Monica Seles, za Mađare Monika Szeles, a u bivšoj Jugoslaviji bila je Monika Seleš.

Legendarna teniserka mađarskog porekla, rođena u Novom Sadu, a odrasla u Americi, u koju se preselila sa samo 12 godina kako bi gradila tenisku karijeru, osvojila je devet grend slemova u singlu, bila prva teniserka sveta i preživela napad nožem u izvođenju suludog fana rivalkinje Štefi Graf.

Opšte je prihvaćena kao jedna od najboljih teniserski svih vremena.

Rođena je 1973. godine u Novom Sadu. Tenisom je počela da se bavi kada je imala 6 godina, a prvi trener je bio njen otac Karolj. Svoj prvi turnir osvojila je sa devet godina, a u momentu kada joj je bilo najpotrebnije, svoj teren joj je stavio na raspolaganje pevač Đorđe Balašević. Kada je imala 11 godina, osvojila je prestižni turnir u Majamiju, što je zapazio čuveni trener Nik Boleter.

Kris Evert, Monika Seleš
foto: Profimedia

Ima starijeg brata Zoltana, zahvaljujući kojem je i uzela reket u ruke.

- Prebacivali su mi da sam ćerki oteo detinjstvo i uskratio joj igračke, a ona je svoju igračku lično izabrala. Nisu to bile lutke ili plišani medvedići. Imala je jedva šest godina kada je, posmatrajući starijeg brata Zoltana kako igra, sama dohvatila reket. U početku, sve je prihvatala s dečjim ushićenjem, kao zabavu. Međutim, ubrzo smo shvatili da je vrag odneo šalu i da će tenis postati njen životni izbor - rekao je u jednom intervjuu Monikin otac Karolj.

Monika se 1985. godine sa porodicom preselila iz Jugoslavije u Ameriku, a već dve godine kasnije počela je sa uspesima i osvajanjima velikih turnira, kao što je onaj u Hjustonu, gde je pobedila u finalu čuvenu Kris Evert. Svoju prvu sezonu popularnu "Mala Mo" je završila na mestu broj 6 na VTA listi.

Takođe, u 16. godini pobedila je na turniru "Rolan Garos" i tako postala najmlađa pobednica ovog takmičenja. U izuzetno bogatoj karijeri osvojila je čak 53 titule i zaradila oko 16 miliona dolara.

Ipak, njena karijera, kao i život promenili su se 30. aprila 1993. godine, kada joj je na terenu usred meča u Hamburgu Nemac Ginter Parhe zario nož u leđa i to pred televizijskim kamerama i očima celog sveta.

Monika je prebačena u lokalnu bolnicu, u pratnji majke i brata, a u posetu joj je došla i Štefi Graf, koja se izvinila što je došla samo nakratko jer mora brzo da se vrati na turnir.

- Prve nedelje posle ranjavanja nisam mogla da pomeram ruku, ali dopustila sam sebi da me ispune mali naleti nade kako ću se potpuno oporaviti i za nekoliko meseci opet biti ona stara. Tada još nisam bila potpuno svesna ozbiljnosti onog što mi se dogodilo u Hamburgu - izjavila je Monika.

Monika Seleš
foto: Profimedia

Iako se 1995. godine vratila belom sportu, nije uspela da vrati staru slavu i od posttraumatskog sindroma nikad se nije oporavila i dugo se borila sa depresijom i kilogramima.

- Kada sam prestala da igram tenis, shvatila sam da konačno imam vremena za sebe. Nije više bilo stresova zbog takmičenja, otarasila sam se eksperata i savetodavaca, zaboravila da brojim kalorije... Prestala sam da tragam za odgovorima van sebe i počela sam da osluškujem tihi glas unutar mene. Odjednom sam shvatila da problem nije u onome što jedem, već u onome što jede mene - osvrnula se Monika.

Ponosna na svoje poreklo

Jugosloveni su joj dali nadimak Mala Mo i pratili su gotovo svaki njen meč.

Đorđe Balašević posvetio joj je pesmu i ovako je opisao u stihovima: Ja sam samo prstom probao sport, pa te zato molim, veliki svete, nemoj da nam sada pokvariš dete. Mala Mo je stvarno cura i po, ona ima srce, ima tri čiste, ne mešajte je u kursne liste, neka to briga nekom drugom postane, pustite nju, neka joj sve igra ostane...

Amerikanci su joj početkom devedesetih godina minulog veka uporno nudili državljanstvo, ali ona nije htela da ga prihvati. Na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine, učestvovala je pod zastavom nezavisnih takmičara IOP, jer našim sportistima tada zbog sankcija nije bio dozvoljen nastup. Zbog zabrane igranja našim fudbalerima u Švedskoj, odbila je da ikada više poseti tu zemlju. Međutim, kada je u ratnom vihoru nestala Jugoslavija i na njenom zgarištu nastalo nekoliko novih država, Mala Mo ipak je postala zvanični državljanin SAD.

Monika Seleš
foto: AP/Zsolt Szigetvary

- Znam gde sam rođena i Jugoslavija će zauvek biti u mom srcu. Mnogo je razloga zbog kojih sam bila primorana da promenim državljanstvo, ali ipak nisam imala snage da igram za američku Fed kup reprezentaciju kada su 1999. godine rušeni mostovi mog rodnog grada - priznala je američkim novinarima na jednoj konferenciji za medije u Majamiju. Dodala je i da se oseća kao Jugoslovenka, Mađarica i Amerikanka, kao i da nikada ne bi mogla da se odrekne svog porekla jer bi na taj način porekla ono što zapravo jeste.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.