SRBIJA IZGUBILA JOŠ JEDNU LEGENDU: Umro Ivan Grubački Guta!
Foto: Printscreen/Youtube/Sportinfo.rs

In memoriam

SRBIJA IZGUBILA JOŠ JEDNU LEGENDU: Umro Ivan Grubački Guta!

Čovek koji je bio sinonim za zrenjaninski rukomet i od Proletera napravio jedan od najmoćnijih timova bivše Jugoslavije

Objavljeno:

Jedan od osnivača Proletera, nekadašnji rukometaš i trener sa vizijom, da svaki igrač, ima odelo, sportsku torbu i jaku želju da se uvek nadmeće i pobedi, Ivan Grubački Guta, preminuo je u rodnom Zrenjaninu.

Bio je legenda, dugogodišnji direktor hale "Medison", dušom i telom posvećen rukometu, Proleteru, hroničar svih sportskih zbivanja, sa specijalno, samo svojim mestom u restoranu "Kamel" na stadionu u Karađorđevom parku i u srcima mnogih koji su ga obožavali, učili od njega, "skidali" cake i vrcave komentare.

Rođen je juna 1942 u Zrenjaninu. Igrao je rukomet za Proleter i u Prvoj ligi za Vulkan u sezoni 1962 – 63. Postao je trener 1966. godine i sa kraćim prekidima bio je na klupi Proletera do februara 1985. godine. Iz četvrte lige Jugoslavije doveo je „crveno – bele“ do vicešampionske titule u elitnom rangu Jugoslavije 1984, odmah iza Metaloplastike. Proleter je tada prvi put izašao u Evropu i eliminisao Tusem Esen, a zatim je eliminisan je od Zaporožja.

U momentu kada je 1985. godine napustip klupu Proletera, klub je bio drugi na tabeli u Prvoj ligi tadašnje Jugoslavije.

1987. i 1988. godine bio je trener Hercegovine iz Sečnja, koja se tada takmičila u ligi BiH – Vojvodina.

Osnovao je RK Gradnulica 1972. godine i bio njen prvi čovek do kraja života. 1991. godine je napravio neverovatan podvig i ušao sa Gradnulicom u Drugu ligu Jugoslavije. Takođe, izgradio je Sportski centar Gradnulica.

Bio je pomoćnik Tuti Živkoviću, selektoru reprezentacije Jugoslavije 1985. godine.

Od 1977 – 2008. godine je bio direktor Hale sportova „Medison“. Od 1993. do 2.000. godine je obavljao funkciju predsednika RS Vojvodine i bio u upravnom odboru RSJ i RSS do 2008. godine, kada se penzionisao.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.