KOLINDA NAŠLA NOVI POSAO, I TO KAKAV: Odmah će imati problema sa korupcionaškim skandalom!
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: AP

BIVŠA PREDSEDNICA HRVATSKE OPET U CENTRU PAŽNJE

KOLINDA NAŠLA NOVI POSAO, I TO KAKAV: Odmah će imati problema sa korupcionaškim skandalom!

Jer, kao što kaže počasni član MOK-a Antun Vrdoljak, ne možete da potkupite sestru engleske kraljice ili pak princa od Monaka. Ali zato možete one koji dolaze iz siromašnih zemalja

Objavljeno:

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah predložio je da bivša predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović postane nova članica tog sportskog tela.

S obzirom na to da je predlaže predsednik lično, teško je verovati da će se članovi Izvršnog odbora MOK-a usprotiviti želji svog šefa, pa bivšu hrvatsku predsednicu (52) već možemo da vidimo na novom zadatku.

Zlatko Mateša, predsjednik HOK-a, objasnio je da su četiri sloja članova MOK-a:

- Prvi sloj čine čelnici najjačih svetskih sportskih saveza, a menjaju se onog trenutka kada izgube poziciju u svojoj organizaciji. Drugi sloj čine predstavnici nacionalnih olimpijskih odbora, treći sloj članovi Komisije sportista koji se biraju na osam godina. I svi oni budu izabrani na određeni broj godina, a jedino nisu tako izabrani oni iz četvrtog sloja u kojem su predstavnici pojedinih kraljevskih porodica ili političari od ugleda, a gospođa Grabar-Kitarović pripada u tu grupu.

I baš ta četvrta grupa pokazala se i najotpornijom na pokušaje potkupljivanja prilikom izbora domaćina Olimpijskih igara.

Kolinda Grabar Kitarović
Kolinda Grabar Kitarović foto: Beta

Jer, kao što kaže počasni član MOK-a Antun Vrdoljak, ne možete da potkupite sestru engleske kraljice ili pak princa od Monaka. Ali zato možete one koji dolaze iz siromašnih zemalja, često afričkih, ali i azijskih i južnoameričkih, jer oni su, nažalost, često spremni za trgovinu, o čemu u svoje dve knjige “Gospodari prstenova” piše i britanski istraživački novinar Endru Dženings.

A korupcija i potkupljivost obeležja su ljudskog roda od pamtiveka, pa su prve optužbe za primanje olimpijskog mita dokumentovane još pre 2000 godina.

Iako je u moderno doba prvi takav slučaj javno evidentiran tek 1999, čak je i MOK u svom izveštaju ustvrdio da se podmićivanje događalo decenijama. Tako je rečeno da je jedan od ljudi koji je kupio glasove nudio domaćinima 25 glasova (od mogućih 105) za iznos od milion i 800 hiljada dolara.

Štaviše, Švajcarac Mark Hodler, dugogodišnji ugledni član MOK-a (od 1963. do 2006.) rekao je da su glasove kupovali organizatori Letnjih igara u Atlanti (1996.) i Sidneju (2000.), ali i organizatori Zimskih olimpijskih igara održanih 2002. u Solt Lejk Sitiju.

Dakle, Kolindu čeka teška stvar - borba sa korumpiranim sistemom, ustvari, bolje reći, borba sa time da i sama ne postane njegov deo.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.