BICIKLISTI ŽIVOT VISI O KONCU POSLE JEZIVOG PADA NA TRCI: Rival ga, pred ciljem, namerno gurnuo u zaštitnu ogradu!
Fabio Jakobsen pada, Foto: EPA/ANDRZEJ GRYGIEL

stravična scena

BICIKLISTI ŽIVOT VISI O KONCU POSLE JEZIVOG PADA NA TRCI: Rival ga, pred ciljem, namerno gurnuo u zaštitnu ogradu!

Potvrđeno je da se nalazi u životnoj opasnosti, jer je izgubio mnogo krvi i ima brojne povrede glave

Objavljeno:

Holandski biciklista Fabio Jakobsen, koji je teško pao u samoj završnici prve etape trke "Kroz Poljsku", nalazi se u životnoj opasnosti, izjavila je glavna doktorka na trci Barbara Jeršina.

- Istina je, njegov život je ugrožen. Izgubio je jako mnogo krvi i zadobio je brojne povrede glave. Oslobodili smo mu sve disajne puteve i dali kiseonik i sve potrebne lekove. Srce mu radi normalno - saopštila je doktorka.

Jakobsen je u poslednjim metrima etape pokušao da pretekne sunarodnika Dilana Grenevegena koristeći mali prostor između njega i zaštitne ograde, ali Grenevegen je pri brzini od 80 kilometara na čas skrenuo udesno s isturenim laktom u nameri da zatvori Jakobsenu prolaz, a to je imalo katastrofalne posledice. Jakobsen je udario u zaštitnu ogradu, napravio salto u vazduhu i udario u sudiju zaduženog za foto-finiš koji se nalazio odmah do ograde.

Kako je i zaštitna ograda završila na stazi, prilikom prolaska kroz cilj palo je još nekoliko vozača koji su završili u bolnici. Zbog svog postupka Grenevegen je diskvalifiikovan i oduzeta mu je etapna pobeda koja je dodeljena Jakobsenu, ali to će mu biti slaba uteha jer je završio na intenzivnoj nezi u veštački izazvanoj indukovanoj komi u bolnici u Katovicama.

Iskusni sportski direktor Jakobsenove momčadi Patrik Lefevr je Grenevegenov potez proglasio kriminalnim činom, a sankcije je najavio i Međunarodni biciklistički savez.

foto: EPA/ANDRZEJ GRYGIEL

- Snažno osuđujemo opasno ponašanje Dilana Grenevegena koji je gurnuo Fabija Jakobsena u zaštitnu ogradu i uzrokovao masovni pad. Takvi ispadi su neprihvatljivi i tražićemo od Disciplinske komisije da ga kazni u skladu s ozbiljnošću prekršaja - objavio je UCI.

Prema prvim informacijama, povrede opasne po život zadobio je i sudija na koga je Jakobsen naleteo, ali izgleda da njegovo stanje ipak nije toliko ozbiljno.

foto: EPA/ANDRZEJ GRYGIEL

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.