DOMINIRAO JE 4 RUNDE, A ONDA JE SILVA POKAZAO ZAŠTO JE VEĆI OD SONENA: Prisetimo se jedne od istorijskih preokreta!
Foto: Printscreen

SJAJNA BORBA

DOMINIRAO JE 4 RUNDE, A ONDA JE SILVA POKAZAO ZAŠTO JE VEĆI OD SONENA: Prisetimo se jedne od istorijskih preokreta!

UFC nam donosi priliku da se prisetimo sjajne borbe Andersona Silve i Čeka Sonena, s UFC 117 priredbe održane u avgustu 2010. godine.

Objavljeno:

Anderson Silva u toj borbi pokazao je koliko mu malo treba za pobedu, budući da je čisto izgubio prve četiri runde, da bi u petoj iskoristio samo trenutak nepažnje i zatvorio trougao na Sonenovom vratu, nakon čega je ovaj bio prisiljen da tapka.

7. avgusta 2010. godine, Čel Sonen dobio je priliku da napadne titulu prvaka UFC-ove srednje kategorije, koja je bila u vlasništvu Andersona Silve. Nakon retko viđenih uvodnih nekoliko nedelja, gde je Sonen ispucao gomilu "trash talk" epizoda i uvreda na račun Silve. Zapravo, nije ostao dužan ni celom Brazilu. Uspeo je fanove da zainteresuje za borbu, iako je malo ko verovao da borac, za kog se verovalo da u svom borilačkom arsenalu poseduje samo odlično rvanje, može da savlada Brazilca koji je tim putem išao po svoju sedmu obranu titule u nizu.

Mnogi su se itekako prevarili, budući da je Sonen četiri runde ove borbe dominirao. U prve tri je jako brzo odveo borbu u parter, gde Silva iz donje pozicije nije imao puno šansi. Tek je pred kraj treće runde uspeo da napadne ruku, ali nije to bilo dovoljno dobro da bi završio borbu. Čak i nakon što je Silva udarcem laktom na početku četvrte runde ozbiljno uzdrmao Sonena, ovaj je opet uspeo da se oporavi i još jednom odvede borbu na pod.

Takva taktika trebala mu je i u poslednjoj rundi i to se dogodilo. Ponovo je Silva vrlo brzo bio na podu i morao je da radi iz odbrambenog garda. Nakon tri minuta u kojima nije viđeno ništa novo, pronašao je samo delić sekunde Sonenove nepažnje. Provukao je svoje noge preko njegovih ruku i zatvorio trougao gušenja na koje Sonenu nije preostalo ništa drugo nego da tapne i preda. Ovim je kreirao jedan od najvećih preokreta u istoriji UFC-a i svakako najveći preokret u istotiji borbi za titulu.

Naravno, svakako moramo da spomenemo činjenicu kako je Sonen nakon priredbe pao na doping testu zbog povišenog nivoa testosterona i da bi mu pojas, i da ga je osvojio, vrlo brzo bio oduzet. Ipak, činjenica je kako je tri godine pre nego što će Kris Vejdman da nokautira Andersona Silvu, pokazao da je itekako moguće pronaći slabosti kod jednog od najdominantnijih prvaka u istoriji.

Sonen se nakon ove borbe vratio i još se jednom borio protiv Silve, ipak "Spider" je tog puta posao odradio nakon dva minute druge runde, serijom udaraca u telo.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.