SUD ODBACIO SUSPENZIJU VALIJEVE: Ruskinja (15) ostaje na Igrama, potvrđeno joj zlato za FENOMENALNI nastup!
Kamila Valijeva, Foto: EPA/How Hwee Young

ZOI u Pekingu

SUD ODBACIO SUSPENZIJU VALIJEVE: Ruskinja (15) ostaje na Igrama, potvrđeno joj zlato za FENOMENALNI nastup!

Kamila Valijeva je glavni favorit u pojedinačnoj konkurenciji

Objavljeno:

Ruska klizačica Kamila Valijeva slobodna je da nastavi da se takmiči na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, nakon što je Sud za sportsku arbitražu (CAS) odbacio zahteve da se tinejdžerki izrekne suspenzija u slučaju pozitivnog doping uzorka uzetog u decembru.

Presuda znači da će Valijeva (15) moći da se takmiči u ženskoj pojedinačnoj konkurenciji koja počinje u utorak i glavni je favorit da uzme zlato.

1 / 4 Foto: EPA/How Hwee Young

Valijeva je nedavno zadivila svet svojim istorijskim četvorostrukim skokom na ledu, donela je zlato Rusiji, ali se potom saznalo da je koristila trimetazidin, lek protiv angine pektoris, te su organizatori odložili dodelu medalja.

Trimetazidin je lek koji se koristi kod angine pektoris i vrtoglavice, a takođe poboljšava protok krvi i izdržljivost i pomaže sportistima kod velikih napora. Svetska antidoping agencija ga je zabranila i stavila ga na listu modulatora hormona.

- Ako poboljšate protok krvi, možete da poboljšate nečiju sposobnost da duže trenira ili vežba efikasnije, jer ćete omogućiti srcu da radi potpuno normalno - rekla je Sadija Kan, lekar kardiolog i profesor na Univerzitetu Fajnberg.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.