16 činjenica koje niste znali o Olimpijskim igrama u Riju 2016. (FOTO)

Pare, brojke i klima uređaji

16 činjenica koje niste znali o Olimpijskim igrama u Riju 2016. (FOTO)

Rio de Žaneiro će tokom avgusta biti svetska prestonica sporta i oči cele planete biće uprte ka njemu
Objavljeno:
Najveći sportski događaj na planeti nas očekuje u 2016. godini - Olimpijske igre u Rio de Žaneiru. Biće to centralni momenat ne samo kada je u pitanju sport, već uopšteno za sve oblasti života.
Od 5. do 21. avgusta Brazil će biti centar planete i ugostiti sportiste, navijače, turiste, političare i sve najvažnije ličnosti na planeti, a u tih nešto više od dve nedelje oči celog sveta će biti uprte ka Brazilu.
Zato vam predstavljamo neke od najzanimljivijih činjenica o događaju koji će obeležiti godinu.
1. Olimpijske igre će prvi put biti održane na tlu Južne Amerike. Do sada su se 16 puta održavale u Evropi, 6 puta u Severnoj Americi, 3 puta u Aziji i 2 puta u Australiji.
Profimedia
2. Očekuje se učešće više od 10.500 hiljada sportista iz 205 zemalja sveta.
4. Na igrama će biti prisutno 42 sporta i održaće se oko 306 takmičenja u različitim kategorijama.
5. Na Igrama u Riju će posle 112 godina biti održano takmičenje u golfu, a posle 92 godine ragbisti će se nadmetati za olimpijsku medalju, ali biće to ragbi sa 7 igrača, a ne sa 15.
6. Kosovo i Južni Sudan će debitovati na Olimpijskim igrama.
7. Iako je Rio de Žaneiro izabran kao grad-domaćin Igara, takmičenja (fudbalski turnir) će se održavati i u Braziliji, Belo Horizonteu, Sao Paulu i Salvadoru.
8. Ukupni troškovi organizovanja najvećeg sportskog događaja dostići će cifru od 10,24 milijarde evra.
9. U olimpijskom selu biće do početka Igara izgrađeno 48 zgrada od drveta u kojima se nalazi 9.460 soba sa 17.700 kreveta.
10. Nikada ranije se nije dogodilo da ceremonije otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara budu održane na stadionu koji nije namenjen takmičenjima u atletici. Domaćin tih događaja biće Marakana na kojoj će biti igran fudbalski turnir, kao i završnica maratona, dok će na Olimpijskom stadionu Žoao Avelanš biti održana atletska takmičenja.
11. Slogan Igara u Riju glasi "Viva sua paixao" što u prevodu znači "Živite svoju strast", dok je zvanična maskota Vinisijus i u pitanju je sisar koji predstavlja brazilsku divljinu, a ime je dobila po muzičaru Vinisijusu de Moraešu.
Zvanični logo predstavlja tri zagrljene ljudske figure, a celokupni izgled oblikuje planinu Šećerna glava na kojoj se nalazi ogromna statua Hrista spasitelja koji je simbol Rija.
12. Interesantno je da će tokom Igara u Riju biti pripremljeno 11.000 obroka, da će na teniskom turniru biti korišćeno 25.000 loptica i da će pored sportista učestvovati i 315 konja.
13. Očekuje se da će kroz metro Rio de Žaneira dnevno prolaziti 230.000 ljudi.
14. U prodaju će biti pušteno ukupno 7,5 miliona karata, a da bi svi mogli da priušte sebi zadovoljstvo da prisustvuju nekom olimpijskom takmičenju najniža cena biće 10,89 evra, dok će najskuplje koštati 1.252 evra.
15. Tokom održavanja igara radiće skoro 140.000 računajući i zaposlene i volontere.
16. Prema određenim informacijama, zbog ekonomske krize koja se odražava na organizaciju Olimpijskih igara od sportista će biti zatraženo da plate korišćenje klima uređaja u svojim sobama. (Espreso.co.rs)

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.