SP ITALIJA 1990: Nemci opet na tronu, POSLEDNJI PLES velike Jugoslavije, PIKSIJEVE MAGIJE i ta BOLNA penal serija!
Detalj sa utakmice Jugoslavija - Argentina, Foto: INTERFOTO / Alamy / Alamy / Profimedia, FRANK KLEEFELDT / AFP / Profimedia, Omar TORRES / AFP / Profimedia

MUNDIJALSKA GROZNICA

SP ITALIJA 1990: Nemci opet na tronu, POSLEDNJI PLES velike Jugoslavije, PIKSIJEVE MAGIJE i ta BOLNA penal serija!

Izabranici Ivice Osima zaustavljeni su u četvrtfinalu posle penala, dok je Nemačka na kraju treći put u svojoj istoriji postala najbolja na planeti

Objavljeno: 14:16h

U nastavku serijala "Mundijalska groznica" u susret najvećoj fudbalskoj smotri u Kataru, bavimo se Svetskim prvenstvom 1990. godine koje je bilo 14. po redu i održano je u Italiji od 8. juna do 8. jula.

Iako su infrastruktura i celokupan ambijent bili na najvišem nivou, prikazani fudbal često je bio ispod svake kritike. Na ovom prvenstvu viđen je rekordno mali broj golova po utakmici od 2,21 po meču, a takođe je viđen i veliki broj isključenja.

Reprezentacije 116 zemalja su počele kvalifikacioni proces 1988. godine. Od toga, 22 ekipe su izborile učešće kroz kvalifikacije, dok su domaćin Italija i aktuelni prvak Argentina imali zagarantovana mesta. Tri reprezentacije su se kvalifikovale za takmičenje prvi put u svojoj istoriji: Kostarika (predvođena Borom Milutinovićem), Republika Irska i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Ovo prvenstvo je bilo prvo kada je neka afrička reprezentacija napravila značajan uspeh. To je učinila ekipa Kameruna, predvođena Rožeom Milom, koja je na startu pobedila aktuelnog prvaka Argentinu, zatim bila prva u grupi, a kasnije je ispala od Engleske u četvrtfinalu tek nakon produžetaka!

Rože Mila, Fudbalska reprezentacija Kameruna
foto: EPA

SAMA ZAVRŠNICA - POLUFINALE I FINALE

Englezi su se domogli polufinala prvi put posle 1966, kada su na svom tlu postali šampioni. U polufinalu koje je odigrano u Torinu na penale su izgubili od Nemaca. Tragičari penal “ruleta” bili su Stjuart Pirs i Kris Vodl.

Domaćin Italija je krenula ubedljivo, sve do polufinala nije primila gol, ali je tada naletela na Argentinu Pogodili su Skilaći i Kaniđa u regularnom gelu meča, a posle boljeg izvođenja penala u finale se plasirala Argentina.

Došlo je do reprize finala iz Meksiko Sitija 1986, samo ovog puta su uloge bile promenjene. Silni “Panceri”, čije su osnovne poluge bili Breme, Jirgen Koler, Lotar Mateus, Rudi Feler i Jirgen Klinsman, ušli su u meč odluke u najjačem sastavu, dok su Argentinci morali da plate ceh gruboj i na momente prljavoj igri na prethodnim utakmicama.

Trener Karlos Biljardo nije imao na raspolaganju Klaudija Kaniđu zbog kartona, a Dijego Armando Maradona je praktično bio hrom zbog problema s člankom. Istorija je ispisana u 65. minutu finala. Pedro Monson dobija crveni karton i tako postaje prvi isključeni igrač u finalima.

Svetsko prvenstvo 1990
foto: Waelischmiller/SVEN SIMON / AFP / Profimedia

Dvadeset minuta kasnije Nestor Sensini startuje na Rudija Felera, čuveni brka dosta teatralno pada, a sudija Kodesal iz Meksika pokazuje na belu tačku. Siguran realizator bio je Andreas Breme i tako su Nemci uspeli da okončaju takmičenje trećom titulom u svojoj istoriji.

Svetsko prvenstvo 1990
foto: FRANK KLEEFELDT / AFP / Profimedia

JUGOSLAVIJA U ITALIJI - PENAL TUGA U ČETVRTFINALU

Na poslednjem velikom takmičenju pred ratni sukob i raspad države, reprezentacija SFR Jugoslavije ostvarila je u Italiji najbolji rezultat još od Svetskog prvenstva u Čileu 1962. godine. Prečka Dragana Stojkovića i smušenost Dragoljuba Brnovića i Faruka Hadžibegića prilikom penal-obračuna sa Argentinom, isprečile su se plavima na putu do polufinala.

Kod selektora Ivice Osima tačno se znalo šta je čila uloga u timu, a uporni Sarajlija bio je dosledan u sprovođenju svojih ideja, čak i onda kada je u velikom delu javnosti nailazio na neodobravanje.

