JOŠ MALO, PA PADA I ŠUMAHEROV REKORD: Hamilton opet pobedio i uvećao prednost u generalnom plasmanu!
Luis Hamilton, Foto: Profimedia

Formula 1 - vn španije

JOŠ MALO, PA PADA I ŠUMAHEROV REKORD: Hamilton opet pobedio i uvećao prednost u generalnom plasmanu!

On je trku počeo sa 92. pol pozicije u karijeri, vodio je od početka do kraja i na dominantan način zabeležio pobedu

Objavljeno:

Aktuelni svetski šampion vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Španije i uvećao prednost u generalnom plasmanu.Hamilton je ostvario 88. pobedu u karijeri i nalazi se na tri pobede od rekorda koji drži Mihael Šumaher. Britanac je ostvario četvrtu pobedu u sezoni.

On je trku počeo sa 92. pol pozicije u karijeri, vodio je od početka do kraja i na dominantan način zabeležio pobedu. Hamilton je 156. put izborio plasman na podijum, po čemu je danas postao rekorder Formule 1.

Drugo mesto zauzeo je Maks Verstapen iz Red Bula sa 24,177 sekundi zaostatka, a treći je bio vozač Mercedesa Valteri Botas sa zaostatkom od 44,752 sekundi. On je osvojio dodatni bod za najbrži krug trke.

Četvrto mesto zauzeo je Lens Strol iz Rejsing Pointa, a peti je bio njegov timski kolega Serhio Peres, koji je dobio kaznu od pet sekundi zbog nepoštovanja plavih zastava.

Vozač Meklarena Karlos Sainc zauzeo je šesto mesto, sedmi je bio Sebastijan Fetel iz Ferarija, a osmo mesto zauzeo je Aleksandar Albon iz Red Bula. Deveti je bio Pjer Gasli iz ekipe Alfa Tauri, dok je na 10. mestu trku završio Lando Noris iz Meklarena.

Hamilton je startovao sa pol pozicije, dobro je krenuo i sačuvao vođstvo, a odlično su startovali i Verstapen i Strol koji su obišli Botasa, pa je finski vozač pao na četvrto mesto. Botas je ubrzo uspeo da pretekne Strola i našao se iza Verstapena, kome je u šestom krugu Hamilton "pobegao" na 1,6 sekundi. Holanđanin se tada požalio da svetski prvak vozi sporo.

Do 18. kruga Hamilton je imao nešto više od pet sekundi prednosti, a tada se Verstapen požalio na prednje gume. Red Bul je ipak prvo pozvao Albona u boks, a on se vratio na stazu kao 16.

Verstapen se par krugova kasnije ponovo požalio i rekao da su "gume mrtve" i da gubi mnogo vremena i upitao je da li mora da ponavlja poruku. On je u 22. krugu otišao na zamenu guma i na stazu se vratio kao treći, ispred Strola i Peresa, a iza drugoplasiranog Botasa.

Hamilton je u 23. krugu otišao na zamenu guma, zadržao se nešto duže nego što je planirano, ali se vratio kao prvi na stazu. Odmah je na zamenu otišao i Botas, nakon čega je bio trećeplasirani iza Verstapena, koji je za Hamiltonom zaostajao nešto više od četiri sekunde.

Iz boksa Red Bula obavestili su Verstapena o rezultatima vodećeg, a on im je besno uzvratio da bi ekipa trebalo da se koncentriše na svoj posao, umesto da gleda šta radi Hamilton.

U tim trenucima dobro je vozio Peres koji se popeo na šesto mesto. Botas je tada imao najbrži krug, a za peto mesto borili su se vozači Fors Indije Strol i Peres. U 35. krugu Lekler je napao Norisa za 10. mesto, ali je Britanac uspeo da se odbrani.

Fetela su zatim iz ekipe obavestili da se očekuje kiša, a u 37. krugu Lekler se okrenuo i zaustavio na stazi, pošto mu se ugasio bolid. On je uspeo da ga pokrene, ali je pao na poslednje mesto. U 40. krugu je otišao u boks i završio je trku.

Hamilton je u 41. krugu imao nešto više od 10 sekundi prednosti nad Verstapenom, za kojim je Botas zaostajao dve sekunde. Verstapen je krug kasnije otišao na zamenu guma i vratio se na stazu kao drugi iza Botasa.

Botas je u 49. krugu otišao na zamenu guma i na stazu se vratio kao treći iza Verstapena. Krug kasnije u boks je otišao i Hamilton, koji se vratio na prvo mesto po izlasku iz boksa. Peres je zatim dobio kaznu od pet sekundi jer nije poštovao plave zastave, zbog čega je on negodovao i rekao da se sklonio na vreme.

Strol je obišao Fetela, a zatim je i Sainc isto pokušavao i uspeo u 60. krugu. Vozač Hasa Roman Grožan je na kratko izleteo sa staze, otpao je deo sa bolida, a Hamilton je prijavio da je prešao preko tog dela. U 65. krugu Botas je otišao na zamenu guma i vratio se na stazu kao treći, ali poredak je ostao nepromenjen, pa je trku završio na trećem mestu.

Naredna, sedma trka u šampionatu, vozi se za dve nedelje, za Veliku nagradu Belgije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.