KAKVA GREŠKA: Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Japance nazvao Kinezima
Foto: EPA/RODRIGO REYES MARIN

i to se dešava

KAKVA GREŠKA: Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Japance nazvao Kinezima

Olimpijske igre počinju 23. jula i trajće do 8. avgusta

Objavljeno:

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah greškom je danas svoje japanske domaćine nazvao Kinezima, tokom posete Tokiju uoči početka Olimpijskih igara. Bah je prošle nedelje doputovao u Tokio, a danas je imao sastanak u sedištu Organizacionog komiteta Olimpijskih igara.

- Uspeli ste da Tokio učinite najbolje pripremljenim gradom za Olimpijske igre. Ovo je još značajnije pod teškim okolnostima sa kojima svi moramo da se suočimo - rekao je Bah i dodao:

- Naš zajednički cilj su bezbedne Igre za sve, za sportiste, za sve delegacije i što je najvažnije za kineski narod - japanski narod - dodao je Bah, brzo ispravivši svoju grešku.

Bahove izjave prevodjene su sa engleskog na japanski, ali njegova greška nije prevedena. Međutim, japanski mediji su o tome brzo izvestili i pojavile su se reakcije na društvenim mrežama.

Tomas Bah, MOK
foto: EPA/Franck Robichon

On je govor završio japanskom frazom: "Gambari mashou", što se prevodi kao: "Dajmo sve od sebe".

Olimpijske igre počinju 23. jula i trajće do 8. avgusta. Bah je tri dana proveo u izolaciji u luksuznom hotelu u Tokiju i njegovo kretanje bilo je ograničeno, kao i uglavnom za sve koji će učestvovati na Igrama.

Zbog porasta broja zaraženih koronavirusom u Japanu je na snazi vanredno stanje, koje će trajati do 22. avgusta. Bah bi u petak trebalo da poseti Hirošimu, a japanska novinska agencija Kjodo prenela je da postoji protivljenje njegovom dolasku. Mala grupa demonstranata okupila se u subotu ispred Bahovog hotela noseći transparente na kojima je pisalo da on nije dobrodošao u Tokio.

Izmedju 50 do 80 odsto stanovništva Japana protivi se održavanju Olimpijskih igara u sred pandemije korona virusa. Oko 11.000 olimpijaca i 4.400 paraolimpijaca će učestvovati na Igrama, uz dolazak desetina hiljada zvaničnika, sudija, administratora, sponzora i emitera. Iz kabineta japanskog premijera saopšteno je danas da je 18,5 odsto stanovništva potpuno vakcinisano.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.