PRVA OLIMPIJADA NIJE ODRŽANA U GRČKOJ: Desila se 16 godina ranije na teritoriji Republike Srbije!
Olimpijske igre, ilustracija, Foto: EPA/Franck Robichon

OVO SU RETKI ZNALi

PRVA OLIMPIJADA NIJE ODRŽANA U GRČKOJ: Desila se 16 godina ranije na teritoriji Republike Srbije!

Poznato je da se moderne Olimpijske igre održavaju od 1896. godine, kada su se dogodile u Atini, a retko ko je znao ovo

Objavljeno:

Već je opštepoznato da se moderne Olimpijske igre održavaju od 1896. godine, kada je domaćin bila Atina, a od tada su, izuzev u doba svetskih ratova i pandemije koronavirusa, bile održavane na svake četiri godine.

Međutim, retko ko zna da je takmičenje po imenu Olimpijada održano 1880. godine na teritoriji današnje Srbije, a tadašnje Austrougarske - na Palićkom jezeru.

Tamo su učestvovali takmičari iz raznih zemalja, pa tako i naši, a vi pogledajte ove fantastične arhivske fotografije iz tog vremena.

Zahvaljujući (za to vreme) vrlo dobroj saobraćajnoj povezanosti sa inicijalnim destinacijama, raznovrsnom ponudom i prirodnim datostima, razvojem građanskog društva Palić je izrastao u jak turistički centar tadašnje monarhije. Razvoj turizma na Paliću od 1880. do 1914. godine primer je uspešnog i smišljenog spoja banjskog turizma i sporta.

Nesumnjivo, Palić je prvo stekao banjsku reputaciju i to zbog lekovitih svojstava jezerske vode, a kasnije će se utvrditi, i mulja, što je u neposrednoj vezi sa samim nastankom jezera koji datira čak iz ledenog doba, iz vremena taloženja lesa i peska. Voda jezera ne potiče od izvora, već najvećim delom od voda kiša koje su proticale manjim vodotokovima ili su se kapilarno slivale u, radom vetra, nastalu udolinu – korito jezera, zahvaljujući nagibu terena (od severozapada ka jugoistoku) upijajući soli nataložene na dnu nekadašnjeg Panonskog mora. Tako je voda jezera postala kaustična i veoma pogodna za održavanje sportskih priredbi sa akcentom na zdravlju!

Svaka čast onome ko je sačuvao ove fotografije!

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.