OVO SE NEĆE SVIDETI JOVANI PREKOVIĆ: Karatea verovatno neće biti ni na igrama u Los Anđelesu!
Foto: Profimedia

ŠTETA

OVO SE NEĆE SVIDETI JOVANI PREKOVIĆ: Karatea verovatno neće biti ni na igrama u Los Anđelesu!

MOK će u februaru 2022. potvrditi konačnu listu od 28 sportova koji će biti deo programa Olimpijskih igara u Los Anđelesu 2028

Objavljeno:

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) objavio je spisak predloženih sportova za Olimpijske igre u Los Anđelesu 2028.

Za nas možda i najvažnija vest je da posle Igara u Parizu 2024, ni na sledećim OI neće biti karatea, u kojem nam je Jovana Preković donela zlatnu medalju iz Tokija.

Neizvesna je i sudbina tri dugogodišnja člana olimpijske porodice boksa, dizanja tegova i modernog pentatlona.

Ova tri sporta dobila su rok od 18 meseci da donesu neophodne promene kako bi zadržali svih olimpijski status i u Los Anđelesu.

Predsednik MOK Tomas Bah je opisao boks i dizanje tegova kao "problematičnu decu" zbog dugogodišnjih briga u vezi sa čelnicima, korupcijom i dopingom, o čemu smo detaljno pisali pre mesec dana.

Što se tiče modernog pentatlona, MOK je naložio čelnicima ovog sporta da iz disciplina uklone preskakanje prepreka sa konjima, što je izazvalo bes među sportistima.

Samostalna konjička disciplina nije ugrožena kao deo olimpijske porodice, ali u MOK veruju da ne bi trebalo da bude deo modernog pentatlona već da je zameni disciplina koja će "povećati popularnost i kredibilitet sporta kao ultimativog fizičkog i sportskog izazova".

S druge strane, u program igara 2028. biće uključeni skejtbording, surfovanje i sportsko penjanje, koji su debitovali proteklog leta u Tokiju.

Ostali sportovi koji će se naći u LA su: atletika, veslanje, badminton, košarka, kanu, biciklizam, konjički sport, mačevanje, fudbal, golf, gimnastika, rukomet, hokej na travi, džudo, rvanje, plivanje, ragbi, tekvondo, tenis, stoni-tenis, streljaštvo, streličarstvo, trijatlon, jedrenje i odbojka.

MOK će u februaru 2022. potvrditi konačnu listu od 28 sportova koji će biti deo programa Olimpijskih igara u Los Anđelesu 2028.

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.