U kvalifikacijama se reprezentacija Jugoslavije takmičila u Petoj grupi, zajedno sa Škotskom, Francuskom, Norveškom i Kiprom. Posle dva velika razočaranja, plavi su u ovom ciklusu bili krajnje odgovorni i borbeni i na finalni turnir plasirali su se kao prvi u grupi, sa šest pobeda i dva remija, bez ijednog poraza.

Početak Svetskog prvenstva nije obećavao. Budući prvaci sveta, fudbaleri Nemačke, na milanskom San Siru su deklasirali plave rezultatom 4:1. Na svu sreću, ni očajna premijera ni pokušaji kvarenja atmosfere nisu narušili moral unutar tima i plavi su prvo pobedili Kolumbiju sa 1:0, golom Davora Jozića , a protiv Ujedinjenih Arapskih Emirata, priredili su malu egzibiciju. Pobedi od 4:1 sa dva precizna hica je doprineo Pančev, dok su Robert Prosinečki i Sušić dali po jedan gol.

U osmini finala na red su došli Španci. Utakmica se polako bližila kraju, igrao se 78. minut kada je sjajan centaršut Zlatka Vujovića sa leve strane Katanec prosledio do Stojkovića. Piksi je na drugoj stativi nezaboravnim “lažnjakom” izbacio iz igre golmana Zubizaretu i još jednog španskog igrača, a zatim lako zatresao mrežu “crvene furije”. Međutim, samo pet minuta kasnije, iskusni Salinas koristi trenutak dekoncentracije u poslednjoj liniji plavih i izjednačuje.

Na terenu stadiona Bentegodi u Veroni temperatura je iznosila gotovo 40 stepeni, ali igrači oba tima nisu marili za to. Vodila se velika borba, koju je u korist Jugoslavije rešio Stojković, svojim drugim golom. Slobodan udarac sa 18 metara izveo je manirom istinskog majstora, takozvanim “suvim listom” je prebacio živi zid i Zubizareta je tu bio sasvim nemoćan.

Plavi su sa mnogo optimizma ušli u četvrtfinale sa tadašnjim svetskim prvakom Argentinom, ali planovi selektora Osima poremećeni su već u 30. minutu, kada je Refik Šabanadžović, striktni čuvar Dijega Maradone, morao u svlačionicu zbog dva žuta kartona.

I sa igračem manje, Jugoslavija je odigrala ravnopravnu utakmicu, u kojoj šansi za gol nije bilo mnogo. Dva sata fudbala u Firenci nisu donela konkretne plodove, pa se pristupilo izvođenju jedanaesteraca.

Svetsko prvenstvo 1990
foto: INTERFOTO / Alamy / Alamy / Profimedia

Obračun je počeo pogotkom Serizuele i Stojkovićevim udarcem u prečku, ali je taj promašaj u trećoj seriji kompenzovao golman Tomislav Ivković, odbranivši penal velikom Maradoni. Pošto su precizni bili Prosinečki i Savićević, rezultat je bio 2:2, a kada je u četvrtoj seriji šut Trolja završio na stativi, plavima se ukazala kolosalna šansa.

Svetsko prvenstvo 1990
foto: Omar TORRES / AFP / Profimedia

Međutim, argentinski golman Goikočea zaustavio je mlake šuteve Brnovića i Hadžibegića, Dezoti je bio siguran i “gaučosi” su otišli medju četiri najbolje ekipe sveta sa pobedom od 3:2.

Igrači:

Tomislav Ivković 5 (nastupa) / 0 (golova), Vujadin Stanojković 2/0, Predrag Spasić 5/0, Zoran Vulić 4/0, Faruk Hadžibegić 5/0, Davor Jozić 5/2, Dragoljub Brnović 5/0, Safet Sušić 5/1, Darko Pančev 3/2, Dragan Stojković 5/2, Zlatko Vujović 5/0, Fahrudin Omerović -, Srečko Katanec 3/0, Alen Bokšić -, Robert Prosinečki 3/1, Refik Šabanadžović 4/0, Robert Jarni 1/0, Mirsad Baljić 1/0, Dejan Savićević 3/0, Davor Šuker -, Andrej Panadić -, Dragoje Leković -.

Selektor: Ivica Osim

ZANIMLJIVE ČINJENICE SA TURNIRA:

- FIFA je posle ovog Mundijala, a motivisana sporom i neefikasnom igrom, uvela pravilo da je golmanu zabranjeno da loptu hvata kada mu je nogom vrati saigrač.

- Prvi put se dogodilo da je televizija prenosila sve 52 utakmice.

- Salvatore Toto Skilaći postigao je ukupno sedam golova u dresu reprezentacije Italije, od čega čak šest na ovom SP.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.