STRAVIČNA ISPOVEST BOLESNO ZLOSTAVLJANE ŠAMPIONKE: Stalno su me skidali golu i terali tako da paradiram!
Lisa Mejson, Foto: Profimedia

STRAŠNO

STRAVIČNA ISPOVEST BOLESNO ZLOSTAVLJANE ŠAMPIONKE: Stalno su me skidali golu i terali tako da paradiram!

Dokle ide ljudsko zlo?

Objavljeno:

Zastrašujući slučaj Lerija Nasara, lekara američke reprezentacije koji je gotovo tri decenije seksualno zlostavljao devojke i devojčice, kako u nacionalnoj ekipi, tako i na univerzitetu Mičigen, kao da je pokrenuo lavinu. Gimnastika je u posjednje vreme preplavljena groznim svedočanstvima o različitim vrstama maltretiranja.

Pre nekoliko je nedelja Lori Hernandez, mlada američka gimnastičarka, olimpijska pobednica iz Rio de Žaneira, opisala psihičku torturu koju je prolazila kod poznate trenerke Megi Heni koja je zbog svojih metoda suspendovana na osam godina.

Ove nedelje se, pak, u Velikoj Britaniji javila grupa gimnastičarki s tvrdnjama da su ih treneri u njihovim klubovima tukli, izgladnjivali i maltretirali na razne načine.

Ketrin Lajons (19), nekadašnja evropska juniorska šampionka na parteru, otkrila je u potresnoj ispovesti za ITV da su je treneri tukli palicama i izgladnjivali po nedelju dana, uz opaske da je predebela.

foto: Profimedia

Svakodnevno su vikali na nju, a povremeno bi je, tvrdi, zaključavali i u ormar dok se ne bi smirila. Sve ju je to nateralo da napusti sport pre nego što je ostvarila svoj san o nastupu na Olimpijskim igrama, a zbog torture kroz koju je prošla, dijagnosticiran joj je PTSP (posttraumatski sindrom) i od tada redovno ide na terapije.

- Vrištali su i vikali na nas i sve nas je to dovodilo do plača, a ja bih počela da hiperventiliram. Problem su rešavali tako što bi pojačali muziku u dvorani kako se ne bi čuo plač ili bi nas zaključavali u ormar i ostavili nas tamo da plačemo do iznemoglosti. Ako bismo želeli da nastavimo trening, morali smo da se izvinemo trenerima zbog lošeg ponašanja i stava. Iako, realno, nismo bili u krivu - prepričala je Lajons.

Lisa Mejson (38), osvajačica zlata na Igrama Komonvelta i učesnica Olimpijskih igara u Sidneju, ističe da je trpela zlostavljanje od svoje desete godine.

Treneri su je prisiljavali da vežba sve dok joj ruke ne bi počele krvariti, a jednom prilikom je morala da paradira u donjem rublju pred kolegama da svi vide kako je “debela”. Gimnastičarkama je, tvrdi, redovno naređivano da treniraju uz pomoć lekova kada su bile povređene.

- Od 12. godine smo gotovo stalno bile na Voltarolu, a neke moje kolegice gotovo uopšte nisu mogle da odrade trening bez uzimanja lekova. Jednom su me prisilili da se takmičim s istegnućem članka i stres frakturom potkolenice - otkrila je Mejson.

Dodala je da je zatrpana porukama bivših i aktuelnih gimnastičarki nakon što je izašao dokumentarac “Athlete A” o slučaju Lerija Nasara, ali se ne usude da iznesu svoja iskustva zbog straha da neće ići na Olimpijske igre u Tokio sledećeg leta.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.