Povratak Lake konjice na veliku scenu: Nekada su bili Bogovi fudbala, hoće li opet? (FOTO) (VIDEO)

POSLE TRI DECENIJE POSTA

Povratak Lake konjice na veliku scenu: Nekada su bili Bogovi fudbala, hoće li opet? (FOTO) (VIDEO)

Plasman Mađarske na EURO koji će dogodine biti održan u Francuskoj prvo je učešće reprezentacije ove zemlje nakon trideset godina u završnici nekog velikog takmičenja
Objavljeno:

Duplim minimalnim pobedama protiv Norvežana (1:0 i 2:1) u mečevima baraža za EURO 2016 u Francuskoj, fudbalska reprezentacija Mađarske kvalifikovala se za završnu smotru velikog takmičenja prvi put još od Meksika 1986. Mađari na EP: Henriksen pogađao za obe reprezentacije, evrogol Priškina! (VIDEO)

I dok će čitav svet pamtiti taj Mundijal po vratolomijama Maradonine družine, severni susedi pokušavaju da ga zaborave. Završili su takmičenje još u grupi - SSSR ih je pregazio sa 6:0, a Francuska poslala kući sa ubedljivih 3:0.
A nije uvek bilo tako. Uz Holandiju (tri), Mađarska je sa Čehoslovačkom (dva puta) i Švedskom (jednom) jedina reprezentacija koja je učestvovala u finalima Svetskih prvenstava, a da nikada nije bila prvak sveta.
Prvi put, 1938. u Francuskoj, jača je bila branilac titule Italija - 4:2.
O finalnom meču u Švajcarskoj 1954. sa Zapadnom Nemačkom i dalje se raspredaju legende. Posle 8 minuta, Mađari su vodili sa 2:0, odnos u kornerima bio je 24:8, ali su Nemci ipak slavili 3:2. Isti rivali su se već bili sreli u grupnom delu takmičenja, i tada su Mađari slavili sa nestvarnih 8:3.
Mađari su se 1952. okitili olimpijskim zlatom pošto su sa 2:0 savladali Jugoslaviju. Isti uspeh ponoviće 12 godina kasnije u Tokiju. U istoriji je zabeležena i pobeda od 6:3 nad Englezima na Vembliju 1953, što je bio prvi poraz domaćina kod kuće još od 1901.
"Moćni Mađari", "Zlatnih jedanaest" ili prosto "Laka konjica" zaludela je maštu i zagrejala srca fudbalskih zaluđenika brzom, napadačkom i efikasnom igrom. U jednom trenutku imali su niz od 32 uzastopne pobede!
Puleni selektora Gustava Šebeša bili su: Đula Grošič - Crni panter – golman, Jene Buzanski – desni bek, Đula Lorant – centarhalf, Mihalj Lantoš – levi bek, Jožef Božik - Cucu – vezni half, Jožef Zakarijaš - Zaki – stoper, Laslo Budai - Grbavi – desno krilo, Nandor Hidegkuti - Stari – desni vezni, Šandor Kočiš - Kocka – centarfor, Ferenc Puškaš - Bata/Galopirajući pukovnik – levi vezni i Zoltan Cibor - Ludi/Krpena noga – levo krilo igrali su zajedno do 1956. kada se ekipa zbog revolucije u Mađarskoj osula po svetu.
Najbolji igrač generacije Puškaš izbegao je u Real i postao španski reprezentativac. Njegov rekord od 84 gola (u 85 mečeva) u nacionalnom dresu i dalje je važeći.
Nakon 1956. ništa više nije bilo isto - Mađari su bili konstantni na velikim takmičenjima ali bez zapaženijih rezultata. Poslednja iskra klase bila je pobeda od 10:1 nad El Salvadorom u Španiji 1982, jedna od najubedljivijih na Svetskim prvenstvima.
Nakon toga usledio je mučan period, a dno je dodirnuto u mečevima baraža za Mundijal 1998. kada je SR Jugoslavija bila bolja ukupnim rezultatom 12:1!
Neveselo raspoloženje dodatno je pogoršala smrt napadača Mikloša Fehera na terenu, u dresu Benfike. Nesrećni fudbaler imao je samo 25 godina.
Pokušalo se i sa dovođenjem Lotara Mateusa na klupu reprezentacije, ali post neodlaženja u završnice je produžen. Tek je dovođenje njegovog zemljaka Bernda Štorka na mesto selektora donela dugo čekani rezultat.
Prva zvezda ekipe je tehnički obdareno krilo Balaž Džudžak, dok odbranom komanduje iskusni golman Kiralji koji iduće godine puni 40.
Mađari nemaju druga zvučna imena, ali su kompaktna ekipa koja zna da se brani, a protivnicima
preti
iz brzih kontranapada. Kao nekada Laka konjica.
Wikipedia

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.